Afgelopen week kreeg ik de nieuwe Quote 500 onder ogen. Ik bladerde er wat doorheen. De miljoenen en de miljarden vlogen me om de oren. Al bladerend kwam ik ook een aantal mensen tegen die een bedrijf hebben dat onder meer actief is in de pluimveehouderij.

Ik telde een fokker, stalinrichter, voerfabriek, eierhandelaren, vleesverwerkers en verkopers van toebehoren. Allemaal hardwerkende ondernemers met hart voor hun zaak en onze sector. Laat er dan ook geen misverstand over bestaan: ik gun hen hun miljoenen van harte.

Enkele weken eerder kwam ik op een nieuwspagina het bericht tegen dat het heel belangrijk is voor de Nederlandse pluimveehouderij om de primaire sector te behouden. Ik citeer veevoerman Leo den Hartog van Trouw Nutrition:

"Nederland kan niet leven van alleen een kenniseconomie. Er moeten veehouders zijn die nieuwe ontwikkelingen op hun bedrijven toepassen en helpen ontwikkelen, waardoor Nederland deze technologieën naar het buitenland kan exporteren. Hierdoor blijven ook toeleverende bedrijven hun research in Nederland uitvoeren."

We houden de Nederlandse primaire agrarische sector overeind en iedereen die geen boer is, maar wel een agrarisch (gelieerd) product exporteert, betaalt een fee aan de Nederlandse boer
Bijna iedereen verdient
En uiteraard vindt bijna iedereen dat Den Hartog helemaal gelijk heeft. Je kunt zijn uitspraken ook als volgt lezen: ‘de boeren moeten in Nederland blijven, anders kan de periferie er omheen geen geld meer verdienen’.

Dus hoe kan het toch dat nagenoeg iedereen in de agrarische sector geld verdient, behalve de boer? Moeten we daar misschien eens anders over gaan nadenken? Als de Nederlandse boer het niet kan halen uit de Nederlandse markt, niet uit de Europese markt en niet uit de wereldmarkt, waar kan hij het dan wel halen? Uit de markt daaromheen misschien?

Fairtrade
We houden de Nederlandse primaire agrarische sector overeind en iedereen die geen boer is, maar wel een agrarisch (gelieerd) product exporteert, betaalt een fee aan de Nederlandse boer. We maken ons niet meer druk over kiloknallers, inkopers van retail en alle anderen die volgens ons, ons product niet in waarde weten te waarderen.

Maar we blijven vooroplopen en innoveren met nieuwe producten en marktconcepten en gaan uiteindelijk gewoon samen verdienen aan de export van deze innovaties en kennis. Misschien valt dat wel onder de noemer fairtrade!

Nertsenboeren
En o ja, ik kwam wél boeren tegen in de Quote 500. Nertsenboeren. Die hebben we afgeschaft, maar een aantal gaat nog door. Misschien is dat dan wel de oplossing voor de Nederlandse boer: de sector opheffen en dan tien jaar procederen en onderwijl goed geld verdienen?!

En de boer ...

Fotocredits: 'Video: Wat zijn de belangrijkste hoogtepunten van de Quote 500 2015?', Quote via Facebook
Dit artikel afdrukken