Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken stuurden vrijdag een brief naar de voorzitter van de Tweede Kamer. In deze brief beschrijven ze de aanpassing van de kleursystematiek bij de presentatie van de inspectieresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De aanpassing volgt op verwarring die ontstond na rapportage van inspectieresultaten over de hygiëne bij visproductiebedrijven afgelopen februari. De kleuren moeten het oordeel van de NVWA in één opslag visualiseren. De kleur rood betekende dat er harde maatregelen nodig zijn. Voor veel mensen staat de kleur rood voor ‘stop’ en het direct sluiten van een bedrijf. ‘De openbaarmaking van inspectiegegevens mag niet leiden tot verwarring bij consument, burger en afnemer’, vinden politici.

Momenteel geldt de nog de tot verwarring leidende indeling:
- rood = harde maatregelen nodig (maar bedrijf niet gesloten)
- oranje = op onderdelen verbeteringen nodig
- groen = naleving in orde
- wit = geen recente gegevens bekend.

Oude rood wordt oranje
In de aangepaste kleursystematiek komt een extra categorie voor bedrijven waar sprake is van acute risico’s voor de voedsel- of productveiligheid, diergezondheid, plantgezondheid en dierenwelzijn. Die categorie krijgt de kleur rood. Dergelijke bedrijven zijn (tijdelijk) stilgelegd of hun producten zijn uit de markt genomen.

Bedrijven waar nog geen sprake is van acute risico’s, maar wel wel harde maatregelen nodig zijn - de voormalig rode categorie - krijgt de kleur oranje. De oude oranje categorie wordt geel en de groene en witte groepen blijven hetzelfde. Uit onderzoek zou blijken dat consumenten, burgers en afnemers deze nieuwe kleurensystematiek eenduidig interpreteren.

Fotocredits: Coppas, Firesam!
Dit artikel afdrukken