Koken op tv is populair. Er bestaat een grote mediabelangstelling voor en sponsors staan in de rij. Het aantal tv-programma`s met een kok breidt zich daarom in hoog tempo uit. Na aanvankelijke scepsis lijkt er vandaag de dag ook onder de beroepsgroep meer respect voor het werk. Wellicht speelt hierbij een rol dat koken op tv het koksvak status en glamour heeft gegeven.
Het format van kookprogramma`s kan sterk verschillen. Life & Cooking wordt gesponsord door Unilever en daarom wordt er in dit programma altijd gewerkt met Bertolli olijfolie. Het programma `Help! Papa kookt` heeft als insteek dat mannen zelfvertrouwen krijgen om te koken. Andere kookprogramma`s bij RTL zijn Lijn 4 en Aperitivo.
Volgens tv-talentscout Rik Luijcx is televisiekok een nieuw beroep dat anders is dan het beroep kok: `Ik merk dat jongens en meiden die zich bij ons aanmelden, die scheiding steeds beter kunnen maken. Het gaat om het verhaal. Hoe maak je koken aantrekkelijk voor de kijker?` legt Luijcx uit. Voor het nieuwe televisieseizoen is de scout alweer hard op zoek naar nieuwe televisiekoks.
bron: Misset Horeca
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik hoop nog altijd op de terugkeer van Marc Smeets' 5 Minuten.
Je kop en je mes, en dan nog liefst kaal, kleerkastformaat en zo ruig mogelijk, zowel qua taal als qua mimiek. Koks die niet uit dezelfde mal komen als Den Blijker, worden mediaal gesproken niet serieus genomen. Een Rick Stein zou hier vermoedelijk geen poot aan de studiogrond krijgen, en niet alleen omdat hij geen spul van Unilever gebruikt.
Nee, het gaat over van alles--behalve over koken.
Ik heb het al van een paar kandidaten voor zulke programma's gehoord:
- leer mensen niet teveel zelf maken
- het moet met de producten van de firma's X, Y en Z
En anders dus niet.
Voor aspirant TV-chefs geldt dus: veel van Maggi en zo min mogelijk van jezelf. Alleen je kop en je mes om die minimale hoeveelheid noodzakelijke groenten een beetje flitsend te snijden ;-)
Iedereen die een kookcursus heeft gedaan, kan zo op TV. Goh, bakken BN'ers in spe!
Het wachten blijft op een goed kookprogramma dat niet als verkoopvehikel dient, een programma dat om eten en bereiding draait, liefst zonder babbel-babbel-presentatie. Iets voor de publieke omroepen, zou je zeggen.