Van Rhee at zeven dagen linzen, noten en muntthee, zegt de kop in het AD. Ze stopte met drinken (zelfs biologische wijn), chips, biefstuk en ander rundvlees, fris, vruchtensap, espresso, zout en sigaretten. Ze begon met linzen, zilvervliesrijst, kip (= geen rood vlees), peulvruchten, zuivel, vette vis, noten, thee en gefilterde koffie. Uit eten blijkt niet te gaan, omdat zelfs hippe restaurants a) verleiden tot heel ander eten en b) maar heel weinig keuze laten voor Gezondheidsraadeters (en dan nog moet Van Rhee het broodje van een kipburger afpellen).

Poldermodellerig
Van Rhee heeft duidelijk geleden. Ze besluit:

Een week het menu van de Gezondheidsraad. Is dat draaglijk? Nou vooral saai en asociaal: het is een dieet voor einzelgängers die niet buiten de deur en in gezelschap eten. Aankomen met je eigen plastic bakje bij een gastheer of -vrouw of een gerecht in een restaurant ontleden is bepaald geen aantrekkelijke pr. Kortom: je wordt niet blij van deze richtlijnen.
Behalve dan wanneer je na een week naar de weegschaal tuurt die 2 kilo minder aangeeft. Ook moet ik toegeven dat ik me fitter voel na mijn vlees- en alcoholinname sterk te verminderen. Het af en toe poldermodellerig toepassen van deze richtlijnen lijkt mij de beste optie.
Een aanname die dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn bevestigt. Anders is het domweg niet vol te houden, zegt zij. ,,Eten is meer dan alleen je lichaam voeden. Sociale redenen tellen en die worden genegeerd in bijna alle adviezen over gezonde voeding. Af en toe kun je niet anders dan de regels iets oprekken.''


Het doel is de boel lekker maken. Nee, nee, nee en nog eens nee dus: niet gezond! Dan snap je het niet en krijg je Van Rhee.
De Gezondheidsraad stopte met het adviseren van goede voeding in termen van stofjes, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten en vitamines en mineralen. De nieuwe adviezen zijn geformuleerd in termen van voedingsmiddelen, zoals brood, kip, melk, spruitjes, zalm, yoghurt, boerenkool en sardientjes. Dan is het eigenlijk logisch dat er domweg een kookboek wordt ontwikkeld met dagelijkse gerechten en een keuze daaruit voor iedere dag. Voor mijn part met de seizoenen mee, want dat is duurzaam.

Net als groenten
Maar nog wat. Is anders eten, niet net als met groenten koken: daar kun je niets mee als je het niet gewend bent. Je hebt er een nieuw kookboek en nieuwe restaurants voor nodig. Yotam Ottolenghi leert mensen genieten van groenten, door van konijnenvoer iets heel lekkers te maken. In Nederland doet kok Jonathan Karpathios dat.

Ottolenghi en Karpathios laten je zo lekker eten dat de meest notoire carnivoren er helemaal geen erg meer in hebben dat ze geen vlees eten. Ze vinden ook vast wel iets dat je de wijn of het bier laat vergeten.

Lekker, niet gezond
Waar zijn de Ottolenghi 's en Karpathiossen van de Gezondheidsraad? Het Voedingscentrum heeft nu de taak de Richtlijnen tot iets aantrekkelijks om te werken. Zouden ze al bedacht hebben dat er gewoon slimme kookboekenmakers en restaurants nodig zijn die niet-meer-stofjes-voedingsadviezen vooral lekker maken? De gezonde bevolking waar de Gezondheidsraad het allemaal voor doet, is daar straks gewoon het resultaat van.

Het doel is de boel lekker maken. Nee, nee, nee en nog eens nee dus: niet gezond! Dan snap je het niet en krijg je Van Rhee.

We wachten op het Voedingscentrumkookboek.

Fotocredits: 'Ottolenghi dinner party', Meal Makeover Moms
Dit artikel afdrukken