‘Alcoholvrij bier’ klopt niet met de beleving van consumenten. Brouwers zouden het beter als een alternatief voor frisdrank kunnen verkopen.
Dat zeggen Wageningse voedingsonderzoekers die Nederlandse en Portugese consumenten vroegen hoe ze denken over bier, wijn en alcoholvrij bier.
Alcoholvrij bier slaat onvoldoende aan bij de Europese consument. Wageningse onderzoekers wilden weten waarom.
Ze vroegen 56 matige drinkers in Nederland en Portugal wat hun associaties zijn bij bier, wijn en alcoholvrij bier. Resource, het blad van Wageningen UR, schrijft: Wijn riep positieve gevoelens op als kalm en liefdevol, de consumptie van bier werd met opwinding, avontuur en levenslust geassocieerd. Daar stak het rationele, bewuste en teleurgestelde alcoholvrije biertje lullig bij af, ontdekten de voedingsonderzoekers uit Wageningen en Porto.
Het probleem is eigenlijk dat alcoholvrij bier voortdurend wordt afgezet tegen bier, constateren de onderzoekers. Zo blijft dat biertje zonder alcohol altijd een ontzegging. Het is slimmer om het te behandelen als een frisdrank. Vervolgens kunnen de marketeers het alcoholvrije bier laden met positieve associaties als energiek, vrolijk en levenslustig, stellen de onderzoekers in het tijdschrift Food Quality and Preference. Een frisbierdrankje dus.
Bier is dus geen bier als er geen alcohol in zit. Dan is het fris en dat nam je al als je geen bier wilde, maar toch iets wilde drinken. Het gezondste alternatief voor zowel bier als fris is natuurlijk water. Maar daar zit helemaal geen smaak aan.
Fotocredits: 'Valencia 2011 - They still got Buckler', Anja Disseldorp
Dit artikel afdrukken
Alcoholvrij bier slaat onvoldoende aan bij de Europese consument. Wageningse onderzoekers wilden weten waarom.
Ze vroegen 56 matige drinkers in Nederland en Portugal wat hun associaties zijn bij bier, wijn en alcoholvrij bier. Resource, het blad van Wageningen UR, schrijft: Wijn riep positieve gevoelens op als kalm en liefdevol, de consumptie van bier werd met opwinding, avontuur en levenslust geassocieerd. Daar stak het rationele, bewuste en teleurgestelde alcoholvrije biertje lullig bij af, ontdekten de voedingsonderzoekers uit Wageningen en Porto.
Het probleem is eigenlijk dat alcoholvrij bier voortdurend wordt afgezet tegen bier, constateren de onderzoekers. Zo blijft dat biertje zonder alcohol altijd een ontzegging. Het is slimmer om het te behandelen als een frisdrank. Vervolgens kunnen de marketeers het alcoholvrije bier laden met positieve associaties als energiek, vrolijk en levenslustig, stellen de onderzoekers in het tijdschrift Food Quality and Preference. Een frisbierdrankje dus.
Bier is dus geen bier als er geen alcohol in zit. Dan is het fris en dat nam je al als je geen bier wilde, maar toch iets wilde drinken. Het gezondste alternatief voor zowel bier als fris is natuurlijk water. Maar daar zit helemaal geen smaak aan.
Fotocredits: 'Valencia 2011 - They still got Buckler', Anja Disseldorp
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Probeer vooral ook eens de Duitse alcoholvrije bieren zoals bijvoorbeeld Warsteiner.
Als je even geen zin hebt in een alcoholhoofd maar ook geen vruchtensap wil...
Dus voor de afwisseling.
Wat heeft alcoholvrij bier gemeen met een vegetarische ‘slager’ ?
Precies !
ps. 'Natuurlijk water. Maar daar zit helemaal geen smaak aan.'
Ik krijg nog rillingen aan eind 50er en begin 60er jaren toen we in Rotterdam woonden, waar mijn vader stage liep. Onvoorstelbaar vies. Mineraalwater zag je niet. Iedereen probeer met thee, citroensap of limonadesiroop het drinkbaar te houden.
Gechloreerd Maas/Rijnwater. Je werd er depresief van. En je zaad “epigenetisch beïnvloed" (zie andere topic..)
Van alcoholvrij bier vind ik prettig dat vooral bavaria goed smaakt zonder de nadelige gevolgen van alcohol, waardoor je er veel van kan drinken en je je gezond kan blijven voelen i.p.v. jezelf te vergiftigen.
Maar af en toe een speciaal biertje met alcohol is ook niet te versmaden. Dat drink ik dus ook af en toe.
Bij Jever hebben ze dat begrepen. Jever Fun, geassocieerd met sportief en dynamisch (check: http://www.jeverfun.de/). Ook nog eens het lekkerste bier zonder alcohol dat er bestaat. Duitsers kunnen dat sowieso veel beter dan wij. Of val ik nu in herhaling.............................Bavaria nul, Amstel nul allemaal mislukte ijsthee met een schuimkraag. Zou alleen alcoholvrij moeten heten en geen bier, zelfs de term frisdrank is te mooi voor deze brouwsels.