Kort 7 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'HannaH - What's new today?', flano.de

Vanaf december is een toename te zien van het aantal melkkoeien die boeren naar de slachter brengen. Slachterijen melden nu echter dat er op dit moment circa 25% meer koeien worden geslacht dan in de weken voor kerst. Cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland laten zien dat aantal slachtingen in die periode tussen 11.000 tot 12.000 dieren lag. Dat meldt Boerderij.

Het afdanken van de dieren wordt veroorzaakt door de overproductie in melk in Nederland. FrieslandCampina maakt bekend een bonus te geven voor boeren die minder melk produceren. De bonus laat de boeren overstag gaan en doet hen besluiten met minder melk, minder verlies- en hopelijk weer wat winst - te maken. Als gevolg van het plotseling oplopende aantal slachtdieren waar niet meteen markt voor is, daalt nu de vleesprijs voor afgedankte melkkoeien.

Vanmiddag maakte foodora, de fietsbezorgservice van kwaliteitsrestaurants in Nederland, bekend vanaf komende maand uit te breiden naar Utrecht en Den Haag. De in roze geklede fietsbezorgers brengen je bestelling binnen ongeveer 30 minuten bij je aan de deur.

In Amsterdam zijn inmiddels bijna tweehonderd restaurants aangesloten bij foodora, waaronder de hotspots Thrill Grill, Frietboutique en CoffeeConcepts, maar ook het tweesterrenrestaurant &samhoud places. foodora staat zich voor op snelle groei: "In Amsterdam neemt het aantal orders per week met 15% toe. De toenemende behoefte aan een premium bezorgservice nemen wij echter ook waar in regio's buiten de Amsterdamse grenzen. Wij kijken ernaar uit om de inwoners van Utrecht en Den Haag 'thuis uit eten' te laten ervaren."

Na Amsterdam kunnen inwoners van Utrecht en Den Haag nu ook kennismaken met foodora. De bezorgdienst meldt dat "restaurants zoals Maison de la Forêt, Mero en Guliano in Den Haag en SLA, Gastmaal en Da Portare Via in Utrecht zich reeds als partners hebben aangesloten."

De fietsbezorgservice foodora is wereldwijd in veertien landen en 29 steden actief.

Er zijn pepers uit de capsicumfamilie (pepers en paprika's) die in gesneden vorm minstens 14 dagen houdbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse plantengeneticus en een levensmiddelentechnoloog. Zij onderzochten 50 verschillende pepervariaties op hun weerstand tegen snijden.

Hun onderzoek speelt in op de groeiende vraag naar gesneden groente en fruit. Met de gevonden soorten die beter vers blijven na het snijden, kunnen groentetelers met traditionele veredelingsmethoden nieuwe eigenschappen in hun soorten brengen, aldus phys.org.

De houdbaarheid van gesneden groentes is vaak kort, omdat het snijden van de groente de plantenweefsels beschadigt. Hierdoor gaat de kwaliteit - textuur, smaak en kleur - van de groente achteruit en ontwikkelen zich micro-organismen die voor bederf zorgen. Ook verliezen de plantenweefsels vocht. De hoeveelheid vocht blijkt een maat voor de kwaliteit en de houdbaarheid. Zoete paprika’s verloren sappen na 10 tot 14 dagen, terwijl jalapeños geen vloeistoffen verloren gedurende de 2 weken van het experiment. Van elke soort bleken er variaties te bestaan die uitzonderlijk goed intact bleven gedurende het experiment.
Naast pepers onderzoekt het team momenteel ook sla.

Een jaar na de invoering van een suikertaks van 10% blijken de verkopen van frisdranken met 12% gedaald te zijn. De verkoop van dranken zonder prijsverhoging steeg met 4%, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal. Mexico is een van de landen met de hoogste percentages diabetes, overgewicht en obesitas ter wereld. De Mexicaanse regering voerde per 1 januari 2014 een suikertaks in ter preventie van deze aandoeningen.

Vanaf die datum betalen Mexicanen voor suikerrijke dranken 1 peso (€0,05) per liter extra. Een internationaal team analyseerde de verkopen van deze dranken en van de niet onder de sugar tax vallende dranken in 6.200 Mexicaanse huishoudens in 53 grote steden. Ze vergeleken de cijfers met trends van voor invoering van de taks. Over heel 2014 nam de verkoop van dranken met taks met gemiddeld 6% af, wat neerkomt op een verminderde consumptie van 4,2 liter per persoon. De terugloop was het hoogst in december 2014, toen 12% minder suikerhoudende frisdranken over de toonbank ging. De verkoop van dranken zonder taks, met name flessenwater, steeg met 4% naar 12,8 liter meer per persoon. De verandering was het sterkst te zien bij mensen met een lage sociaaleconomische status.

