Eerst trakteerde de WHO op kanker in de vleeswaren. Daarna moesten we niet alleen vlees maar ook vis minderen van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Wat is er na twee weken nog over van al die voedingsadviezen die bedoeld waren om mensen te helpen?
Wouter Klootwijk vertelde het zaterdag al in een kort commentaar:
Zojuist opgetekend: 'Je MAG nog maar één keer in de week vis eten.'
Zo begrijpen mensen de Gezondheidsraad al te makkelijk verkeerd.
Stond ik me daar als vrijwilliger van de regering, te proberen uit te leggen waar die ene vis in de week opeens vandaan komt, waar het er toch jarenlang minstens twee waren geweest die moesten.
Gooi het maar in mevrouw haar pet, zei ze mij, boos ook, omdat ze een week eerder al geen vlees meer mocht eten. Onderscheid tussen de Wereldgezondheidsorganisatie en de Nederlandse Gezondheidsraad maken de meeste mensen niet, achter het winkelwagentje.
Schaamteloos
Ook wij tekenden het op uit diverse kranten, radiorubrieken en hoorden het overal om ons heen: de verwarring is compleet. We mogen geen vruchtensap meer. Boter mocht sinds een jaartje weer, maar alle verloven zijn alweer ingetrokken. Brood moet je minderen, maar er mag alleen nog margarine op. Van dat wagensmeer kreeg je toch vermoeide benen en nog iets? - hoorde ik iemand al schranzend in een restaurant zeggen. Zelfs in fruit zit veel suiker, daarom mag je geen sinaasappelsap meer, hoorde ik iemand anders in de trein haar buurvrouw uitleggen.
Iedereen praat erover.
Eigenlijk, denkt nu een hele meute, mogen we alleen nog groenvoer met bonen. Daar had Bartje al een pesthekel aan. Nou ok, melk mag ook weer. Maar daar hadden we nou juist van geleerd dat dat spul ons sloopt omdat het voor jonge dieren en niet voor volwassen mensen bedoeld is. In een kwaliteitskrant bekende een belangenorganisatie voor melkverkopers schaamteloos dat ze flink gelobbied hadden en dat daarom niet alleen magere maar zelfs volle melk weer helemaal mag. Weg vertrouwen in onze Gezondheidsraad waarvan de belangen nog wel zo zorgvuldig waren gescreend.
Spektakel
Het publiek bleef in verbijstering achter, na het ronkende mediaspektakel dat journalistieke reportages, talkshows en commentaren van professoren, goeroe's, echte en zogenaamde deskundigen wisten te maken van gezonde voeding. Vrijwel iedereen had een mening en meestal niet dezelfde.
Ik liep zondagmiddag door de stad en keek goed om me heen. Om vier uur uur serveerde de horeca nog volop lekkere bordjes vleeswaar aan mensen die net aan hun derde glas wijn begonnen. Hier en daar zag ik ook brood met 'echte boter'.
Sterkte
Het Voedingscentrum moet de Richtlijnen nu gaan vertalen in praktische adviezen. Sommigen gaven het Centrum nu al op zijn lazer, terwijl het nog niet eens begonnen is. Ik wens de dames en heren daar sterkte.
De mensen die echt hulp nodig hebben omdat ze hun eetleven moeten veranderen, zijn inmiddels niet alleen boos maar vooral nog minder geïnteresseerd dan ze al waren. Dat hebben we toch maar weer mooi voor elkaar gekregen.
Fotocredits: 'Don't do it!', Yoel Ben-Avraham
Dit artikel afdrukken
Zojuist opgetekend: 'Je MAG nog maar één keer in de week vis eten.'
Zo begrijpen mensen de Gezondheidsraad al te makkelijk verkeerd.
Stond ik me daar als vrijwilliger van de regering, te proberen uit te leggen waar die ene vis in de week opeens vandaan komt, waar het er toch jarenlang minstens twee waren geweest die moesten.
En dat allemaal terwijl de Gezondheidsraad eindelijk deed wat ze moest van voedselgoeroe Michael Pollan en gewoon vertelde wat we aan echt eten in plaats van stofjes met wetenschappelijke namen moeten eten.Het is me niet gelukt om over te brengen wat heer Kromhout, baas van de Raad, er over zei: Eén vis in de week is goed voor het hart. Maar twee vissen zijn niet aantoonbaar nog beter.
Gooi het maar in mevrouw haar pet, zei ze mij, boos ook, omdat ze een week eerder al geen vlees meer mocht eten. Onderscheid tussen de Wereldgezondheidsorganisatie en de Nederlandse Gezondheidsraad maken de meeste mensen niet, achter het winkelwagentje.
Schaamteloos
Ook wij tekenden het op uit diverse kranten, radiorubrieken en hoorden het overal om ons heen: de verwarring is compleet. We mogen geen vruchtensap meer. Boter mocht sinds een jaartje weer, maar alle verloven zijn alweer ingetrokken. Brood moet je minderen, maar er mag alleen nog margarine op. Van dat wagensmeer kreeg je toch vermoeide benen en nog iets? - hoorde ik iemand al schranzend in een restaurant zeggen. Zelfs in fruit zit veel suiker, daarom mag je geen sinaasappelsap meer, hoorde ik iemand anders in de trein haar buurvrouw uitleggen.
