Kort 30 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: Elvert Barnes

Op de Noordpool worden de komende dagen extreme temperaturen verwacht, die plaatselijk tot 25 graden Celsius hoger liggen dan normaal voor de tijd van het jaar. "Het ijs gaat de komende dagen snel smelten en de dierenpopulatie lijdt eronder", zegt weerman David Dehenauw in de Standaard. Jaco van Wezel, Weeronline, denkt dat de gevolgen mee zullen vallen. De vraag is vooral hoe lang de warmte blijft hangen.

De oorzaak is een van de sterkste stormen ooit geregistreerd boven de Noord-Atlantische Oceaan en die is op weg naar IJsland. De storm groeit zeer snel en is al enkele kilometers lang. De winterstorm wordt vergezeld door twee grote lagedrukgebieden en brengt enorme hoeveelheden warme lucht uit de tropen naar het Noordpoolgebied. Door de warme wind zullen de temperaturen daar flink stijgen, naar verwachting tot 5 graden Celsius. Sinds het begin van de metingen is de temperatuur op de Noordpool 's winters slechts één keer boven het nulpunt gestegen.

Afgelopen week verklaarde de sceptische Nederlands-Britse klimaatwetenschapper Richard Tol in de Nederlandse pers dat we ons niet druk moeten maken over een paar graden opwarming of incidenten moeten opblazen tot rampen.

Een onderzoek onder 120 vrouwen laat zien dat mensen het eten dat ze zelf maken lekkerder vinden dan wanneer anderen het maken, zeker als het gezond is.

In de studie proefden de vrouwen milkshakes met gezonde of ongezonde ingrediënten, die klaargemaakt waren door henzelf of door iemand anders. Daarna gaven ze een score voor hoe lekker het was en een score voor hoe gezond ze dachten dat de milkshake was.

De vrouwen vonden de gezonde frambozenmilkshake het lekkerst als ze die zelf gemaakt hadden. Voor de ongezonde chocolademilkshake maakte dit geen verschil. Volgens de onderzoekers zijn mensen zich meer bewust van de gezonde ingrediënten wanneer ze zelf betrokken zijn bij het bereiden van de milkshake.

De onderzoekers concluderen dat de test het zogenaamde ‘IKEA-effect’ bevestigt. Dit is het effect dat je meer waardering hebt voor iets waar je zelf moeite voor hebt moeten doen, bijvoorbeeld door het in elkaar zetten van meubels.
De inzichten uit de test zouden gebruikt kunnen worden in campagnes om gezonder en vaker zelf te koken. “Gezinnen zouden simpele, maar gezonde gerechten aangereikt moeten krijgen om zo gezond thuis eten te stimuleren. Ook kan het betrekken van leerlingen of werknemers bij het maken van de lunch positief werken, bijvoorbeeld door ’build-your-own’ sandwiches en salades”, aldus de auteurs.

De makers van het 'middenmotersdrankje' Prosecco willen consumenten attenderen op 'namaak' Prosecco. Het gaat om niet-Italiaanse bubbels die op '-secco' eindigen. Zo kun je via internet Krossecco en Meer-Secco uit Duitsland en Rusland bestellen.

De naam Prosecco is beschermd onder het Europees recht. Alleen witte wijnen uit de regio Veneto mogen de naam dragen. De laatste jaren won Prosecco enorm aan populariteit. De goedkopere mousserende wijn haalde in aantal geconsumeerde liters het duurdere Champagne meer dan ruimschoots in.

Nu merken de producenten van Prosecco dat ook anderen van deze populariteit willen profiteren. De nagebootste Prosecco voldoet niet aan de kenmerken van echte Prosecco en smaakt afwijkend, waarschuwen de leden van het Prosecco DOCG Consortium in de Daily Mail. Dit kan de consument teleurstellen en de naam van Prosecco schaden.

Naast het gebruik van antibiotica in de veehouderij en gezondheidszorg, zouden ook industriële productiewijzen antibioticaresistentie veroorzaken. Dat zou blijken uit een onderzoek van bacterie-monsters uit waterlopen in het industrieterrein Savannah River Site (SRS).

Van de jaren ‘50 tot de jaren ‘80 stond in dit gebied in de VS een fabriek die plutonium voor nucleaire wapens produceerde. Nog voor de introductie van antibiotica in de landbouw, werd het terrein volledig gereinigd en afgesloten voor het publiek.

