De FAO (Food & Agricultural Organization) van de Verenigde Naties luidt vandaag in Rome officieel 2016 in als het ‘Internationale Jaar van de Boon’ in. Peulvruchten krijgen in 2016 erkenning voor al het goede dat zij ons als voedingsmiddel bieden. De dit jaar 80 geworden Bartje moest er alleen niets van hebben.
In Nederland gaat het initiatief Blije Boon invulling aan het jaar geven. Wereldwijd zullen in nog 32 landen Nationale Bonen Comités in 2016 bonen op de kaart zetten.
In het persbericht (met infographic) meldt Blije Boon:
De erkenning van de boon door de VN komt op een goed moment. De rijke voedingswaarde en duurzame eigenschappen zijn onvoldoende bekend maar gunstig voor de gezondheid en het toekomstige voedingspatroon van de wereldbevolking. Niet voor niets hebben peulvruchten een prominente rol gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding, zoals op 4 november jongstleden gepresenteerd. Bovendien zijn bonen essentieel als onderdeel van een duurzame voedselproductie voor de toekomst. De VN en alle deelnemende landen hebben dan ook als oogmerk de consument te overtuigen van alle voedingskundige en duurzame voordelen van bonen. Daarnaast zal de boon zich in 2016 manifesteren als supersmakelijke inspiratie voor de maaltijd.
In Nederland eten we maar mondjesmaat peulvruchten, in de volksmond ‘bonen’ genoemd. De helft van de bevolking eet nauwelijks of geen peulvruchten. Tien procent van de bevolking eet ten minste 8 gram peulvruchten per dag (bron: Gezondheidsraad). De Nederlandse consument is nog onvoldoende bekend met de goede eigenschappen van bonen en de culinaire mogelijkheden ervan. Reden voor het Nationaal Comité Bonen - een samenwerking tussen de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail – om een intensieve campagne te starten vanaf januari 2016 waarin de boon een podium krijgt. Onder de naam “Blije Boon” vinden in heel 2016 en daarna activiteiten plaats waarbij informatie én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd centraal staan. Inmiddels heeft een flink aantal partijen, waaronder Natuur & Milieu, Voedingscentrum, Albert Heijn, Albron, Professor Daan Kromhout en chef-koks Luc Kusters (Dutch Cuisine), Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam, de boon omarmd. Zij besteden – ieder vanuit hun eigen specialisme – volop aandacht aan de boon.
Gezond en duurzaam
Bij de lancering van het Jaar van de Boon toont professor dr. ir. Daan Kromhout (oud-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan Wageningen UR en voorzitter van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad) zich verheugd over alle aandacht voor de boon. Volgens hem zijn bonen heel goed zijn voor de gezondheid en bovendien duurzaam. "Ik ben al jaren een pleitbezorger van de boon en ben blij dat bonen een prominente rol hebben gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Eet wekelijks peulvruchten, adviseert de Gezondheidsraad”, zegt Kromhout. Andere voorstanders van de boon prijzen bonen om hun talloze smaken, kleuren, bite en veelzijdigheid. "Bonen zijn hip!", juicht Luc Kusters van restaurant Bolenius.
IYP
In het kader van het IYP (International Year of Pulses) lanceerde de FAO de internationale consumentenwebsite www.pulses.org.
Voor alle duidelijkheid: 'peulvruchten' is de verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Het zijn de zaden van planten uit de Vlinderbloemigenfamilie. Groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes, worden als groente gezien en gebruikt, maar botanisch gezien horen ze tot de peulvruchten.
Peulvruchten zijn gezond omdat ze weinig vet en veel eiwitten bevatten. Ook zijn ze rijk aan vitamines en mineralen (ijzer, magnesium, zink, foliumzuur (B11), thiamine (B1) en niacine (B3). De vele vezels, zowel verteerbare als onverteerbare, hebben een gunstige werking op het cholesterolgehalte in het bloed en de spijsvertering als geheel. Ze verzadigen goed en zijn geschikt voor mensen die wat minder vlees willen eten. Er is geen verschil in voedingswaarde tussen bonen in blik, pot of zak vergeleken met verse bonen.
