Wie minder suiker eten, verandert z'n perceptie van zoet. Jammer genoeg zorgt dat er niet voor dat we zoete producten minder lekker vinden.
Dat vonden onderzoekers van Monell Center in een kleinschalige studie onder 29 mensen.
De groep deelnemers bestond uit gezonde mensen die minstens twee glazen frisdrank per dag dronken. Geen van de deelnemers gebruikte andere zoetstoffen. Dertien deelnemers minderden onder leiding van een diëtist de hoeveelheid suiker in hun voeding met 40%. De overige zestien telden als controlegroep en behielden hun normale voedingspatroon.
Na drie maanden kregen alle deelnemers sterk gezoete vanillepudding en een frambozendrankje voorgezet. De groep die minder suiker was gaan eten, beoordeelde deze producten als zoeter dan de controlegroep. Desondanks bleek de voorkeur van beide groepen uit te gaan naar een product met ongeveer hetzelfde percentage suiker.
De suikerminderaars vonden de pudding met een percentage van 32,4% suiker het lekkerst. Binnen de controlegroep bevatte de volgens hen lekkerste pudding 31,2% suiker. Het drankje liet hetzelfde beeld zien, respectievelijk 13,5% en 13,9%. Zodra de proefpersonen weer hun eigen voedingspatroon gingen volgen, was de hoeveelheid suiker die ze aten binnen twee maanden (het eerstvolgende meetmoment) weer op het niveau van vóór het experiment.
Verminderen
Een eerder vergelijkbaar onderzoek naar zout toonde tegengestelde resultaten. Bij de mensen die minder zout waren gaan gebruiken, minderde de behoefte aan zout. Gary Beaucamp van het Monell Center: zegt: “deze bevindingen waren de basis om zoutinname te verminderen door langzaamaan de hoeveelheid zout in kant-en-klaar maaltijden en maaltijden in restaurants te verminderen. Dezelfde tactiek lijkt dus niet te werken voor suiker om zo de inname van suiker te verlagen.”
De onderzoekers willen nu kijken of een langere periode van minder suiker eten andere resultaten laat zien. Ook willen ze achterhalen of de mate van zoetigheid in het algemeen bepalend is of dat het gaat om de hoeveelheid suiker.
Trends
Uit een dinsdag jl. gepubliceerd onderzoek blijkt dat er steeds meer zoete producten op de markt komen, met name als het om dranken gaat. In 2013 bevatte in de VS 68% van de verpakte voeding en dranken toegevoegde zoetstoffen in verschillende variaties. Volgens onderzoeksleider en activist Barry Popkin van de University of North Carolina zijn interventies nodig om te voorkomen dat ook de rest van de wereld met suikerrijke producten wordt overspoeld.
Fotocredits: Vanilla pudding, Meal Makeover Mums
Dit artikel afdrukken
De groep deelnemers bestond uit gezonde mensen die minstens twee glazen frisdrank per dag dronken. Geen van de deelnemers gebruikte andere zoetstoffen. Dertien deelnemers minderden onder leiding van een diëtist de hoeveelheid suiker in hun voeding met 40%. De overige zestien telden als controlegroep en behielden hun normale voedingspatroon.
Na drie maanden kregen alle deelnemers sterk gezoete vanillepudding en een frambozendrankje voorgezet. De groep die minder suiker was gaan eten, beoordeelde deze producten als zoeter dan de controlegroep. Desondanks bleek de voorkeur van beide groepen uit te gaan naar een product met ongeveer hetzelfde percentage suiker.
De suikerminderaars vonden de pudding met een percentage van 32,4% suiker het lekkerst. Binnen de controlegroep bevatte de volgens hen lekkerste pudding 31,2% suiker. Het drankje liet hetzelfde beeld zien, respectievelijk 13,5% en 13,9%. Zodra de proefpersonen weer hun eigen voedingspatroon gingen volgen, was de hoeveelheid suiker die ze aten binnen twee maanden (het eerstvolgende meetmoment) weer op het niveau van vóór het experiment.
Verminderen
Een eerder vergelijkbaar onderzoek naar zout toonde tegengestelde resultaten. Bij de mensen die minder zout waren gaan gebruiken, minderde de behoefte aan zout. Gary Beaucamp van het Monell Center: zegt: “deze bevindingen waren de basis om zoutinname te verminderen door langzaamaan de hoeveelheid zout in kant-en-klaar maaltijden en maaltijden in restaurants te verminderen. Dezelfde tactiek lijkt dus niet te werken voor suiker om zo de inname van suiker te verlagen.”
De onderzoekers willen nu kijken of een langere periode van minder suiker eten andere resultaten laat zien. Ook willen ze achterhalen of de mate van zoetigheid in het algemeen bepalend is of dat het gaat om de hoeveelheid suiker.
Trends
Uit een dinsdag jl. gepubliceerd onderzoek blijkt dat er steeds meer zoete producten op de markt komen, met name als het om dranken gaat. In 2013 bevatte in de VS 68% van de verpakte voeding en dranken toegevoegde zoetstoffen in verschillende variaties. Volgens onderzoeksleider en activist Barry Popkin van de University of North Carolina zijn interventies nodig om te voorkomen dat ook de rest van de wereld met suikerrijke producten wordt overspoeld.