Ecoloog John Vaun McArthur van de Universiteit van Georgia verzamelde monsters uit sedimenten en wateren op 11 locaties rondom de fabriek. In 8 van deze plaatsen kwam hoge antibioticaresistentie voor. Een deel van de waterlopen stroomt door landbouw-, industrie- en stedelijke gebieden voordat ze het SRS-terrein bereiken. Voor die stromen mag een mogelijke besmetting met antibiotica dan ook niet worden uitgesloten. Daar staat tegenover dat in de monsters uit de overige 3 wateren 95% van de bacteriën resistent bleken te tegen minstens 10 van de 23 geteste antibiotica, waaronder heel gangbare middelen die gebruikt worden bij oogontstekingen en lucht- en urineweginfecties.

Vanwege die laatste constatering denken McArthur en zijn team dat de onverwacht hoge antibioticaresistentie moet worden toegeschreven aan de vervuiling van de wateren door industriële productievormen waarbij onder meer zware metalen als kwik en cadmium vrijkomen.

Ruim 3.000 consumenten hebben bij het bereiden van hun kerstdiner hulp gevraagd aan het Allerhande Kersthulpteam van Albert Heijn, meldt Distrifood.

Van Kerstavond tot 22.00 uur op tweede kerstdag stonden culinaire experts klaar om brandende kookvragen via WhatsApp te beantwoorden. De meeste vragen gingen over de bereiding van vlees en desserts. Het Kersthulpteam had zijn handen vooral vol aan vragen over de chocobombe die op de kerstcover van de Allerhande stond. Naast vragen over bereidingen kwamen er ook algemenere vragen binnen. Zoals hoe je de man aan het koken krijgt en hoe je in de kerststemming komt tijdens het koken.

AH zegt uit de reacties op te maken dat de service mensen echt heeft geholpen bij de bereiding van hun gerechten. Op de Facebook-pagina van Allerhande zijn inmiddels tientallen lezersfoto’s te vinden van de chocobombe met een bedankje daarbij.

Whole Foods, de high-end biologische supermarktketen uit de VS, schikt in New York voor $500.000 (ruim €450.000) de zaak rondom het vermelden van het verkeerde gewicht op verpakkingen. Daarnaast voert Whole Foods ieder kwartaal een audit uit om te controleren of de producten nauwkeurig worden gewogen en gelabeld, meldt The Guardian.

In juni ontdekte het New Yorkse Department of Consumer Affairs in een steekproef van 80 producten dat al deze producten een hoger gewicht op het etiket vermeldden dan er werkelijk in zat. De toch al prijzige producten werden hierdoor nog duurder. De uitschieter was een pak kipreepjes, waarvoor de klant maar liefst $14,84 teveel moest betalen.

De CEO’s van Whole Foods, John Mackey en Walter Robb, boden hierna openlijk hun excuses aan in een online video. Mackey zei dat hij niet dacht dat het er bij Whole Foods anders aan toe ging dan bij andere supermarkten, maar beloofde stappen te ondernemen om het overprijzen te voorkomen. De extra controles zijn al van start gegaan en Whole Foods is akkoord gegaan met een schikking van $500.000 om "dit probleem achter ons te laten".

De hoeveelheid oliebollenvet die Nederland rond de jaarwisseling gebruikt, is voldoende om duizend keer om de aarde heen te rijden, meldt het AD.

Van de vijf miljoen liter vet die wordt gebruikt kan drie miljoen liter biodiesel gemaakt worden, waarmee een voertuig 45 miljoen kilometer kan rijden.

Van frituurvet en bakolie is eenvoudig biodiesel te maken. De waterschappen dringen er al jaren op aan om het gebruikte vet (gratis) in te nemen, maar toch spoelt 80% van de mensen het vet nog steeds door het riool. “Hierdoor slibben riolen dicht en wordt het water verontreinigd”, aldus een woordvoerder van Waternet.

Het schoonmaken van het riool en reinigen van het water is een kostbare zaak; het verwijderen van een liter vet kost 2,80 euro. Alleen al voor de gemeente Amsterdam lopen deze kosten op tot jaarlijks 250.000 euro.

Disney haalt zijn merk van een non-alcoholische kinderdrank in champagnefles. Dat is het gevolg van protesten van Engelse anti-alcohol actiegroepen. Dat meldt Mashable. De fles en de manier van marketen zouden jonge kinderen aanzetten tot experimenteren met alcohol.

Disney verklaarde het volgende: "Omdat we hoge eisen stellen aan de kwaliteit van producten die de naam en karakters van Disney dragen, hebben we de producent van de flessen duidelijk gemaakt dat we geen licentie meer geven om het beeldmerk Disney te gebruiken voor een product dat op alcohol moet lijken."

