image
© Heartkins

Begin deze maand kwam ik met een bericht over futloze voeding. Het mineraalgehalte van voeding lijkt alarmerend teruggelopen. Dat is problematisch, want die stoffen hebben we nodig. Vervelend feit: de akkers raken simpelweg uitgeput. Oplossingen zijn er niet zo. Dat blijkt dus mee te vallen als je maar anders wilt denken. Geiten-wollen-sokken en 'serieus' vinden elkaar.

Het serieuze NutraIngredients schrijft een blij makend stuk over oplossingen. Je hoeft straks geen 4 wortels meer te eten om er de nutritieve waarde van 1 ouderwetse uit te halen.

Graham Harvey schreef in zijn boek We want real food over het effect van de ijstijden. De gletchers zorgden voor het verspreiden van steengruis over de aardkorst. Omdat er al te lang geen ijstijd meer is geweest, heeft de aarde er zelf onvoldoende voor kunnen zorgen om de oppervalkte te verrijken. Hoogste tijd dus voor een ijstijd of …. zelf te zorgen voor soortgelijke effecten. Om het kort te houden: vermaal en verspreid steengrijs en het gaat beter

Die oplossing blijkt in de praktijk gebracht door de Engelse alternatievelingen Cameron en Moira Thomson. Op een onvruchtbaar stuk grond dat door de wind was kaal geveegd, blijken ze een geweldige tuin met nog fantastischer groenten en fruit te hebben gemaakt. Inderdaad, met steengruis uit een nabijgelegen groeve. De mix van gruis en mest blijkt te resulteren in mineraalrijke groenten en fruit van een onwaarschijnlijke grootte en smaak (die 2 gaan zelden samen!). Wil je het eens proberen in je eigen moestuin? Je kunt hun geheim kopen: rock dust.

Eigenlijk klinkt het best plausibel. Testen lijkt me uiterst redelijk.

Dit artikel afdrukken