Hoe die trend verklaard moet worden, weet Guyenet, een van de voorvechters van een op paleoprincipes gebaseerde eetstijl, niet te vertellen. Hij schrijft:
Geraffineerde koolhydraten en suiker verklaren ongetwijfeld een deel van de obesitasepidemie, maar deze data sporen met een groot aantal onderzoeken die laten zien dat er meer aan de hand is. Obesitas wordt veroorzaakt door een complex van met elkaar interacterende eet- en leefstijlfactoren. De meeste daarvan vinden hun oorsprong in de grote socio-economische veranderingen in de VS over de afgelopen eeuw. Ze hebben gezorgd voor een andere omgang met voedsel, de samenstelling daarvan en andere aspecten van onze leefstijl die ervoor zorgen dat mensen die er genetisch vatbaar voor zijn dikker worden.
Met zoveel woorden wijst Guyenet eenvoudige verklaringen met één schuldige af. Ook voedingsprofessor Jaap Seidell twitte afgelopen week dat er geen eenvoudige verklaringen zijn:
Stijging obesitas in VS ondanks daling koolhydraat inname. Geen simpele verklaringen of oorzaken. pic.twitter.com/SDzuOaprjt
— jacob seidell (@jaapseidell) November 14, 2015
Wat zouden elementen kunnen zijn van een ingewikkelder verklaring?
Fotocredits: Stephen Guyenet
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lager energie verbruik.
Kijk naar de assen van de grafieken: Die beginnen niet bij 0 (nul). Dat is een handige manier om de data visueel zo te presenteren, dat ze een wenselijke boodschap suggereren.
Verder; het gebruik van een gemiddelde suiker/koolhydrataconsumptie suggereert dat er sprake is van een gemiddeld ('normaal verdeeld') conjsumptie. Maar het is heel goed mogelijk dat er een bimodale verdeling is, met een groep 'hoge' en 'lage' suikerconsumenten. Als de segregatie tussen die twee groepen toneemt, neemt zowel het aantal obesen toe, als de gemiddelde consumptie af.
Ook kan er sprake zijn van een naijl-effect; dan neemt obesitas nog toe terwijl consumptie niet meer toeneemt.
Maar er is ook een optie dat het niet alleen maar suiker is; aangezien redelijk goed bekend is dat eiwit verzadigt, is het ook mogelijk dat obsesitas toeneemt door de afnemende consumptie van vlees en ei.
Martijn, druk het eens in getallen uit en kun je ons dan vertellen of het visuele manipulatie van data is?
Allereerst vind ik 95 gram suiker per dag best heel erg veel, dus als je obees bent zal dat van die hoeveelheid uiteraard gewoon toenemen en zeker niet afnemen. Daarnaast spelen er veel meer processen bij mensen die obees zijn. Het buikvet gedraagt zich een soort orgaan wat hormonen uitscheid (leptine en resistine) die van invloed zijn op het metabolisme en honger gevoel. Jan Peter, heeft denk ik gelijk. Lager energie verbuik, meer honger.
Dick, Martijn heeft helemaal gelijk. In de natuurkunde bestaan verschillende gemiddelden. Om het in een getal uit te drukken geef ik je de volgende opgave:
Dick rijdt van A naar B, afstand 60 km met een constante snelheid van 120 km/uur
na afloop van de vergadering rijd hij terug met een constante snelheid van 60 km/uur.
Wat is nu zijn gemiddelde snelheid over de route A naar B en terug naar A.