Zalm die Amerikaanse supermarkten en restaurants verkopen als ‘wilde zalm’ komt in bijna de helft van de gevallen uit een kweekvijver.
Oceana, een milieu-organisatie die zicht richt op het beschermen van het leven in de oceaan, heeft tientallen stukken zalm geanalyseerd. In minstens 43% van de gevallen waar de zalm het label ‘wild gevangen’ heeft, blijkt het gekweekt te zijn, staat te lezen in het rapport.
Wild gevangen zalm wordt over het algemeen geassocieerd met een hogere kwaliteit van het product.
De labels van zalm die beter gespecificeerd waren, zoals ‘rode zalm’ of ‘cohozalm’ bevatten meestal wel wat er op het label staat. Het gaat mis bij het label ‘wilde zalm’. Deze producten bevatten vaak niet wat ze beloven. De Huffington Post noemt dit het zoveelste voorbeeld van ‘seafood fraud’. Eerder onderzoek van Oceana wees al uit dat er ook bij 30% van de garnalen en 38% van de blauwe zwemkrab misleidende informatie op het etiket staat. Kimberly Warner van Oceana zegt: “Meer en meer consumenten proberen voor duurzame vis te kiezen. Het is belangrijk dat ze kunnen vertrouwen op de informatie die ze krijgen.”
Gezond verstand
Het grootste probleem is zalm die alleen in een specifiek seizoen te vangen is. Hiervoor wordt vaak kweekvis gebruikt. Volgens experts zou die ‘op een onnatuurlijke en dieronvriendelijke manier worden gekweekt’. Oceana raadt consumenten aan altijd te vragen naar de herkomst van de zalm en die alleen te kopen wanneer het in het goede seizoen is. Net als groente en fruit zijn veel soorten wilde zalm alleen verkrijgbaar in een bepaalde tijd van het jaar. Ook waarschuwt Warner om te letten op de prijs: “Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan moeten consumenten op hun hoede zijn. Zolang deze misleiding blijft bestaan, moeten consumenten hun gezonde verstand gebruiken”.
Fotocredits: Rode Zalm, Wikipedia
Dit artikel afdrukken
Wild gevangen zalm wordt over het algemeen geassocieerd met een hogere kwaliteit van het product.
De labels van zalm die beter gespecificeerd waren, zoals ‘rode zalm’ of ‘cohozalm’ bevatten meestal wel wat er op het label staat. Het gaat mis bij het label ‘wilde zalm’Misleidend
De labels van zalm die beter gespecificeerd waren, zoals ‘rode zalm’ of ‘cohozalm’ bevatten meestal wel wat er op het label staat. Het gaat mis bij het label ‘wilde zalm’. Deze producten bevatten vaak niet wat ze beloven. De Huffington Post noemt dit het zoveelste voorbeeld van ‘seafood fraud’. Eerder onderzoek van Oceana wees al uit dat er ook bij 30% van de garnalen en 38% van de blauwe zwemkrab misleidende informatie op het etiket staat. Kimberly Warner van Oceana zegt: “Meer en meer consumenten proberen voor duurzame vis te kiezen. Het is belangrijk dat ze kunnen vertrouwen op de informatie die ze krijgen.”
Gezond verstand
Het grootste probleem is zalm die alleen in een specifiek seizoen te vangen is. Hiervoor wordt vaak kweekvis gebruikt. Volgens experts zou die ‘op een onnatuurlijke en dieronvriendelijke manier worden gekweekt’. Oceana raadt consumenten aan altijd te vragen naar de herkomst van de zalm en die alleen te kopen wanneer het in het goede seizoen is. Net als groente en fruit zijn veel soorten wilde zalm alleen verkrijgbaar in een bepaalde tijd van het jaar. Ook waarschuwt Warner om te letten op de prijs: “Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan moeten consumenten op hun hoede zijn. Zolang deze misleiding blijft bestaan, moeten consumenten hun gezonde verstand gebruiken”.
Fotocredits: Rode Zalm, Wikipedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zullen we dat belazeren van elkaar ooit afleren...... ?
Zullen we dat belazeren van elkaar ooit afleren ................?
Laatst eenvoudig forel gekocht uit een Nederlandse kweekvijver.... Dan weet je gewoon redelijk wat je eet. In elk geval weet je waar het vandaan komt.
Al die 'fantastische' termen van de supermarkt geloof ik al lang niet meer. En dat ik misschien een beetje lullig voor ketens en individuele franchisenemers die wel hun best doen.
Zoals ik in een reactie op FB neerzette: ik geloogeloof korte transparante ketens, waarbij je (bij wijze van spreken) een verantwoordelijke aan z'n haren kunt trekken als er iets mis gaat.
@Jan #1 Mooie zin, zolang er geen controle komt op mensen die zich verrijken zal het belazeren alleen maar toenemen, geld verziekt de mensheid is mijn visie! Stel er is een vorm van buitenaardse beschaving die hier komt observeren wat dit ras (mens) aan het doen is, ik denk dat ze er niets van zullen begrijpen, ze constateren het volgende: we schieten elkaar dood omdat we niet de mening van elkaar kunnen respecteren, we maken ons eigen voedsel giftig zodat we meer geld kunnen verdienen, we verzieken de planeet waar we op leven, we eten er goed van en laten 2/3 van de medemens in de steek! al met al een heel teleurstellend ras!
Misleidende ( is wat anders dan onvolledige) informatie op een etiket zou aanleiding moeten zijn een dergelijke leverancier te royeren. Maar wat ik belangrijker vindt is dat in dit artikel gezond boeren verstand gecorreleerd wordt met wilde zalm, die gezonder en duurzamer is. Gezondheid zal wel niet beïnvloed worden door de herkomst, kweekzalm is duurzamer dan wilde zalm. Vergelijk het maar met als we met z'n allen onze hammen, spekjes en karbonades zelf gingen schieten op de Veluwe, de Mijnstreek, de Ardennen of in Duitsland. Dat houden we niet lang vol evenals het eten van wilde zalm.