Peulvruchten zijn bovendien duurzaam omdat ze een zeer lage ecologische voetafdruk hebben, weinig eisen stellen aan de grondsoort, stikstofbindende bacteriën aantrekken waardoor ze de kwaliteit van de bodem verbeteren en zich uitstekend lenen als vleesvervanger. Het vervelende is alleen dat Anne de Vries' romanheld Bartje er niets van moest hebben en er niet voor wilde bidden; bonen stonden voor armoede in de roman gelijknamige roman. Bartje werd dit jaar 80 geworden.
Fotocredits: 'Love Pulses', Facebook
Dit artikel afdrukken
In het persbericht (met infographic) meldt Blije Boon:
De erkenning van de boon door de VN komt op een goed moment. De rijke voedingswaarde en duurzame eigenschappen zijn onvoldoende bekend maar gunstig voor de gezondheid en het toekomstige voedingspatroon van de wereldbevolking. Niet voor niets hebben peulvruchten een prominente rol gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding, zoals op 4 november jongstleden gepresenteerd. Bovendien zijn bonen essentieel als onderdeel van een duurzame voedselproductie voor de toekomst. De VN en alle deelnemende landen hebben dan ook als oogmerk de consument te overtuigen van alle voedingskundige en duurzame voordelen van bonen. Daarnaast zal de boon zich in 2016 manifesteren als supersmakelijke inspiratie voor de maaltijd.
In Nederland eten we maar mondjesmaat peulvruchten, in de volksmond ‘bonen’ genoemd. De helft van de bevolking eet nauwelijks of geen peulvruchten. Tien procent van de bevolking eet ten minste 8 gram peulvruchten per dag (bron: Gezondheidsraad). De Nederlandse consument is nog onvoldoende bekend met de goede eigenschappen van bonen en de culinaire mogelijkheden ervan. Reden voor het Nationaal Comité Bonen - een samenwerking tussen de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail – om een intensieve campagne te starten vanaf januari 2016 waarin de boon een podium krijgt. Onder de naam “Blije Boon” vinden in heel 2016 en daarna activiteiten plaats waarbij informatie én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd centraal staan. Inmiddels heeft een flink aantal partijen, waaronder Natuur & Milieu, Voedingscentrum, Albert Heijn, Albron, Professor Daan Kromhout en chef-koks Luc Kusters (Dutch Cuisine), Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam, de boon omarmd. Zij besteden – ieder vanuit hun eigen specialisme – volop aandacht aan de boon.
Gezond en duurzaam
Bij de lancering van het Jaar van de Boon toont professor dr. ir. Daan Kromhout (oud-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan Wageningen UR en voorzitter van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad) zich verheugd over alle aandacht voor de boon. Volgens hem zijn bonen heel goed zijn voor de gezondheid en bovendien duurzaam. "Ik ben al jaren een pleitbezorger van de boon en ben blij dat bonen een prominente rol hebben gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Eet wekelijks peulvruchten, adviseert de Gezondheidsraad”, zegt Kromhout. Andere voorstanders van de boon prijzen bonen om hun talloze smaken, kleuren, bite en veelzijdigheid. "Bonen zijn hip!", juicht Luc Kusters van restaurant Bolenius.
IYP
In het kader van het IYP (International Year of Pulses) lanceerde de FAO de internationale consumentenwebsite www.pulses.org.
Voor alle duidelijkheid: 'peulvruchten' is de verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Het zijn de zaden van planten uit de Vlinderbloemigenfamilie. Groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes, worden als groente gezien en gebruikt, maar botanisch gezien horen ze tot de peulvruchten.
Peulvruchten zijn gezond omdat ze weinig vet en veel eiwitten bevatten. Ook zijn ze rijk aan vitamines en mineralen (ijzer, magnesium, zink, foliumzuur (B11), thiamine (B1) en niacine (B3). De vele vezels, zowel verteerbare als onverteerbare, hebben een gunstige werking op het cholesterolgehalte in het bloed en de spijsvertering als geheel. Ze verzadigen goed en zijn geschikt voor mensen die wat minder vlees willen eten. Er is geen verschil in voedingswaarde tussen bonen in blik, pot of zak vergeleken met verse bonen.
Peulvruchten zijn bovendien duurzaam omdat ze een zeer lage ecologische voetafdruk hebben, weinig eisen stellen aan de grondsoort, stikstofbindende bacteriën aantrekken waardoor ze de kwaliteit van de bodem verbeteren en zich uitstekend lenen als vleesvervanger. Het vervelende is alleen dat Anne de Vries' romanheld Bartje er niets van moest hebben en er niet voor wilde bidden; bonen stonden voor armoede in de roman gelijknamige roman. Bartje werd dit jaar 80 geworden.
Fotocredits: 'Love Pulses', Facebook
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit bericht omarm ik volledig; ben benieuwd wat daar voor nieuwe informatie uit komt. Hoop dat velen, die dit niet kennen, dat tot zich willen nemen en zich daar aangenaam verrast door laten worden.
Bartje kreeg alleen maar "brun'n bon'n"; daar zat waarschijnlijk weinig variatie in/bij.
Hij had wat anders gezegd bij kikkererwten met knoflook en veel verse kruiden (vanuit gedroogd stadium klaargemaakt, want toch altijd veel lekkerder dan uit blik). Of als hij wat geserveerd had gekregen vanuit de Indiase eetcultuur.
Maar ja, ik denk dat Bartje's ouders zich niet veel specerijen konden veroorloven toentertijd.
Wat ik vreemd vond in de nieuwe lijst van de GR, dat peultjes, doppers, sperzieboontjes en verse capucijners niet onder peulvruchten vielen maar onder groenten (maar apenootjes/olienootjes wel onder noten), terwijl al dat gedroogde goed (dat dus gedopt is en een paar weken ouder) weer wel onder pulses vallen . Heeft die rijping/indroging veel invloed op de voedingswaarde dan? En vallen erwten onder bonen? Ik dacht van niet, maar peultjes wel onder peulvruchten natuurlijk, dat is makkelijk. Mot je nog een peul?
Dirk; die 'nieuwe' inschatting -zoals jij dat noemt- heb ik altijd zo gebruikt. Ik kan dat niet onderbouwen. Misschien toch een (niet-helemaal bewust zijnde traditie? Ik kom van moederszijde uit een tuinders-familie.)
ik schat in dat peultjes, doppers, en verse kapucijners onder groente vallen omdat ze vers kunnen worden gegeten en zo traditie-getrouw (in delen van Nederland) ook gebruikt worden.
Ikzelf gebruik (gedroogde) erwten en bonen vaak als basis, en dan zijn aardappelen daar soms een summiere vorm van groente in/bij. Bij drogen zal er allicht iets verloren gaan.
Alles gezegd: Misschien bestaat er wat aan 'Babylonische spraakverwarring' (hoop dat jij dat niet groter wil maken om niets), maar ik hoop ook dat mensen zich niet laten weerhouden om ermee aan de gang te gaan. Het heeft te veel voordelen voor mensen zelf, andere mensen buiten hun sfeer om en misschien de aarde.
Zie verder bijv. http://www.onnokleyn.nl/bonen-erwten-linzen-en-de-rest-peulvruchten-a-gogo/
Een van de aardigste dingen in deze materie Ria is de boterboon, de onrijpe borlotti die je maar heel kort kunt krijgen, in de tijd dat ze rijpen, dus augustus/september, in mediterrane en oosteuropese landen overal op de markt, sinds kort nu ook soms in de nederlanden. Maar waar deze zachte, onrijpe bonen die je eerst moet doppen om te kunnen koken, in te delen? Een grensgeval, dat is duidelijk, en het maakt ook niet uit, want wij mensen willen ook nooit graag in hokjes ingedeeld worden. Tuinbonen vallen denkelijk ook onder groente, maar worden in Griekenland veel als droge peulvrucht gegeten, veel in soepen.
Is het niet gewoon makkelijker om ale soorten bonen, peulen, erwten enz gewoon peulvruchten te noemen? Dan heb je de hele mikmak bij elkaar.
Zou het niet ook het jaar van de boon genoemd worden omdat je voor die vlinderbloemige soorten niet perse bestuiving door insecten nodig hebt? Is handig als er niet genoeg bijen zijn, terwijl hommels het ook prima kunnen. Overigens heb ik afgelopen zomer zat solitaire en gewone bijen in mijn tuintje gezien, maar vooral veel hommels.