Met die vraag zit Jacqueline Laberthonnière. Ze stelt de vraag onbeschroomd in onze eindejaarsserie 'Everything you wanted to know..'.
Jacqueline schreef:
In het boek 'Simpel Slank' lees ik:
"Het zetmeel in cornflakes en graan valt onder de categorie enkelvoudige koolhydraten.
Ze worden enkelvoudige koolhydraten genoemd, omdat de zetmeelketen kort is. Hierdoor worden ze snel afgebroken en omgezet in glucose (suiker). Zowel zetmeel als suiker initiëren een grote insulinereactie, waardoor je geen vet kunt verbranden."
Ik dacht dat zetmeel zoals dat bijvoorbeeld in pasta voorkomt onder de 'langzame suikers' en dus meervoudige koolhydraten valt?
Sporters wordt aanbevolen om pasta te eten op de vooravond van een competitie ter verbetering van de energie-toevoer?
Kunt u mij uitleggen hoe dit nou precies zit ?
Wij zetten de vraag uit bij een aantal professionals die echt weten hoe het zit. We nodigen ook de lezers hier uit hun expertise te delen.
Het bereikte antwoord op de vraag voegen we later toe onder deze tekst.
Het boek waar Jacqueline naar verwijst, is de afvalmethode van fitnesscoach Bernard Favier.
Fotocredits: alexxis
Dit artikel afdrukken
In het boek 'Simpel Slank' lees ik:
"Het zetmeel in cornflakes en graan valt onder de categorie enkelvoudige koolhydraten.
Ze worden enkelvoudige koolhydraten genoemd, omdat de zetmeelketen kort is. Hierdoor worden ze snel afgebroken en omgezet in glucose (suiker). Zowel zetmeel als suiker initiëren een grote insulinereactie, waardoor je geen vet kunt verbranden."
Ik dacht dat zetmeel zoals dat bijvoorbeeld in pasta voorkomt onder de 'langzame suikers' en dus meervoudige koolhydraten valt?
Sporters wordt aanbevolen om pasta te eten op de vooravond van een competitie ter verbetering van de energie-toevoer?
Kunt u mij uitleggen hoe dit nou precies zit ?
Wij zetten de vraag uit bij een aantal professionals die echt weten hoe het zit. We nodigen ook de lezers hier uit hun expertise te delen.
Het bereikte antwoord op de vraag voegen we later toe onder deze tekst.
Het boek waar Jacqueline naar verwijst, is de afvalmethode van fitnesscoach Bernard Favier.
Fotocredits: alexxis
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het enige wat ik weet is dat mijn gewicht toeneemt als ik pasta eet, of dat nu wit, volkoren of spelt is maakt niet uit, dus ik laat het gewoon weg uit mijn dieet en mis er niks aan, vind/vond het sowieso niet eens lekker
"Pasta has a low GI because of the physical entrapment of ungelatinised starch granules in a sponge-like network of protein (gluten) molecules in the pasta dough. Pasta is unique in this regard. As a result, pastas of any shape and size have a fairly low GI (30 to 60). Asian noodles such as hokkein, udon and rice vermicelli also have low to intermediate GI values."
Maar let op hoe je het kookt:
"Pasta should be cooked al dente ('firm to the bite'). And this is the best way to eat pasta - it's not meant to be soft. It should be slightly firm and offer some resistance when you are chewing it. Overcooking boosts the GI. Although most manufacturers specify a cooking time on the packet, don't take their word for it. Start testing about 2-3 minutes before the indicated cooking time is up. But watch that glucose load. While al dente pasta is a low GI choice, eating too much will have a marked effect on your blood glucose. A cup of al dente pasta combined with plenty of mixed vegetables and herbs can turn into three cups of a pasta-based meal and fits easily into any adult's daily diet."
Staat hier duidelijk uitgelegd, problem solved.
De vraag in de kop is onjuist, langzaam en traag zijn synoniemen voor zetmeel dat de laagste GI heeft in tegenstelling tot snel zetmeel en suikers die een hogere GI hebben. En aan Adriaan Key zou ik willen vragen waarom hij geen vertrouwen heeft in de fabrikanten voor het opgeven van de juiste kooktijd van pasta en wel in het zorgen voor aanwezigheid van niet verstijfseld of ontsloten zetmeel in een gluten spons? Ik neem aan dat je het gebruik van amylopectine i.p.v. amylose bedoeld? Is alle pasta gelijk en doe alle fabrikanten hetzelfde? Het effect van iets te lang koken geeft een boost van de GI door het proces van verstijfselen, dat wordt wel tricky want ontsluiten van natief zetmeel gebeurd al bij 10-20 seconden bewerken met stoom. En wordt er bij de productie van pasta altijd zetmeel met grote granules gebruikt ? De Engels talige bron lijkt mij iets teveel op " met een kluitje in het riet "
#3, Oeps, foutje in de eindejaarshurry! Uiteraard gaat het om langzaam versus snel. Titel is aangepast, excuus!
Engelbert #3: het is niet slechts een mening cq mijn mening. Stel je vragen aan de deskundigen - Human Nutrition Unit, School of Molecular Bioscience, University of Sydney. Ik eet nog maar zelden pasta...
Wat "een kluitje in het riet" in het Engels is zoek ik even op... Wellicht bedoel je "left me none the wiser"? Ik vind hun site wel informatief!