De onderzoekers noemen deze verandering “bescheiden maar belangrijk”. Franco Sassi van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) benadrukt dat het invoeren van een suikertaks een deel van de strategie kan zijn om obesitas terug te dringen, maar dat meerdere, complementaire maatregelen nodig zijn. “Als dat goed gebeurt, zijn in de toekomst geen prijsverhogingen meer nodig”, concludeert hij.

Restaurantbezoekers kiezen onverminderd voor vlees als hoofdgerecht. Vegetarische hoofdgerechten verliezen juist aan populariteit. Dit blijkt uit een onderzoek onder horeca-ondernemers door de Horecava, meldt Out-of-Home Shops. Na vleesgerechten zijn maaltijden met een combinatie van vlees en vis gewild. Op nummer drie staat vis, gevolgd door pasta- en rijstgerechten.

In eenzelfde onderzoek tien jaar geleden deden de ondernemers voorspellingen over de trends in 2015. Ze dachten dat brood bij de maaltijd en een tomatensoepje vooraf wel passé zouden zijn, maar dat blijkt juist niet het geval. Voor 70% van de mensen is brood belangrijk bij de maaltijd en 37% zou de soep niet willen missen. Als toetje was ijs populair, maar dat heeft zijn plek af moeten staan aan koffie, al dan niet met een likeurtje.

Duurzaamheid, (smaak)beleving en aandacht voor sfeer zijn nu de trend. Eerlijke, verantwoorde, gezonde en seizoensgebonden gerechten worden steeds gewilder. Daarnaast tafelen consumenten langer, volgens de helft van de ondernemers. Tien jaar geleden was uit eten gaan een avondje uit, nu is het meer een beleving.

Britse 65-plussers drinken (te) veel alcohol. Dat leidt tot onredelijk grote zorgkosten door ziektes als dementie, hersenbeschadiging en leveraandoeningen. De The Guardian spreekt van een tijdbom onder het Britse zorgstelsel.

Ieder jaar belanden er meer Britse ouderen in het ziekenhuis voor mentale en gedragsstoornissen die gerelateerd zijn aan alcoholgebruik, dan voor alcoholgerelateerde leveraandoeningen. Het aantal 60- tot 74-jarigen dat opgenomen wordt in het ziekenhuis voor alcoholgerelateerde psychische stoornissen is de afgelopen 10 jaar bijna verdubbeld, van 5.074 in 2005/2006 naar 9.492 in 2014/2015. 75-plussers lieten in die periode een stijging zien van 1.265 naar 1.881 gevallen. Deze stijgingen zijn veel groter dan de groei van de ouderenpopulatie. Het aantal mensen van 60 jaar en ouder dat werd opgenomen met het syndroom van Korsakov steeg van 149 naar 376.

Een woordvoerder van de National Health Service zegt hierover: “De effecten van alcohol leiden tot een enorme druk op het gezondheidssysteem. Er is een grote behoefte aan actie vanuit de overheid en industrie om verantwoordelijk drinkgedrag aan te moedigen en natuurlijk moeten mensen zich meer bewust zijn van hun eigen alcoholconsumptie.” In een artikel in de British Journal of General Practice roepen artsen de NHS op om de manier van signaleren van alcoholproblemen bij ouderen onder de loep te nemen. Ze adviseren huisartsen ouderen hier meer vragen over te stellen, te adviseren en door te verwijzen.

Een team van Zweedse wetenschappers heeft op basis van menselijk DNA vastgesteld dat de eerste boeren in Europa afstammen van mensen in Anatolië (het huidige Turkije).

De wetenschappers wisten dankzij een arbeidsintensieve analyse voldoende DNA uit menselijke resten te isoleren om de eerste Europese boeren te linken aan Anatolië. Ze gebruikten zwaar verweerd menselijke botmateriaal uit de archeologische vindplaats Kumtepe, 5 kilometer van Troje. "Het is moeilijk werken met het materiaal uit deze regio, omdat het er warm is en het DNA gedegradeerd is. Maar als we willen begrijpen hoe het proces verlopen is van een jager-verzamelaarssamenleving naar een samenleving die gebaseerd is op landbouw, moeten we dit materiaal volledig analyseren", aldus een van de onderzoekers.

"Onze resultaten onderstrepen het belang van Anatolië voor de Europese prehistorie. Willen we volledig begrijpen hoe de landbouwontwikkeling zich heeft ontwikkeld, dan zullen we ons nog verder in materiaal uit de Levant moeten verdiepen", vult een collega aan. De archeogenetische onderzoeksgroep uit Stockholm werkt daartoe samen met collega's in Turkije en Iran.

