Een berichtje in de London Times over de Engelse Warenautoriteit die boos is op Nederland omdat we geen kip, maar waterkip aan Engeland leveren, werd in ons land door het ANP overgenomen.
Nou zijn wij niet verbaasd over het feit dat er water in zit. Een lezer op de times-site trouwens ook niet; die vraagt zich af waarom het nu opeens een issue wordt. Dierenwelzijn en prijsvorming?
Jammer daarom dat het ANP niet met de feiten kwam die ook aan dat verhaal hingen. Die zijn nl. heel leerzaam:
— 63,000 tonnes of frozen chicken pieces are imported from the Netherlands each year
— One tonne costs £2,500
— The market is worth £157.5 million to the Dutch
— If chicken is padded with just 25 per cent water, consumers are paying almost £40 million a year for water
— The process of adding animal protein to chicken is known as “tumbling”
— The process of adding water adds weight to the chicken, as shown above
— It is not illegal to inject proteins into chicken – it is only illegal not to declare it on the label
— In 2003 enforcement agencies found 10 per cent of all chicken bought from catering outlets was “plastic”
De kip mag dus ploffen en daarna blazen we hem nog eens met 25% op.
Maar let wel: de kippenhouder verdient nog steeds geen fatsoenlijke boterham. Hij moet wel, als hij de prijs niet uit het vlees kan halen. Eigenlijk wel goed dus dat de consument flink moet bijbetalen voor het feit dat hij niet genoeg hoeft te betalen. Kan die kip hem toch nog in de maling nemen.
(met dank aan Lizet)
Dit artikel afdrukken
Nou zijn wij niet verbaasd over het feit dat er water in zit. Een lezer op de times-site trouwens ook niet; die vraagt zich af waarom het nu opeens een issue wordt. Dierenwelzijn en prijsvorming?
Jammer daarom dat het ANP niet met de feiten kwam die ook aan dat verhaal hingen. Die zijn nl. heel leerzaam:
— 63,000 tonnes of frozen chicken pieces are imported from the Netherlands each year
— One tonne costs £2,500
— The market is worth £157.5 million to the Dutch
— If chicken is padded with just 25 per cent water, consumers are paying almost £40 million a year for water
— The process of adding animal protein to chicken is known as “tumbling”
— The process of adding water adds weight to the chicken, as shown above
— It is not illegal to inject proteins into chicken – it is only illegal not to declare it on the label
— In 2003 enforcement agencies found 10 per cent of all chicken bought from catering outlets was “plastic”
De kip mag dus ploffen en daarna blazen we hem nog eens met 25% op.
Maar let wel: de kippenhouder verdient nog steeds geen fatsoenlijke boterham. Hij moet wel, als hij de prijs niet uit het vlees kan halen. Eigenlijk wel goed dus dat de consument flink moet bijbetalen voor het feit dat hij niet genoeg hoeft te betalen. Kan die kip hem toch nog in de maling nemen.
(met dank aan Lizet)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
25 procent water in de kip? Valt nog mee. Het gewicht van kip kan zelfs verdubbelen door tumbling. TNO in Zeist kreeg een paar jaar geleden een verzoek uit Polen om techniek te ontwikkelen voor vleeswaren waarbij 125 procent water kan worden toegevoegd. En dat verzoek ging TNO toch net even te ver.
Overigens begint het waterballet al bij de veredeling. Plofkippen zetten niet alleen snel aan van voer, maar houden ook beter water vast. Net als varkens. Er is veredeld op 'watervasthoudend vermogen'.
Leuke ontdekking ter redactie van de Keuringsdienst van Waarde. Op verpakkingen van kippenproducten die we kochten stond het percentage toegevoegd water vermeld. Je kunt dus zien of uitrekenen hoeveel je betaalt voor een kilo water, zoals dat hierboven ook simpel wordt voorgesteld: ' If chicken is padded with just 25 per cent water, consumers are paying almost £40 million a year for water.'
Het bleek nog iets erger.
De kiloprijs van kip zonder water was lager dan die van kip met water. Je betaalt aan de kassa meer voor een kilo 'droge' kip en je denkt goedkoper uit te zijn met een kilo natte kledder. Maar als je het water er uit wegrekend blijkt dat de drooggelegde kledderkip per kilo duurder is.
We legden het voor aan (in dit geval) de kippentumbelaar in Purmerend die het onmiddellijk toegaf en er een verklaring voor had. Het is nog een heel gedoe, dat water in die kip kneden, en voor dat gedoe moet je betalen.
Je mag je eigenlijk afvragen , of de prijs die wij betalen voor kip, relevant is aan het product wat op de verkoopwaar wordt aangeprezen.
Als dit namelijk niet zo is, zou dat inderdaad betekenen dat we niet alleen voor het vlees betalen maar ook voor het ingebrachte vocht.
Daar dit vocht niet bij het dier hoort maar na zijn dood pas word ingebracht, zou je je ook kunnen afvragen of dit eigenlijk geen besodemieterei is, zou bijna zeggen, sleep deze vleesfabrieken eens voor het gerecht!...Oh nee, dat kan natuurlijk weer niet, zal allemaal wel weer in mooie besluiten zijn vastgelegd door de Europeesche unie en dat soort schavuiten.
Ach laten we dat ingebrachte vocht maar vergelijken met siliconenimplantaat, het wordt er niet lekkerder op,..maar wel mooier…
Peter, natuurlijk is het een vorm van bedrog. Ik ken meninge consument die ervan op de hoogte is, zowel in kip als in gekookte ham. Niet van de precieze mate natuurlijk. Wouter's voorbeeld spreekt boekdelen.
Want dan ook zo maf is: waarom wil de FSA (de Engelse Warenautoriteit) nu opeens een onderzoek?
@dick: ik denk dat de FSA een boycot van goedkoop Nederlands kippenvlees voorbereid. Buy British erg in zwang.
Overigens: gisteren in de oven een Altenakip (4 kilo) van Slagerij Janson uit Heusden bereid. Dat beest blijft gewoon zijn omvang houden, heerlijk stevig vlees, ruikt ook gewoon naar kip en smaakt daar ook naar. Zo'n ding kóst natuurlijk wel de halve wereld, dus het is net als vroeger: een tractatie.
Wat ik mij afvraag, wordt dit proces ook bij rundvlees toegepast? Als ik zelf rundergehakt maal heb ik namelijk de indruk dat dit veel minder vocht loslaat dan commercieel gehakt.