Fotocredits: Vanilla pudding, Meal Makeover Mums
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het door Pepsi betaalde onderzoek had als uitkomst dat het geen zin heeft het suikergehalte in drank en voedsel te verlagen, omdat de trek in zoetigheid bij mensen niet afneemt na een tijdje van suiker-onthouding. Dat lijkt mij een gunstige uitslag voor de suikerverwerkende industrie. De suggestie dat het een feit is dat mensen een vastgesteld, voorgeprogrammeerde trek in zoet hebben, betekent echter niet dat ze niet met enig gemak minder suiker kunnen eten. Want suiker is namelijk niet verslavend, in tegenstelling tot wat wel wordt aangenomen. Na een tijdje van gewenning aan minder suiker kost het geen enkele moeite minder of geen suiker in thee of koffie te doen. Dat kent iedereen die ermee gestopt is. Evenals de bevinding dat zoete dranken daarna vies smaken. Dat de gewenning en ontwenning aan zout heel anders werkt, is ook geen nieuws. De enige nieuwe uitkomst van dit onderzoek van de Mona Universiteit is dat er een drogreden is gevonden voor de industrie om het suikergehalte in drank en voedsel lekker hoog te houden.
Het lijkt me een nietszeggend onderzoek, omdat in Amerika de gemiddelde suikerconsumptie 3x tot 4x hoger ligt dan de internationaal aanbevolen hoeveelheid van 5%-10% van het aantal dagelijkse calorieën (in Nederland zou dat tussen 2x en 3x hoger zijn).
In het onderzoek is bij proefpersonen de hoeveelheid suikerconsumptie met 40% verminderd. Dan zit de gemiddelde Amerikaan nog altijd op een voor Nederlandse begrippen relatief zoet dieet.
Ik betwijfel of je daarmee het effect van smaakverandering zou kunnen krijgen die Huib beschrijft (“De bevinding dat zoete dranken daarna vies smaken”), want dat smaakeffect treedt pas op als je je suikerinname langdurig op het veel lagere niveau van die ADH brengt.
Toen wij thuis die verandering aanbrachten, was het niet alleen gemakkelijk om ongezoete dingen te eten en te drinken, maar het werkte ook andersom: sommige zoete dingen die ik vroeger lekker vond, vind ik nu extreem zoet en helemaal niet lekker (de geur alleen al). Maar dan moet je wel veel verder gaan in het minderen, dan in dit onderzoek is gedaan.
Peter #2, de zoetbeleving is subjectief en hangt op gewenning en op andere individuele verschillen, dat is het punt van dit hele verhaal dat je kennelijk gemist hebt. Zo nietszeggend is het onderzoek niet. Als je heel zoet eten en drinken gewend bent en je mindert tijdelijk met 40%, dan is dat een behoorlijk verschil. Er is niet een door jou veronderstelde ondergrens oid waaronder de beperking van de zoetbeleving pas zou gaan werken.
Wat hier nog aan toegevoegd kan worden, is dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen de gewenning aan de zoete smaak in stand houdt en daardoor niet helpt bij het ontwennen van de zoete smaak. Je drinkt met hetzelfde gemak gewone cola, dat net zo zoet smaakt als light cola.
#3 Dat lijkt me een beetje kort door bocht, Huib. In het artikel staat te lezen: "De onderzoekers willen nu kijken of een langere periode van minder suiker eten andere resultaten laat zien. Ook willen ze achterhalen of de mate van zoetigheid in het algemeen bepalend is of dat het gaat om de hoeveelheid suiker". Dat is het punt in dit hele verhaal wat je kennelijk gemist hebt. :-) .
Nee, Peter #4, dat is geen punt dat ik mis, dat is iets wat deze groep nog wil onderzoeken. Ik denk dat ze het lastig gaan krijgen iets eenduidigs aan te tonen. Nogmaals, de zoetbeleving is sterk subjectief en wordt bepaald door grote individuele verschillen. Lees daarover meer in dit artikel: Diverse tastes: Genetics of sweet and bitter perception. Als kind raken we al gewend aan de zoete smaak (van moedermelk oa.), maar we hebben er ook een sterke, per individu verschillende voorkeur voor. Die is 'ingebakken' en gaat niet over door korte of langere tijd te minderen met suiker. Het gaat namelijk niet alleen om de zoete smaak en de gewenning daaraan, maar ook om andere effecten, bijvoorbeeld pijnstilling en beloning. Hoe ingewikkeld dat systeem van aangeboren en aangeleerde voorkeuren voor zoet is kan je bijvoorbeeld in dit artikel vinden: Innate and learned preferences for sweet taste during childhood. Beide noem ik als bron in mijn boek Suiker Het Zoete Vergif. Overigens ben ik de eerste die zal roepen dat de suikerconsumptie verminderd moet worden.
De eerste link doet het niet: http://www.vetmed.helsinki.fi/abs/dokumentit/Reed et al. 2006.pdf