Bloedworst, black pudding, zou wel eens hét nieuwe superfood van 2016 kunnen worden. Uit een onderzoek door de website MuscleFood.com blijkt dat black pudding onverwacht meelift op de trend van gezond eten. Behalve zeewier, zwarte bonen, avocado-olie, het oergraan teff en berkenwater zal naar verwachting in 2016 ook black pudding de winkels uitvliegen.

Bloedworst is in grote delen van Groot-Brittannië een normaal onderdeel van een uitgebreid ontbijt. De worst, gemaakt met varkensbloed en havermout(meel), is rijk aan eiwitten, kalium, calcium, magnesium en vooral ijzer en zink, waar mensen al gauw niet genoeg van binnen krijgen. Darren Beale van MuscleFood.com zegt: "Het is geweldig om over al dat nieuwe onderzoek te beschikken dat de verborgen kwaliteiten van eten aan het licht brengt. We kunnen niet wachten hoe deze nieuwe trends gaan uitpakken."

Een eerste teken van de groeiende populariteit ervoer black pudding-producent Charles Macleod Butchers op een van de Schotse eilanden. Op de dag na Nieuwjaar kreeg hij 40 bestellingen voor black pudding. Normaal zijn dat er zo'n 5.

Macleod maakt overigens de sinds 2013 Europees beschermde Stornoway Black Pudding. "Het is opvallend omdat black pudding, gezien de ingrediënten, niet altijd als gezond beschouwd wordt. Maar het barst van het ijzer en eiwitten dus het is fijn te zien dat het daarvoor nu erkenning krijgt. Black pudding is low-carb, met veel eiwitten en geen suiker. Je hoeft er maar een klein beetje van te eten omdat het zo goed verzadigt en dus krijg je je ijzer al met een kleine portie binnen", zegt een woordvoerder van de slagerij.

Drie van de dertien Nederlandse visafslagen voldoen niet volledig aan de regels voor voedselveiligheid. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van inspecties die in 2015 zijn uitgevoerd. Inmiddels zijn verbeterplannen opgesteld en werken de afslagen aan de implementatie daarvan.

Bij de drie visafslagen zijn verbeterpunten vastgesteld wegens één of meer overtredingen op het inspectieonderdeel hygiëne en inrichting. Er werden bijvoorbeeld condensvorming en verontreinigingen op plafonds aangetroffen, of er was sprake van een onjuiste omgang met destructiemateriaal. Wanneer de tekortkomingen niet worden weggewerkt, zullen sancties volgen.

Wouter Kolk, sinds januari vorig jaar directievoorzitter van Albert Heijn, laat zich eind deze maand (28 januari) voor één dag vervangen door de 13-jarige Zara.

Het initiatief voor de korte directiewissel werd genomen door Jinc, een maatschappelijke organisatie en organisatie die jongeren met een achterstand werkervaringsplekken biedt. Albert Heijn is niet de enige onderneming die meedoet. aan het Baas van Morgen-project van Jinc. Ruim honderd ‘bazen’ uit het hele land doen mee aan de jaarlijks terugkerende dag van Jinc. Dit jaar zijn dat onder meer Gerrit Zalm (ABN AMRO), Daniel Ropers (Bol.com), Sander Dekker (Staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Jeannine Peek (Dell), Eberhard van der Laan (Burgemeester van Amsterdam) en Taco Rijssemus (KRO-NCRV). Zij stellen voor één dag hun stoel beschikbaar aan een jonge ‘Baas van Morgen’.

AH-baas Kolk is er klaar voor, maar was een beetje verbaasd over wat de jonge Zara allemaal van hem wilde weten, zo blijkt uit de video van hun kennismaking.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Hans Koevoet
  • #1
  • 8 jan '16
  • 6:55

Uiteraard is hét nieuws van afgelopen dag (te laat om nog in het overzicht te kunnen worden opgenomen) het uitkomen van de 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans.

Net zoals onze eigen nieuwe Richtlijnen goede voeding niet heel erg veranderd ten opzichte van de vorige versie. Wel bijvoorbeeld een duidelijker restrictie op het gebruik van suiker.

Geer Janssen
Geer Janssen onderwijs
  • #2
  • 8 jan '16
  • 9:24

1 Goedkope reclame?

Geer Janssen
Geer Janssen onderwijs
  • #3
  • 8 jan '16
  • 9:32

10 Het systeem van melkquota is in 1984 ingevoerd omdat er overschotten aan melkproducten waren ontstaan: de zogenaamde 'boterberg' en 'melkplas'. Gewoon weer terugzetten en neem dan gelijk de gulden mee?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Hermen Vreugdenhil

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag

Sytske Barkhuis

Likes vandaag