Een van de grootste problemen waar de wijnboeren zich voor gesteld zien, is het wegspoelen van de bovenlaag van de bodem. Bij een hevige stortvloed bedreigt dat vooral steilere hellingen. Dit jaar verwachten deskundigen dat El Niño voor meer dan gemiddelde neerslag gaat zorgen, vooral in de vorm van regenstormen.

Zonder maatregelen zoals een begroeide of met stro beschermde bodem en schone drainagesloten kunnen bij een hevige stortbui tonnen zogenaamde 'top soil' wegspoelen. "Als boeren hebben we er belang bij dat de bodem blijft waar hij is. Daar leven we van", zegt Garrett Buckland van Premiere Viticultural Services, een wijnconsultant. "Niemand heeft er wat aan als het in de baai spoelt."

Prijsverhoging
De Californische wijnmakers geven aan dat de maatregelen die zij nemen om wegspoelen tegen te gaan niet zonder gevolgen zullen blijven. De prijs van de wijn zou wel eens met zo'n 20% omhoog kunnen gaan. Er zijn immers meer arbeiders nodig die de wijngaarden frequenter zullen moeten bijhouden om te zorgen dat sloten niet dichtslibben of de aarde wegspoelt. Ander werk, zoals snoeien, zal uitgesteld worden omdat het niet verstandig is druivenstruiken in natte omstandigheden met snoeiwonden te laten staan. Dat maakt ze te kwetsbaar voor schimmels.
Als ondanks alle voorzorgsmaatregelen de moeite voor niets blijkt als de regen op een beroerd moment valt, zit de boer zelfs met een dubbele schade.

Bodemverrijking
Jonas Haas, van de biologische wijngaard Tablas Creek, maakt zich geen al te grote zorgen. Hij rekent behalve op stro, haver, erwten, wikke en klaver op zijn kudde schapen, wat ezels en alpaca's en een lama om zijn wijngaarden de winter door te helpen. Als alles goed gaat, zorgt een geleidelijke regenval voor een weelderige begroeiing van de bodem tussen zijn overwinterende wijnstokken. Gedurende de wintermaanden laat hij zijn dieren steeds een deel van de wijngaard afgrazen. Tegen de tijd dat de stokken uitlopen verhuizen ze naar elders. Haas heeft een voordeel. Hij hoeft zijn bodembedekkers niet onder te ploegen, zoals andere wijnboeren wel moeten om de bodem met organische stoffen te verrijken. Dat doen zijn dieren met hun mest al voor hem. Niet ploegen, houdt de bodem beter bij elkaar.

Waarom juist deze dieren? "Schapen, want dat zijn goede grazers, alpaca's omdat we die van iemand kregen en het eigenlijk net grote schapen zijn, ezels en de lama omdat die groot genoeg zijn om coyotes en zelfs een poema af te schrikken", lacht Haas.

Fotocredits: 'grazen tussen de wijnstokken', Tablas Creek
Dit artikel afdrukken