Iedereen praat erover.
Eigenlijk, denkt nu een hele meute, mogen we alleen nog groenvoer met bonen. Daar had Bartje al een pesthekel aan. Nou ok, melk mag ook weer. Maar daar hadden we nou juist van geleerd dat dat spul ons sloopt omdat het voor jonge dieren en niet voor volwassen mensen bedoeld is. In een kwaliteitskrant bekende een belangenorganisatie voor melkverkopers schaamteloos dat ze flink gelobbied hadden en dat daarom niet alleen magere maar zelfs volle melk weer helemaal mag. Weg vertrouwen in onze Gezondheidsraad waarvan de belangen nog wel zo zorgvuldig waren gescreend.
Spektakel
Het publiek bleef in verbijstering achter, na het ronkende mediaspektakel dat journalistieke reportages, talkshows en commentaren van professoren, goeroe's, echte en zogenaamde deskundigen wisten te maken van gezonde voeding. Vrijwel iedereen had een mening en meestal niet dezelfde.
Sommigen gaven het Centrum nu al op zijn lazer, terwijl het nog niet eens begonnen is. Ik wens de dames en heren daar sterkte.Dat alles kon gebeuren terwijl onze Gezondheidsraad eindelijk deed wat ze moest van Amerikaanse voedselgoeroe Michael Pollan. Ze vertelde immers gewoon welk echt eten we moeten eten en had het niet meer over stofjes met wetenschappelijke namen. Dat moest het makkelijk en intuïtief maken voor mensen die niet tot de grote eetkerken behoren en dus behoefte hebben aan no-nonsense advies.
Ik liep zondagmiddag door de stad en keek goed om me heen. Om vier uur uur serveerde de horeca nog volop lekkere bordjes vleeswaar aan mensen die net aan hun derde glas wijn begonnen. Hier en daar zag ik ook brood met 'echte boter'.
Sterkte
Het Voedingscentrum moet de Richtlijnen nu gaan vertalen in praktische adviezen. Sommigen gaven het Centrum nu al op zijn lazer, terwijl het nog niet eens begonnen is. Ik wens de dames en heren daar sterkte.
De mensen die echt hulp nodig hebben omdat ze hun eetleven moeten veranderen, zijn inmiddels niet alleen boos maar vooral nog minder geïnteresseerd dan ze al waren. Dat hebben we toch maar weer mooi voor elkaar gekregen.
Fotocredits: 'Don't do it!', Yoel Ben-Avraham
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, ik ben niet boos hoor maar ook jij hebt meegedaan aan de anti-vlees hype, een van je eerste reacties was toen; Het doel heiligt de middelen, als door al deze paniekberichten mensen minder vlees gaan eten dan is het uiteindelijk goed voor onze wereld.
Is dus precies hetzelfde als leugentje van Roos en Diederik die omdat de uitkomst hun wel paste de waarheid hun kant om hebben gedraaid.
Je ziet nu een averechts effect, niemand ziet door de bomen het bos meer en de rijen bij Mac Donalds worden zodoende niet korter...
Co, dan moet je nog eens heel goed terugluisteren wat mijn eerste reactie was.
Ik heb geen enkel oordeel. Ik sta erbij. Kijk ernaar. En laat zien wat er gebeurt.
Maar dat mag niet.
Ik moet iets vinden, zoals Van de Keuken die laatst weer iets kakelde over slacht en diervriendelijkheid omdat hij niets weet van slacht. Maar wat heeft'ie gelijk, vindt iedereen alweer.
Ik vind niet zoveel meer*, behalve dan dat we elkaar stapel mesjoegene maken. 'We', dat is een kleine groep. 80% (en wellicht meer) steekt zijn vinger omhoog en zegt, maar mij pak je me m'n ... niet af.
O ja, daar krijg je PVV's van. Dat vind ik wel. Feit is ook dat er vlees af moet. Niks aan te doen. 1+1 = nou eenmaal geen 2,3.
* ik vind minder en minder. Ik verbaas me daarentegen meer en meer. Aristoteles zei al dat alles pas echt begint bij de verbazing en verwondering.
Een voordeel (?) van al die belangstelling in de media voor ons bij Wageningen University... nog nooit is de belangstelling voor de voedingsgerelateerde opleidingen voor de open dag van as zaterdag zo groot geweest.... 50% meer dan vorig jaar....
Ralf, en als ik het goed heb: het was al 10 jaar een teruglopende zaak vwb Nederlandse studenten. Klopt dat?
Dick, nee, we zitten al weer een jaar of 6 in de lift. In 2003 nog 23 1e jaars, afgelopen jaar 140 voor Levensmiddelentechnologie. Voeding&Gezondheid; heeft nu al 2 jaar een Numerus Fixus...
Verwachting dit jaar 160 voor Levensmiddelentechnologie.