De Gezondheidsraad publiceert vandaag het langverwachte advies Richtlijnen goede voeding 2015.
De Gezondheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan van de minister van Volksgezondheid, nam de afgelopen jaren het nieuwste wetenschappelijk onderzoek over 'gezond eten' onder de loep. Voedingsdeskundigen, artsen en epidemiologen beoordeelden specifiek naar het effect van voeding op de 10 meest voorkomende chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Op basis van het onderzoek zijn richtlijnen geformuleerd voor een gezond voedingspatroon. De vorige richtlijnen dateerden van 10 jaar geleden.
Voor het eerst zijn de richtlijnen geformuleerd in termen van voedingsmiddelen, in plaats van voedingsstoffen.
De kern van het advies: "Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid. Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Goede alternatieven zijn thee en gefilterde koffie zonder suiker en ook water."
Concreet vult de Gezondheidsraad aan: "Meer groente en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en vis dragen voor de gemiddelde consument bij aan het voorkomen van ziekten, net als het beperken van de consumptie van rood en bewerkt vlees, zout en alcohol. Verder is het verstandig om geen boter en harde margarines te gebruiken maar zachte margarines, vloeibare vetten en plantaardige oliën en om suikerhoudende dranken in te wisselen voor dranken zonder suiker: thee, gefilterde koffie en water. De zuivelconsumptie kan gemiddeld hetzelfde blijven. Voedingssupplementen zijn alleen nuttig voor specifieke groepen."
Schijf van Vijf
Op grond van het advies gaat het Voedingscentrum de vertrouwde Schijf van Vijf actualiseren, waarmee de richtlijnen een praktische vertaling naar toepassing door de consument krijgen. De nieuwe Schijf van Vijf wordt komend voorjaar verwacht.
Het advies in het kort
- Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
- Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
- Eet wekelijks peulvruchten
- Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
- Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
- Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
- Drink dagelijks drie koppen thee
- Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
- Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
- Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
- Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
- Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
- Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
- Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
- Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor eensuppletieadvies geldt
Fotocredits: Gezondheidsraad
Dit artikel afdrukken
Voor het eerst zijn de richtlijnen geformuleerd in termen van voedingsmiddelen, in plaats van voedingsstoffen.
De kern van het advies: "Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid. Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Goede alternatieven zijn thee en gefilterde koffie zonder suiker en ook water."
Concreet vult de Gezondheidsraad aan: "Meer groente en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en vis dragen voor de gemiddelde consument bij aan het voorkomen van ziekten, net als het beperken van de consumptie van rood en bewerkt vlees, zout en alcohol. Verder is het verstandig om geen boter en harde margarines te gebruiken maar zachte margarines, vloeibare vetten en plantaardige oliën en om suikerhoudende dranken in te wisselen voor dranken zonder suiker: thee, gefilterde koffie en water. De zuivelconsumptie kan gemiddeld hetzelfde blijven. Voedingssupplementen zijn alleen nuttig voor specifieke groepen."
Schijf van Vijf
Op grond van het advies gaat het Voedingscentrum de vertrouwde Schijf van Vijf actualiseren, waarmee de richtlijnen een praktische vertaling naar toepassing door de consument krijgen. De nieuwe Schijf van Vijf wordt komend voorjaar verwacht.
Het advies in het kort
- Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
- Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
- Eet wekelijks peulvruchten
- Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
- Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
- Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
- Drink dagelijks drie koppen thee
- Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
- Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
- Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
- Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
- Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
- Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
- Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
- Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor eensuppletieadvies geldt
Fotocredits: Gezondheidsraad
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit bericht belooft weer tumult op Foodlog, met name de opsomming van het 'advies in het kort'. Tenminste 15 gram noten per dag. Het wordt genieten! Nee niet van die noten, maar van uw commentaren.
In de VK las ik dat deze nieuwe schijf van vijf veel beter WETENSCHAPPELIJK ONDERBOUWD is dan de vorige schijven, of anderszins vormgegeven voorschriften, dat is spekje naar het bekje van menig commentator hier idd lijkt me, Frank?. Wat die drie koppen thee betreft zit ik aardig goed, wat de alcohol betreft zit ik er nu al overheen, aangespoord als ik was door dat gezonde mediterrane dieet! Wat de noten betreft, ik hoop dat kastanjes ook goed zijn, gepofte dan, ook al is het schilletje van wat ik pof vaak wat zwart geblakerd, ja je weet het niet! En die 15 gram per dag, daar zat ik gisteren boven, vandaag goed maken door eens te vasten. Ja, het wordt oppassen geblazen! Die 6 gram zout bijv., hoeveel stopt Unox in een literblik tomatensoep? Oei! 7 gram al! Ga er maar aanstaan! Chili sin carne, hoor ik op TV, kortom, minder eten wat lekker en gezellig is! Ja, makkelijk gezegd! het is al net als met Boeren alsof Morgen ertoe Doet, mooi, maar het gebeurt niet natuurlijk! Want: het Leven is sterker/zwakker dan de Leer!
