Minder vlees redt het klimaat. Maar zelfs COP21 wil daar niet aan. Dat zegt Geert Laughs van Compassion in World Farming.
De klimaattop in Parijs is in volle gang. De verwachtingen zijn hoog, maar één ding is zeker: er wordt niet gesproken over het verminderen van de vleesconsumptie. Toch is het onmogelijk de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden als de vleesindustrie blijft groeien.
De FAO (voedselorganisatie van de Verenigde Naties) berekende dat nu al bijna 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen zijn oorsprong vindt in de veehouderij. Dat is meer uitstoot dan de transportsector veroorzaakt. En dit percentage zal de komende tijd nog meer oplopen, want wereldwijd stijgt de vraag naar vlees en wordt een groei van de veestapel verwacht. Als we niets doen, dan zal alleen al de landbouw in 2050 verantwoordelijk zijn voor een gemiddelde temperatuurstijging van 2%.
Dit is onaanvaardbaar. 2% is immers het maximum dat de aarde aankan en het doel van de klimaattop in Parijs is dan ook de opwarming van de aarde binnen deze grens te houden.
Toch wordt er in Parijs nauwelijks over landbouw en veehouderij gesproken. Onderzoekers van Compassion in World Farming (CIWF) analyseerden de 118 plannen die deelnemende landen bij de klimaatconferentie indienden. Niet één van deze landen stelt voor de productie en consumptie van vlees en zuivel te verminderen. Slechts 27 landen willen de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw beperken: via slimmere productiemethoden en beter management.
Daarmee kan inderdaad enige winst (zo'n 30%) worden behaald, maar lang niet genoeg om de verwachte groei van de uitstoot door de veehouderij te compenseren. Bij ongewijzigd beleid wordt immers een 80% hogere uitstoot door de landbouw verwacht.
Langzaam maar zeker begint het besef door te dringen dat een vermindering van de vleesconsumptie en het veranderen van voedingspatronen onvermijdelijk zijn om de temperatuurstijging het hoofd te bieden. Vorige maand publiceerde de invloedrijke Britse denktank Chatham House een rapport van deze strekking en ook Hilal Elver, de speciale rapporteur van de VN over het recht op voedsel, concludeerde dat 'het 'huidige consumptiepatroon van vlees en zuivel in de wereld een belangrijke aanjager van de klimaatverandering is', en dat 'klimaatverandering alleen effectief kan worden aangepakt door de vraag naar deze producten te verminderen'. Elver pleit daarbij voor een genuanceerde aanpak: In de rijke landen moet de consumptie van vlees worden teruggedrongen en regeringen in opkomende economieën moeten ervoor zorgen dat de vleesconsumptie binnen de perken blijft.
De Parijse conferentie komt te vroeg om oplossingen te bieden voor deze nieuwe inzichten. In de komende jaren zullen beleidsmakers echter niet langer om de hete brij heen kunnen. Afspraken om de enorme voedselverspilling en de vleesconsumptie te verminderen zijn noodzakelijk. Wie daar niet op wil wachten kan ondertussen zelf alvast beginnen met een eigen bijdrage. De impact daarvan is groot: Een menu met meer dan 100 gram vlees per dag levert een dagelijkse uitstoot op van meer dan 7 kilo broeikasgassen. Eet je minder dan 50 gram vlees per dag, dan is de uitstoot al 33% lager. Een 100% plantaardig menu is zelfs verantwoordelijk voor een reductie van 60%!
Fotocredits: minder maar lief voor dieren vlees uit de kraamkamer van Foodlogpartner Vair, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
De FAO (voedselorganisatie van de Verenigde Naties) berekende dat nu al bijna 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen zijn oorsprong vindt in de veehouderij. Dat is meer uitstoot dan de transportsector veroorzaakt. En dit percentage zal de komende tijd nog meer oplopen, want wereldwijd stijgt de vraag naar vlees en wordt een groei van de veestapel verwacht. Als we niets doen, dan zal alleen al de landbouw in 2050 verantwoordelijk zijn voor een gemiddelde temperatuurstijging van 2%.
Dit is onaanvaardbaar. 2% is immers het maximum dat de aarde aankan en het doel van de klimaattop in Parijs is dan ook de opwarming van de aarde binnen deze grens te houden.
