Eerder deze week reageerde Wouter Klootwijk positief op de smaak van de door foodwatch bekritiseerde truffelpasta. Omdat er 0,0006 procent truffel bij de bereiding wordt gebruikt, vindt foodwatch het misleidend om van truffelpasta te spreken. Aldi maakt bekend het etiket van het product te zullen aanpassen, maar volledig achter de kwaliteit van het product te staan.
In een persbericht schrijft Aldi: De pasta met truffel van ALDI is een kwalitatief hoogwaardig artikel met champignons, eekhoorntjesbrood en truffelolie. De toevoeging van truffelolie is bedoeld om deze kwaliteitspropositie te ondersteunen en zorgt voor de heerlijke truffelsmaak van de pasta. ALDI gebruikt hiervoor de hoogwaardige witte Italiaanse truffel ‘Tuber Magnatum Pico’. Deze truffel staat in de markt bekend om haar sterke smaakintensiteit.
De transparante wijze van etiketteren, die ook op deze verpakking is toegepast, is volledig conform de huidige etiketteringswetgeving. Het gehalte en de naam van de gebruikte truffel worden op het etiket vermeld. ALDI vindt het vervelend dat dit mogelijk heeft geleid tot juist onduidelijkheid in plaats van de beoogde transparantie. Daarom past ALDI het etiket aan, om verwarring in de toekomst te voorkomen.
ALDI vindt de Gouden Windei-nominatie echter niet op z’n plaats en blijft achter de hoge kwaliteit van haar pasta staan. Het intrinsieke product dat door veel klanten dagelijks wordt gewaardeerd, zal daarom ongewijzigd blijven.
Meer niet lekker, wél echte truffel
Met andere woorden, méér truffel in de pasta is niet nodig en niet lekker, zegt Aldi eigenlijk. Het product smaakt perfect en is wel degelijk met echte truffel gemaakt. Er is dus geen reden om slechts van 'truffelsmaak' te spreken.
Hoe gaat Aldi het product nu noemen of de ingrediëntendeclaratie aanpassen? Wij vroegen het vanmorgen de discounter uit Culemborg. Het antwoord moet nog komen en plaatsen we hier later. Vooralsnog ziet de ingrediëntendeclaratie er zo uit:
Fotocredits: Tuber Magnatum Pico, zoals verkrijgbaar bij Italian Products
Dit artikel afdrukken
De transparante wijze van etiketteren, die ook op deze verpakking is toegepast, is volledig conform de huidige etiketteringswetgeving. Het gehalte en de naam van de gebruikte truffel worden op het etiket vermeld. ALDI vindt het vervelend dat dit mogelijk heeft geleid tot juist onduidelijkheid in plaats van de beoogde transparantie. Daarom past ALDI het etiket aan, om verwarring in de toekomst te voorkomen.
ALDI vindt de Gouden Windei-nominatie echter niet op z’n plaats en blijft achter de hoge kwaliteit van haar pasta staan. Het intrinsieke product dat door veel klanten dagelijks wordt gewaardeerd, zal daarom ongewijzigd blijven.
Meer niet lekker, wél echte truffel
Met andere woorden, méér truffel in de pasta is niet nodig en niet lekker, zegt Aldi eigenlijk. Het product smaakt perfect en is wel degelijk met echte truffel gemaakt. Er is dus geen reden om slechts van 'truffelsmaak' te spreken.
Hoe gaat Aldi het product nu noemen of de ingrediëntendeclaratie aanpassen? Wij vroegen het vanmorgen de discounter uit Culemborg. Het antwoord moet nog komen en plaatsen we hier later. Vooralsnog ziet de ingrediëntendeclaratie er zo uit:
Fotocredits: Tuber Magnatum Pico, zoals verkrijgbaar bij Italian Products
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Even een vraagje onder de koks hier.
Wat is het percentage van truffel dat je zou gebruiken voor een zelfgemaakte truffelpasta?
Is die smaak zo sterk en overheersend dat je achter de komma blijft?
Sander #1, en andere geïnteresseerden (ik, #2)
In het Aldi product zit "(truffel)aroma" waar de truffelsmaak vandaan komt. Die 0,0006% truffel moet er inzitten vanwege de naam op het etiket.
Omdat truffels een sterk penetrerende smaak en geur hebben, zijn doorgaans een paar flinterdunne plakjes nodig om aan een warme schotel truffelsmaak te geven. Truffels zijn duur, vanaf 600 euro/kg, en slechts enkele weken te bewaren. Vandaar dat truffelolie een oplossing is voor de klein-gebruiker. Echter vanwege de hoge prijs wordt meestal gewerkt met synthetisch truffelaroma zoals thioether (2,4-dithiapentane).
Wikipedia://
Truffelolie zou in principe olijfolie met truffel moeten zijn, waardoor je het aroma van truffel makkelijk aan je gerechten kunt toevoegen, echter olie met truffeldestillaat is extreem duur. De gangbare truffelolie die in winkels en supermarkten verkregen kan worden, bevat zelden echte truffel (hooguit om juridische redenen een flinter), maar wel chemische smaakstoffen; vermoedelijk een bijproduct van de petrochemische industrie, maar producenten van deze zogenaamde truffelolie geven doorgaans geen inzage in het productieproces.
Hier nog een aardig stukje over truffelaroma uit de The New York Times.
Bedankt voor je reactie Joep. Maar de etiketteringswetgeving is mij bekend. Je ziet duidelijk de declaratie van een samengesteld ingrediënt terug.
Ik snap de ophef namelijk ook niet van foodwatch, behalve populistisch geschreeuw om zichzelf in de picture te plaatsen.
Mijn vraag blijft staan: wat is het percentage van de truffel in een truffelpasta als je (of een sterrenkok) die zelf zou maken (en de ingrediënten kon betalen)?
Het is vandaag niet meer gelukt Aldi te spreken te krijgen. We hopen morgen van ze te horen.
Ik snap de ophef van Foodwatch ook niet. Loop gewoon even door de super en je hebt promotiemateriaal voor de volgende keer:
- AH Olijf mayonaise met 54% zonnebloemolie.
- AH Truffelmayonaise met 0,2% zomertruffel.
- Honig Maaltijdsoep goulash voor 4 personen (inh. 66g). Daar val je nog eens van af!
- Heks'nkaas Origineel (€ 15,93/kg), ZONDER kaas, 41,7g vet, 1,5g eiwit.
...vgl. met AH Goudse belegen (€ 8,56/kg), MET kaas, 32g vet, 25g eiwit.