De gezondheid van Amerikaanse kinderen staat onder druk door het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar in de dierhouderij.
Dat zegt de American Academy of Pediatrics (AAP) in een nieuw rapport.
Gangbare praktijk leidt tot resistentie
In de VS is het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar voor gezonde dieren een gangbare praktijk. Die wijdverspreide toepassing zorgt er voor dat er steeds meer bacteriën resistent worden tegen de gebruikte antibiotica. Volgens het rapport van de AAP is 60% van de antibiotica die ingezet worden in de dierhouderij ook belangrijk voor de behandeling van bacteriële infecties bij de mens. De AAP benadrukt dat het belangrijk is om antibiotica uitsluitend te gebruiken voor het behandelen van zieke mensen. Vooral kinderen die met een resistente bacterie besmet raken, zijn moeilijk te genezen.
Elk jaar lopen meer dan 2 miljoen Amerikanen een besmetting op met een resistente bacterie. Het merendeel van de infecties doet zich voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Kinderen lopen de besmetting met resistente bacteriën op door direct contact met dieren en als ze producten eten die met bacteriën van de dieren besmet zijn. Verreweg de meeste kinderen of volwassenen worden niet ziek van dit contact. Voor degenen die wel ziek worden, is het vrijwel altijd een ernstig probleem, schrijft Live Science. Per jaar overlijden 23.000 Amerikanen aan een besmetting met een resistentie bacterie, die zich niet laat behandelen. Kinderen met een zwak immuunsysteem door chemotherapie of een immuundeficiëntie, zijn extra kwetsbaar voor infecties en bij hen is de behandeling nog moeilijker.
Alleen voor zieke dieren
“Net als mensen, moeten dieren geschikte antibiotica toegediend krijgen bij bacteriële infecties”, zegt hoofdauteur Jerome A. Paulson, “maar het willekeurige gebruik zonder recept of inbreng van de veearts, brengt de gezondheid van kinderen in gevaar”.
Fotocredits: 'Fletchers Farm cow by Lynne Graves', Massachusetts Office of Travel & Tourism
Dit artikel afdrukken
Gangbare praktijk leidt tot resistentie
In de VS is het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar voor gezonde dieren een gangbare praktijk. Die wijdverspreide toepassing zorgt er voor dat er steeds meer bacteriën resistent worden tegen de gebruikte antibiotica. Volgens het rapport van de AAP is 60% van de antibiotica die ingezet worden in de dierhouderij ook belangrijk voor de behandeling van bacteriële infecties bij de mens. De AAP benadrukt dat het belangrijk is om antibiotica uitsluitend te gebruiken voor het behandelen van zieke mensen. Vooral kinderen die met een resistente bacterie besmet raken, zijn moeilijk te genezen.
Elk jaar lopen meer dan 2 miljoen Amerikanen een besmetting op met een resistente bacterie. Het merendeel van de infecties doet zich voor bij kinderen jonger dan 5 jaar.Genezing moeilijker
Elk jaar lopen meer dan 2 miljoen Amerikanen een besmetting op met een resistente bacterie. Het merendeel van de infecties doet zich voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Kinderen lopen de besmetting met resistente bacteriën op door direct contact met dieren en als ze producten eten die met bacteriën van de dieren besmet zijn. Verreweg de meeste kinderen of volwassenen worden niet ziek van dit contact. Voor degenen die wel ziek worden, is het vrijwel altijd een ernstig probleem, schrijft Live Science. Per jaar overlijden 23.000 Amerikanen aan een besmetting met een resistentie bacterie, die zich niet laat behandelen. Kinderen met een zwak immuunsysteem door chemotherapie of een immuundeficiëntie, zijn extra kwetsbaar voor infecties en bij hen is de behandeling nog moeilijker.
Alleen voor zieke dieren
“Net als mensen, moeten dieren geschikte antibiotica toegediend krijgen bij bacteriële infecties”, zegt hoofdauteur Jerome A. Paulson, “maar het willekeurige gebruik zonder recept of inbreng van de veearts, brengt de gezondheid van kinderen in gevaar”.
Fotocredits: 'Fletchers Farm cow by Lynne Graves', Massachusetts Office of Travel & Tourism
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik zeg #TTIP aandachtspuntje.....
Europa gaat toch wat anders om met dit onderwerp qua regelgeving, toch?
PS: voor degene die zich zorgen maken om dit punt; verdiep je a.u.b. in continent Azië op dit onderwerp gebied. (iets met China en India voor zover mijn kennis reikt).
De wereld is een dorp geworden; geld zeker voor resistentie op antibiotica voor mens en dier.
Dit artikel gaat over de VS. Hoe is het in Nederland gesteld? Ik zou het niet weten. 'Veehouders mogen geen dieren aanleveren voor de slacht waar resten van antibiotica in zitten.' Dat lees ik op de website van de overheid. Daar staat ook gemeld dat het programma om het antibioticagebruik in de veehouderij terug te dringen aardig succesvol is. Melk van koeien die behandeld zijn met antibiotica mag niet verhandeld worden en antibiotica alleen als groeimiddel toedienen is uitgebannen in Nederland, heb ik weleens gelezen. Hoe groot is de kans dat ik een gewoon biefstukje van een Hollandse koe koop met resten van antibiotica?
Het gebruik van 'groeibevorderaars' (antimicrobiële voerbespaarders, antibiotica in lage, sub-therapeutische dosis) in diervoeders is al bijna tien jaar (sinds 1 januari 2006) verboden in Nederland. Het verbod is ingesteld vanwege de zorgen rondom ontwikkeling van antibiotica-resistentie (rapport Gezondheidsraad). Therapeutisch gebruik van antibiotica is (uiteraard) wel toegestaan en dan gelden inderdaad wachttijden (vóór slacht of aflevering van melk), afhankelijk van het antibioticum en het doeldier.
Carolien, zou je Huib toch gerust kunnen stellen: is het denkbaar dat er antibiotica IN of OP Nederlands of Europees vlees kunnen zitten?
Dick #4, de vraag aan Carolien; "is het denkbaar dat er antibiotica IN of OP Nederlands of Europees vlees kunnen zitten?" roept meer vragen op dan alleen maar een ja of nee antwoord kan geven.
Bijvoorbeeld: al kun je h'm met een nee beantwoorden dan nog heb je het volgende probleem; Hoe moet ik kunnen vaststellen dat het stukje vlees(product) dat ik in de super koop, al dan niet in NL/EU geboren, getogen en geslacht is? Voor rund is dit nog te doen maar dan houd het al snel op!