"De varkensboeren lijden al acht jaar op rij verlies door de lage prijs voor het varkensvlees. Een kwart tot een derde van de varkensboeren is virtueel failliet. Eind augustus bereikten de boerenorganisaties, de federaties van de distributieketen en de vleesindustrie na vier weken onderhandelen een akkoord over een eenmalige toeslag aan de varkenshouderij van 24 miljoen euro. Maar hoe dat concreet zou ingevuld worden en wie binnen de varkensketen het geld zou betalen, was onderwerp van lange discussies." Dat schrijft De Standaard die meldt dat brede steun vanuit de keten is mislukt.

Keuze voor de eigen boer
Doel was het bereiken van steun vanuit de Belgische keten voor alle Belgische boeren, inclusief hun exportvolume.

Slechts 6,8% van het varkensvlees dat in België wordt geproduceerd komt in Belgische supers terecht
Dat neemt niet weg dat individuele supers hebben besloten de boeren die aan hen leveren extra te gaan betalen voor hun vlees. Carrefour gaat 10 euro per varken aan de eigen boer extra betalen. Dat komt overeen met 10 cent per kilo varkensvlees.
Carrefour hoopt dat deze tijdelijke maatregel de nodige zuurstof aan de varkenshouders zal geven, opdat zij het probleem van structurele overproductie - die hoofdzakelijk op de export is gericht - kunnen aanpakken. Carrefour maakt duidelijk dat het niet de problemen van de gehele varkenshouderij op zijn nek kan nemen. Slechts 6,8% van het varkensvlees dat in België wordt geproduceerd komt in Belgische supers terecht, schrijft Gondola. Daarmee wordt duidelijk dat Carrefour zijn deel van het vraagstuk met zijn eigen boeren wil delen, maar niet meer.

Zolang de prijzen historisch laag blijven
Delhaize verhoogt de extra bijdrage die de super al sinds juli per varken betaalt met 1 euro. Dat komt neer op een premie van 18 cent per kilo. "De extra bijdrage zal betaald worden zolang de varkensprijs op zo'n historisch laag niveau blijft", zegt woordvoerder Roel Dekelver van Delhaize. De super die aan het fuseren is met het Nederlandse Ahold zegt de prijs 'niet volledig' te zullen doorrekenen aan de klant.

Rcehtstreeks aan boer
Ook kwaliteitsdiscounter Colruyt gaat 10 cent extra per kilo varkensvlees betalen. "Wij hebben een systeem waardoor we perfect kunnen traceren van welke boer het varkensvlees komt, in welke vorm dan ook, of het nu gaat om vers vlees, verwerkte producten of om charcuterie", zegt Jan Derom, woordvoerder van Colruyt. Het bedrijf zegt het geld "rechtstreeks aan de boeren" te zullen gaan betalen om de gelden die anders zullen blijven hangen bij slachters en verwerkers effectief op de plaats van bestemming te laten aankomen.

Toch de straat op
Juist vandaag betaalde Europa de steunbijdragen uit die toegezegd waren naar aanleiding van de boerenprotesten op 7 september in Brussel. Die is "belangrijk, omdat het voor sommige boeren het verschil kan maken tussen nu failliet gaan of net niet, maar het gaat om 7,4 euro per zeug, een gemiddeld varkensbedrijf heeft zo'n 200 zeugen. De Belgische steun die in het ketenoverleg oorspronkelijk was afgesproken zou zo'n 60 euro per zeug hebben opgeleverd", zegt Pieter Verhelst van de Belgische Boerenbond.

Omdat er geen algemeen akkoord is bereikt, gaan Belgische varkenshouders de straat weer op. De vraag is wie ze daarmee willen bereiken nu de EU net steun heeft uitbetaald.

Fotocredits: It's cold out there, 416style
Dit artikel afdrukken