Toch wordt er in Parijs nauwelijks over landbouw en veehouderij gesproken. Onderzoekers van Compassion in World Farming (CIWF) analyseerden de 118 plannen die deelnemende landen bij de klimaatconferentie indienden. Niet één van deze landen stelt voor de productie en consumptie van vlees en zuivel te verminderen. Slechts 27 landen willen de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw beperken: via slimmere productiemethoden en beter management.
Daarmee kan inderdaad enige winst (zo'n 30%) worden behaald, maar lang niet genoeg om de verwachte groei van de uitstoot door de veehouderij te compenseren. Bij ongewijzigd beleid wordt immers een 80% hogere uitstoot door de landbouw verwacht.
Langzaam maar zeker begint het besef door te dringen dat een vermindering van de vleesconsumptie en het veranderen van voedingspatronen onvermijdelijk zijn om de temperatuurstijging het hoofd te bieden. Vorige maand publiceerde de invloedrijke Britse denktank Chatham House een rapport van deze strekking en ook Hilal Elver, de speciale rapporteur van de VN over het recht op voedsel, concludeerde dat 'het 'huidige consumptiepatroon van vlees en zuivel in de wereld een belangrijke aanjager van de klimaatverandering is', en dat 'klimaatverandering alleen effectief kan worden aangepakt door de vraag naar deze producten te verminderen'. Elver pleit daarbij voor een genuanceerde aanpak: In de rijke landen moet de consumptie van vlees worden teruggedrongen en regeringen in opkomende economieën moeten ervoor zorgen dat de vleesconsumptie binnen de perken blijft.
De Parijse conferentie komt te vroeg om oplossingen te bieden voor deze nieuwe inzichten. In de komende jaren zullen beleidsmakers echter niet langer om de hete brij heen kunnen. Afspraken om de enorme voedselverspilling en de vleesconsumptie te verminderen zijn noodzakelijk. Wie daar niet op wil wachten kan ondertussen zelf alvast beginnen met een eigen bijdrage. De impact daarvan is groot: Een menu met meer dan 100 gram vlees per dag levert een dagelijkse uitstoot op van meer dan 7 kilo broeikasgassen. Eet je minder dan 50 gram vlees per dag, dan is de uitstoot al 33% lager. Een 100% plantaardig menu is zelfs verantwoordelijk voor een reductie van 60%!
Fotocredits: minder maar lief voor dieren vlees uit de kraamkamer van Foodlogpartner Vair, Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"2% is immers het maximum dat de aarde aankan."
Wat een kletskoek de aarde heeft wel voor veel hetere en vooral koudere vuren gestaan.
Lang leve de aarde!
Dat vlees mining zijn langste tijd gehad heeft wil ik voetstoots aannemen, maar kom nu aub graag voor de laatste keer met het verhaal van dat autootje. HET KLOPT GEWOONWEG NIET!
Minder vlees betekent minder veevoer nodig. Kan er ook minder CO2 worden vastgelegd die anders in geteeld veevoer terecht komt. En dan neemt het CO2 gehalte in de atmosfeer eerder toe dan af. Eerst maar eens minder fossiel en dan later maar eens kijken of minder vlees wel een goede optie is om het CO2gehalte in de atmosfeer verder omlaag te krijgen.
Was co2 maar het enige, methaan blijkt ook een erg belangrijke factor in klimaatverandering.
Temperatuurstijging van 2%?
2% temperatuurstijging van wat? Ik dacht altijd dat het om een absolute stijging van 2℃ ging...
En inderdaad, de aarde kan dat makkelijk aan. Zeven of straks 11 of 15 miljard mensen kunnen dat niet aan. (die 9 miljard in 2050 vind ik ook zo'n onzin, mensen snappen procentuele groei niet, hoeveel zijn er in 2070?)
Verder, ja inderdaad er zijn tal van redenen om minder vlees te eten, ook veel redenen om minder te reizen, telefoons te kopen en voort te planten overigens.
Sander, 'Y've caught him red handed!' Zoals de Engelsen zeggen, maar daarom nog geen reden om in ons land vlees zoals afgebeeld op het plaatje te kiezen.
Wel jammer, inderdaad, om zo te framen op vlees en niet tevens vliegen en woon-werkverkeer ter discussie te stellen.