De vleesindustrie gaat niet blij zijn met wat de Gezondheidsraad concludeert voor vlees
(ik durf de relatieve risico's bijna niet meer te citeren omdat zelfs de nodige journalisten ze verkeerd zouden kunnen interpreteren en er opnieuw onnodige (tipping-point-)paniek zou kunnen ontstaan):
""Vlees Gezondheidsraad Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015 (p. 56)
4 Conclusie
Bij de afleiding van Richtlijnen goede voeding stelt de commissie effecten en
verbanden van voeding op gezondheid met een grote bewijskracht centraal.
Effecten en verbanden met een grote bewijskracht zijn de volgende:
Een hoog gebruik van 100-120 totaal rood vlees per dag hangt samen met een:
- 10% hoger risico op beroerte
- 15% hoger risico op diabetes mellitus type 2
- 10% hoger risico op darmkanker
- 20% hoger risico op longkanker
Een hoog gebruik van 100-120 gram onbewerkt rood vlees per dag hangt samen met een:
- ongeveer 10% hoger risico op beroerte
- ongeveer 15% hoger risico op diabetes mellitus type 2
Een hoog gebruik van 50 gram bewerkt vlees per dag (het merendeel van het bewerkte vlees is rood vlees) hangt samen met een:
- 10% hoger risico op beroerte
- ongeveer 20% hoger risico op diabetes mellitus type 2
- 15% hoger risico op darmkanker ""
Mocht die ene extra WHO-darmkankerdode (van 5 naar 6 op de 100) door extra vleesconsumptie weinig indrukwekkend zijn, de additionele risicopercentages voor de andere kwalen lijken me gezien de sterftecijfers voor longkanker en beroerten niet te veronachtzamen.
En DM2 is een epidemie aan het worden, geeft ernstige complicaties en hoge zorgkosten.
Tevens kondigt de Gezondheidsraad nadere maatregelen aan om belangenverstrengeling te voorkomen.
Het wachten is nu op nieuwe verwijten van hardhandige bangmakerij, politieke motieven, en bewuste complotten. En de verhitte discussies daarover ;-)
Dit verhaal komt in elk geval alvast heel wat informatiever, nuchterder en zakelijker over dan het
"van vlees en vleeswaar krijg je geen kanker"-knakworstkankerbeleid-stukje. Complimenten!
P.S.: Wat ook nog gezegd dient te worden: de communicatie van de Gezondheidsraad is meer hapklaar voor leken en in kippendrift over elkaar heen buitelende journalisten dan die van de WHO (die overigens nog wél expliciet meldde dat de implicaties door nationale instanties nader in voedingsadvies uitgewerkt diende te worden) .
‘Ollanders’ hebben nooit fatsoenlijk leren eten.
Vanwege de rigide en predestinataire calvinistische angst voor Wein, Weib und Gesang, die nog steeds in hun cultuur verankerd ligt, en dogmatiseren zichzelve nu op huiveringwekkende wijze met eetvoorschriften wat ‘moet’ en ‘mag’ en absoluut ‘verboden’ is.
Du soll.. De tirannie van politiek correct vreten.
Want met wat ‘moet’, bidt je als post-calvinist gezondheid en welzijn af, en je red er de wereld en de mensheid mee.
Eten balanceert er tussen schuldgevoel, vuige freudiaanse dierenliefde, angst voor aantasting van een perfect uiterlijk, ethiek, ecologische voetafdruk, het afdwingen van perfecte gezondheid en… anderzijds het onvermogen te relativeren.
Was ik als ‘alve ollander’ even blij met mijn Vlaamse mama en ben blij met mijn Vlaamse echtgenote !
Dom stelletje gefrustreerde food-dominees !
(Moest ik even kwijt…. en natuurlijk om Wouters #1 voorspelling gestalte te geven..)
Het is een uitstekend advies, het gaat verder dan ik had verwacht. Met een paar rare dingen: die gefilterde koffie (Katan!), al die thee en de noten (PREDIMED). De aanbeveling voor meer vega hing al lang in de lucht natuurlijk. De aanbeveling om geen alcohol te drinken gaat tegen de heersende opvatting in, maar is mi geheel juist.
Verrassend is de afzwakking van het visolie advies.
Heel goed, maar niet zo verrassend, is de veranderende focus: niet op stoffen maar op eetpatronen. Daarom mis ik een extra aanbeveling voor vitamine D.
Er is 1 belangrijk minpunt: het komt vijf jaar te laat.