Cornflakes en andere ontbijtgranen nemen in de VS af in populariteit. De verkoopcijfers daalden het afgelopen decennium met jaarlijks 1%. Dat biedt kansen voor pap.
Om het tij te keren, zoekt een aantal fabrikanten zijn toevlucht in het plaatsen van onterechte gezondheidsclaims op de verpakkingen. Zo introduceerde General Mills vorig jaar met Cheerios Protein, een variant van de populaire Cheerios die meer eiwitten zou bevatten dan de gewone versie en langer energie zou leveren. Nader onderzoek toonde aan dat de extra hoeveelheid eiwitten minimaal was, maar dat er wel 17 keer meer suiker in het product zat ten opzichte van de gewone Cheerios.
Havermoutpap
Nu consumenten kritischer worden op voeding, hebben fabrikanten van ontbijtgranen andere manieren nodig om mensen te overtuigen hun product te kopen. Een voor de hand liggende mogelijkheid zijn de ‘warme’ ontbijtgranen. Verkoopcijfers van producten als havermout om pap van te maken vertonen een stijgende lijn. Gezondheidsbewuste consumenten kiezen liever voor granen die veel vezels en eiwitten bevatten en vinden die de moeite waard om klaar te maken.
‘Koude’ ontbijtgranen kunnen volgens The Atlantic alleen weer aan populariteit winnen als ze de beloofde gezondheidsclaims waar kunnen maken.
Fotocredits: 'Multi Grain Hoops', Christian Cable
Dit artikel afdrukken
Havermoutpap
Nu consumenten kritischer worden op voeding, hebben fabrikanten van ontbijtgranen andere manieren nodig om mensen te overtuigen hun product te kopen. Een voor de hand liggende mogelijkheid zijn de ‘warme’ ontbijtgranen. Verkoopcijfers van producten als havermout om pap van te maken vertonen een stijgende lijn. Gezondheidsbewuste consumenten kiezen liever voor granen die veel vezels en eiwitten bevatten en vinden die de moeite waard om klaar te maken.
‘Koude’ ontbijtgranen kunnen volgens The Atlantic alleen weer aan populariteit winnen als ze de beloofde gezondheidsclaims waar kunnen maken.
Fotocredits: 'Multi Grain Hoops', Christian Cable
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat havermoutpap populairder wordt, strookt met mijn eigen observaties. Het aantal bekenden dat met enige regelmaat een kommetje melk met haver in de magnetron zet, is met honderd procent gestegen. Naar twee.
Ha ha, de trucage met percentages doet mij wel lachen, eigenlijk ernstig dat met %es zoveel geklooid wordt maar om op de havermout terug te komen, ik verbaasde mij erover dat in de vrouwelijke ondernemersclub in mijn "regio" zoveel vrouwen met havermout ontbijten. Havermout is gezond omdat het veel vezels bevat en zorgt voor een hele ochtend voldoende energie zonder hongergevoel.
Klopt helemaal Marga. Het is wonderbaarlijk hoeveel energie je gedurende de ochtend houdt van zo weinig calorieën. Dat gaat met brood echt niet lukken.
Het loopt nog niet storm met de consumptie van haver(moutpap), maar ik denk dat het over een jaar of twintig het traditionele bammetje wel eens van de ontbijttafel verdrongen zou kunnen hebben.
Nog wat propaganda: de bètaglucanen uit haver dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed en tot de vermindering van de bloedglucosestijging na de maaltijd.
En past ook nog eens in een glutenvrije voedingswijze!
Welke havermout?
Is het die kant-en-klare pap van Melkunie uit de supermarkt?
Die bevat slechts 6% haver en weinig eiwitten... Mag je zoiets wel havermoutpap noemen?
Toch zijn 86% van 117 vrouwen uit een Libelle testpanel (maart 2014) enthousiast en ‘vinden zij dit een goede start van de dag.’ Erosie van kennis heeft ook hier flink toegeslagen.
De redactie vond het iets nieuws want zij kraaide: ‘HANDIG, MELKUNIE HEEFT DE PAP IN EEN PAK GEGOTEN. DUS HUP IN EEN BAKJE EN KLAAR.’
Ik kreeg het 60 jaar geleden uit een fles, want er was godzijdank alleen nog maar maar glasverpakking voor havermout, en gortepap dat toen de 6% ook wel niet zal hebben overschreden. Lammetjes- of bloempap stelde en stelt nog minder voor.
Is het die van doorgeknipte en voorgekookte instant haverMOUT van B-merk van rond de 50 cents of idem A-merk van 1,50? Waardoor nog maar de helft van de voedingsstoffen over zijn.
Is het die van alleen maar geplette haverVLOKKEN die geen supermarkt verkoopt?
Daarin zijn de voedingsstoffen nog volop aanwezig.
Zes eetlepels nachtje voorweken en een kwartiertje koken in 250 ml melk of water en 5 minuten laten ‘zetten’ tot de de lepel er rechtop in blijft staan en je kan een halve dag voort.
Probeer ook eens boekweitpap van -meel of -grutten. Of combineer ze met havervlokken.