Dat blijkt uit een studie onder 129 mensen die jonge Goudse kaas moesten proeven. De onderzoekers van smaaklaboratorium Sensolab van de Universiteit van Gent schotelden de deelnemers steeds een stukje van hetzelfde blok kaas voor, maar steeds met een ander label. De kaas met het etiket ‘light’ beoordeelden de mensen minder smakelijk. Die met het etiket ‘minder zout’ vonden ze net zo lekker, maar ze rapporteerden wel dat die kaas minder zout smaakte dan de 'gewone' variant.

Tussen de oren
De auteurs concluderen hieruit dat smaakperceptie tussen de oren zit en dat labels een belangrijke rol spelen.

Voedingsproducenten kunnen rekening houden met deze resultaten bij de verkoop van hun producten. De bevindingen zijn ook interessant om bepaalde gezondheidsaspecten te promoten. Als een gezondheidsclaim bij consumenten de gedachte oproept dat een product minder lekker is, zouden producenten zich moeten richten op hoe ze de algemene smaakperceptie kunnen verbeteren. Een oplossing daarvoor zou zijn te werken met meer algemene gezondheidslabels, aangezien het richten op specifieke ingrediënten niet de beste oplossing lijkt te zijn. Wie zegt dat iets 'light' - zonder vet of met minder suiker - of met minder zout is gemaakt maakt dus een fout. Beter is het, bijvoorbeeld, om te zeggen: 'nieuwe formule en daarom niet alleen veel lekkerder maar ook gezonder.'

Fotocredits: A norwegian invention, Margo Akermark
Dit artikel afdrukken