De grootschalige kloonfabriek in wording in China zou in potentie ook mensen kunnen klonen. Maar dat zal - in ieder geval op korte termijn - niet gebeuren, verzekert topman Xu Xiaochun. Boyalife richt zich vooralsnog op het klonen van runderen om de Chinese rundvleesproductie te vergroten.

De hypermoderne kloonfabriek, een joint-venture tussen het Chinese Boyalife Group en de Zuid-Koreaanse Sooam Biotech Research Foundation, werkt op dit moment aan het verbeteren van de mogelijkheden om apen te klonen voor proefdieronderzoek. Omdat apen nauw verwant zijn aan mensen, is het klonen van mensen maar een klein stapje verder. In een recent interview benadrukte Xu Xiaochun dat er geen sprake is van het mogelijk klonen van mensen. "Nee, we doen niet aan het klonen van mensen, we gaan geen Frankensteins maken. Onze technologie is zeer geavanceerd... maar zonder regels kan technologie ook schadelijk zijn. [..] Iedere technologie moet een grens hebben."

Xu voegt er aan toe dat maatschappelijke waarden geen gelijke tred houden met de voortgang van de technologie, maar dat dat in de loop der tijd kan veranderen. "Misschien denken mensen over 100 of 200 jaar wel dat deze technologie ook de diersoort mens ten goede kan komen... Boyalife zal zich aanpassen aan de sociale waarden."

Dat blijkt uit een interview van het FD met LTO Melkveehouderijvoorzitter Kees Romijn. Hij reageert op het nieuws dat FrieslandCampina zijn leden-boeren een bonus van 2 euro per honderd liter belooft als zij niet nóg meer melk gaan produceren. Hun overproductie is het gevolg van het vervallen van het melkquotum begin 2015.

Romijn zegt: "Nederland is een echt zuivelland en het is logisch dat àls er ergens meer wordt geproduceerd, het in Nederland is. De melkprijs is matig op het moment en veel boeren dachten door meer liters te leveren toch aan hun inkomen te komen. Een boer krijgt dan het signaal dat die melk niet verwerkt kan worden. Dat doet pijn. Ik snap de maatregel wel van FrieslandCampina. Het krijgt veel meer melk dan verwacht. In heel West-Europa is er meer melk. Als je dat als losse melk verkoopt, krijg je er een dubbeltje voor. Terwijl je dertig cent aan de melkveehouders betaalt."

FrieslandCampina belooft dus een bonus van 2 cent per liter om niet 20 cent per door hun leden overgeproduceerde liter te hoeven verliezen.

Op Boerderij zegt Romijn dat er geen reden is om politiek om in te grijpen. Wel vraagt hij om een duidelijk wetgevend kader dat de melkproductie in Nederland beperkt.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 30 dec '15
  • 23:49

Nog preciezer: Tol houdt zich bezig met de economie van klimaatverandering en staat als bekend climate sceptic. "Tol characterises his position as arguing that the economic costs of climate policy should be kept in proportion to its benefits", zegt Wikipedia.

25 graden boven het seizoen op de Noordpool, middenin de winter, is toch wel een 'dingetje' waar een krant hem nog eens over zou moeten bevragen.

Jan B. van Rongen
  • #2
  • 30 dec '15
  • 23:30

Re punt 10: Tol is geen klimaatwetenschapper, maar econoom. Zijn verhaal is één aanschakeling van stropoppen en ander stompzinnige redeneringen. In zijn warmere wereld telt alleen het BBP. Dat Bangladesh onbewoonbaar wordt geeft hem niet - 't is slechts een rimpeling in het globale BBP.

De man wordt in ieder geval nauwelijks door vakgenoten meer serieus genomen.

Zie verder: https://klimaatverandering.wordpress.com/2015/12/29/de-wondere-warme-wereld-van-richard-tol/

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 30 dec '15
  • 22:17

#10: het blijft opletten en checken met temperaturen en graden. In de Amerikaanse pers, waar de door ons voor dit bericht gebruikte bron De Standaard zich op baseerde, drukt men zich uit in graden Fahrenheit. Zie bijvoorbeeld Time. Een graad of 50 verschil in graden Fahrenheit is wat anders dan in graden Celsius. We hebben de titel en tekst aangepast. Excuses!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Willem Drok

gepensioneerd ecoloog

Likes vandaag

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag

Wiebren van Stralen

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag