Culinair journalist en blogster Karin Luiten mag met recht trots zijn op haar tiental. Ze kenmerken zich door een frisse stijl, styling met veel rood (Karins lijfkleur) en vooral maakbare recepten zónder pakjes, zakjes of bakjes. Ook De vrolijke tafel past in dat plaatje. Karin verzamelde in een stevig in de hand liggend boekwerk van 250 bladzijden ruim 150 'kleine-moeite-groot-effect'-recepten, gegroepeerd rond een aantal thema's. De rode draad: een feestje!

14 keer feest
In de woorden van Karin: "Ik weet namelijk geen betere manier om iets te vieren dan door samen te eten. Of het nu met familie is, vrienden, collega's of de buren, met elkaar aan tafel is altijd leuker." En dus geeft ze achter elkaar een vrijmibo, een Italiaanse pastaparty, een Oranje-feestje, een picknick en een Franse lunch. Ook een verjaardagsfeestje en het Kerstfeest ontbreken niet.

Ik weet namelijk geen betere manier om iets te vieren dan door samen te eten
De recepten zijn met een luchtig gemak geschreven en Karin zou Karin niet zijn als ze niet ook een paar suggesties heeft om het je nog gemakkelijker te maken. Dat levert een inspirerende, je-het-water-in-de-mond-doen-lopende 'grabbelton' vol lekkers op. Doorbladeren van het boek is al bijna net zo lekker als er daadwerkelijk uit koken.

Na enig aandringen gaf Karin toe toch wel een favoriet recept te hebben - nou ja, eigenlijk twee. Voor de bloemkool-paprikasalade moet je zelf pagina 140 maar opslaan. Het recept voor de Franse kip (Poulet aux olives et vin blanc) volgt hier.

Poulet aux olives et vin blanc
Een soort coq-au-vin, maar dan een zomerse, zuidelijke variant met witte wijn, olijven en citroen. Altijd fijn, zo'n kipstoofschotel die je de dag van tevoren kunt maken. Voor gezelschappen vraag ik of de slager de kippenbouten in tweeën hakt, dan heb je kleinere porties, dat deelt lekker uit voor zowel grote als kleine eters. De hele schotel invriezen gaat ook prima. Rustig laten ontdooien en ook heel rustig weer opwarmen. 'Waar is de groente?' hoor ik je al vragen. Maar Fransen zien aardappels als groente. En bovendien heb je net die crudités al gehad.

Bereiden: 25 minuten | In de pan: 1 uur | Voor 4 - 6 personen

Ingrediënten
- 4 kippenbouten, verdeeld in karbonades en drumsticks
- 150 g gerookte spekblokjes
- 200 g grote sjalotten
- 3 knoflooktenen
- 1 citroen
- 250 ml witte wijn
- 200 ml crème fraîche
- 100 g lekkere groene olijven
- 50 g kappertjes
- 1 handje platte peterselie
- scheut olijfolie
- zout & peper uit de molen

Snipper de sjalotten knoflooktenen, dat mag best vrij grof. Bestrooi de kipstukken met zout en peper. Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan en bak het vlees in 2 porties op hoog vuur rondom mooi goudbruin in een minuut of 8. Schep uit de pan en bewaar op een schoon bord. Giet eventueel overtollig vet af.
Fruit de sjalot, spekjes en knoflook 5-10 minuten op laag vuur tot de ui zacht is en de spekjes uitgebakken zijn. Giet de wijn erbij en laat flink uitbruisen. Voeg crème fraîche, zout en peper toe. Rasp de schil van de citroen erboven, pers daarna uit en voeg ook het sap toe. Hak de helft van de peterselie fijn en doe erbij.
Doe de kip terug en duw een beetje onder. Laat met deksel op de pan op het kleinste pitje een uur sudderen. Warm op het laatst even de olijven en kappertjes mee. Bestrooi met de andere helft van de fijngehakte peterselie. Saus te dun? De volgende dag is hij meestal vanzelf wel ingedikt, maar zo niet: wat maïzena loskloppen in een beetje water en even laten meesudderen.

Karin suggereert bij de kip rijst te eten, of feestelijke pommes de terre persillées.

Fotocredits: Cover van en receptfoto uit De Vrolijke Keuken
Dit artikel afdrukken