'Dit onderzoek bewijst ons metabolisme niet met suiker kan omgaan. Niet vanwege de calorieën of het gevolg op ons gewicht, maar gewoon omdat het suiker is.' Dat zegt de bekende anti-suiker pleiter Robert Lustig. Naast Dennis Zeilstra schrijft ook Marjolein Streur over zijn onderzoek.
Een onderzoek van Robert Lustig levert een opmerkelijk resultaat op.
Lustig en zijncollega's verzamelden een groep obese kinderen die niet alleen te dik waren maar daarnaast ook minstens één kwaal hadden die bij het metaboolsyndroom hoort, zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk.
Ze stelden het dagelijks menu van de kinderen vast. Vervolgens gaven ze hen 10 dagen een menu waarin de suiker was vervangen door zetmelen. Het aantal calorieën, de samenstelling aan proteïnen, koolhydraten en vetten werden gelijk gehouden en de kinderen moesten hun gewicht elke dag meten. De onderzoekers wilden vaststellen of hun gewicht hetzelfde zou blijven. Vooraf en aan het eind van het onderzoek werd een hele serie bloedwaarden gemeten.
De bloedwaarden - zoals triglyceriden, LDL, glucose, insuline, en leverwaarden - bleken flink te verbeteren. Insuline nam maar liefst met 30% af. Volgens het persbericht hadden de kinderen bovendien het idee dat ze veel meer eten naar binnen moesten werken.
Het resultaat lijkt aan te tonen dat de verbeteringen onafhankelijk van (a) aanpassing van de macronutriënten samenstelling, en (b) gewichtsafname plaatsvonden.
Het persbericht laat niet zien welke suikerbronnen de kinderen oorspronkelijk binnenkregen ook niet wat de aanpassingen precies waren, behalve dat er 'kids-food' zoals kipnuggets, piza e.d. werden gebruikt. Het is niet ondenkbaar dat veel van de suikers (28% van de totale energieinname!) in hun normale patroon vooral uit frisdrank kwamen. Dat zou kunnen verklaren waarom vervanging door zetmelen (die niet in dranken maar in eten zitten) voor een beter gevuld gevoel zorgden.
Het gevonden effect is opmerkelijk. De verklaring is nog onduidelijk.
Fotocredits: Sugar, tillwe
Dit artikel afdrukken
Lustig en zijncollega's verzamelden een groep obese kinderen die niet alleen te dik waren maar daarnaast ook minstens één kwaal hadden die bij het metaboolsyndroom hoort, zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk.
Ze stelden het dagelijks menu van de kinderen vast. Vervolgens gaven ze hen 10 dagen een menu waarin de suiker was vervangen door zetmelen. Het aantal calorieën, de samenstelling aan proteïnen, koolhydraten en vetten werden gelijk gehouden en de kinderen moesten hun gewicht elke dag meten. De onderzoekers wilden vaststellen of hun gewicht hetzelfde zou blijven. Vooraf en aan het eind van het onderzoek werd een hele serie bloedwaarden gemeten.
De bloedwaarden - zoals triglyceriden, LDL, glucose, insuline, en leverwaarden - bleken flink te verbeteren. Insuline nam maar liefst met 30% af.Verbeterde bloedwaarden
De bloedwaarden - zoals triglyceriden, LDL, glucose, insuline, en leverwaarden - bleken flink te verbeteren. Insuline nam maar liefst met 30% af. Volgens het persbericht hadden de kinderen bovendien het idee dat ze veel meer eten naar binnen moesten werken.
Het resultaat lijkt aan te tonen dat de verbeteringen onafhankelijk van (a) aanpassing van de macronutriënten samenstelling, en (b) gewichtsafname plaatsvonden.
Het persbericht laat niet zien welke suikerbronnen de kinderen oorspronkelijk binnenkregen ook niet wat de aanpassingen precies waren, behalve dat er 'kids-food' zoals kipnuggets, piza e.d. werden gebruikt. Het is niet ondenkbaar dat veel van de suikers (28% van de totale energieinname!) in hun normale patroon vooral uit frisdrank kwamen. Dat zou kunnen verklaren waarom vervanging door zetmelen (die niet in dranken maar in eten zitten) voor een beter gevuld gevoel zorgden.
Het gevonden effect is opmerkelijk. De verklaring is nog onduidelijk.
Fotocredits: Sugar, tillwe
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
He jammer, geen controlegroep. Je zou haast denken dat er hier iets doorheengedauwd moest worden.
Klopt Bas, dat is zeker jammer. In de paper geven ze daar overigens wel een paar (redelijke) verklaringen voor.
Wat ik nog steeds opmerkelijk vind is dat ik nergens kan vinden wat nou de bronnen van suiker waren. Het is niet onverwacht dat suiker uit drinken een ander effect heeft (want sneller opgenomen) dan suiker in etenswaren. En dan zou het niet de suiker of fructose an sich zijn, maar de verpakking (of afwezigheid daarvan in drinken).
Robert Lustig heeft van oudsher een sterke verdenking tegen de (te) grote hoeveelheden fructose die we middels suiker binnenkrijgen. Zie ook zijn buitengewoon interessante verhandeling "Sugar the bitter truth" https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
Naast de voor de hand liggende commentaren die zoals Dennis zegt in de discussie goed bediscussieerd worden, een waanzinnige studie. Had een preview gekregen en was zeer verrast door de effecten. Er zijn 'geen' normale voedingsinterventies bij mij bekend die in 10dagen dit effect geven? Buiten het crash-dieet (dus 500kcal per dag), dan gaat het net zo snel en mogelijk sneller. Maar ach en wee dat heeft wat beperkingen ;-)
Heb de vragen gewoon bij Robert neergelegd en zodra ik meer hoor zal ik dat plaatsen.
Wat in het artikel staat is dat de vervanging: Door zetmeelproducten als "fruit, bagels, cereals, pasta and bread'. Buiten het fruit is de toegevoegde koolhydraat dus zetmeel en dus alleen glucose en geen fructose. De fructose inname werd gereduceerd tot 4% van de totale energie inname (deze was 12%). Drinken blijft nog even open?
Ohhh ja en het grootste ding wat mij betreft: Ze vallen in de eerste 4 dagen af en daarna gaan ze allemaal weer terug naar basaal gewicht! Verschil is 900gram aan het einde. En dat is vet-vrije massa, dus spieren of zeer waarschijnlijk water. En dat is pas interessant, verbetering metabole met een 'verlies' van vetvrije massa!