Na drie jaar experimenteren is het Britse boeren gelukt om een zoete aardappel te kweken die er hetzelfde uitziet en smaakt als de geïmporteerde variant.
Vanaf volgende week zijn deze zoete aardappelen verkrijgbaar bij supermarktketen Asda in Engeland, meldt The Guardian. De voorheen exotische zoete aardappel heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veel gebruikt product in de Engelse keuken. De zoete aardappel bevat vergeleken met de gewone aardappel minder koolhydraten en calorieën, meer vezels en is rijker aan vitamine A.
Innovatie
Het heeft de Engelse boeren van Watts Farms drie jaar gekost om een manier te vinden om de zoete aardappel lokaal te kweken. Deze aardappelsoort groeit het best in een warm en droog klimaat. Britse supermarkten importeren zoete aardappels normaal gesproken uit Zuid-Amerika of Afrika. “We hebben nu in Kent een zoete aardappel kunnen kweken door uitgebreid onderzoek en selectie van de beste soort”, zegt Joe Cottingham van de Watt Farms Group. “Het was een uitdaging, maar door veel experimenteren zijn we tot een goed resultaat gekomen”. De planten die in de lente zijn gezaaid, hebben de afgelopen weken gezorgd voor een oogst van bijna 3 ton aan zoete aardappelen.
Mogelijkheden
De afgelopen jaren zag Asda de verkoop van zoete aardappelen toenemen met 50% per jaar, Waitrose met 30% en Marks & Spencer met maar liefst 112%. De populariteit van deze aardappelsoort is volgens Mandy Shepherd van Asda te danken aan de vele mogelijkheden van het product: “Door de zoete smaak en de stevige, vezelrijke structuur zijn ze perfect geschikt om te bakken, pureren, roosteren en koken”.
Fotocredits: Sweet potatoe, Jim Lightfoort
Dit artikel afdrukken
Innovatie
Het heeft de Engelse boeren van Watts Farms drie jaar gekost om een manier te vinden om de zoete aardappel lokaal te kweken. Deze aardappelsoort groeit het best in een warm en droog klimaat. Britse supermarkten importeren zoete aardappels normaal gesproken uit Zuid-Amerika of Afrika. “We hebben nu in Kent een zoete aardappel kunnen kweken door uitgebreid onderzoek en selectie van de beste soort”, zegt Joe Cottingham van de Watt Farms Group. “Het was een uitdaging, maar door veel experimenteren zijn we tot een goed resultaat gekomen”. De planten die in de lente zijn gezaaid, hebben de afgelopen weken gezorgd voor een oogst van bijna 3 ton aan zoete aardappelen.
Mogelijkheden
De afgelopen jaren zag Asda de verkoop van zoete aardappelen toenemen met 50% per jaar, Waitrose met 30% en Marks & Spencer met maar liefst 112%. De populariteit van deze aardappelsoort is volgens Mandy Shepherd van Asda te danken aan de vele mogelijkheden van het product: “Door de zoete smaak en de stevige, vezelrijke structuur zijn ze perfect geschikt om te bakken, pureren, roosteren en koken”.
Fotocredits: Sweet potatoe, Jim Lightfoort
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
de bataat ofte zoete patat is geen "aardappelsoort" redactie, de plant zit in de familie van de winde (Convulvulaceae).
Je moet van dat veevoer houden. Gelukkig verschillen smaken.
Net zo'n hype als pasineak die dingen.
Ecologisch gezien vindt ik pompoenen, pastinaken, schorseneren en aardperen beter in dit klimaat passen. Allemaal culinair aantrekkelijk en veelzijdig; in ieder geval beter dan die armoede knol van de aardappeleters van van Gogh die in Nederland standaard bij iedere maaltijd wordt opgediend; lekker goedkoop.
DLV is er ook mee aan het stoeien in ons koude landje. Ben benieuwd of de knollen in het najaar of in de zomer vormen.
In ons vroegere Indie is op de pasar ergens eens ooit een rijstdief vrijgesproken met als verweer dat hij al wekenlang niets anders te eten had gehad dan zoete bataat! Het zoete ervan maakt het een snel vervelend eten! Maar als bijgerechtje bij de ceviche in Peru mag hij niet ontbreken, beetje tegengas tegen al dat ziltige. Het aardige van zoete bataat is dat je er niet 10% of meer van je knollenoogst van opzij moet leggen als plantgoed voor volgende gewas, zoals bij aardappel en yams en ander knolgewas. Je moet het bladstek ervoor gebruiken. Dat is vooral voor de armere boertjes rond de keerkringen van groot belang, voor ons verwende westerlingen speelt dat al helemaal niet, wij gooien er rustig nog een flinke schep extra warmte en kunstlicht tegenaan voor die eigenheimse teelt, het is nu al het zoveelste armeluiseten (cucina povere) dat het gaat maken in hippe kring, is het al bio?? tot het nieuwe eraf is uiteraard, elk seizoen een nieuw setje. Alhoewel, zo nieuw nu ook weer niet, in de surinaamse toko allang te koop, maar nog niet doorgedrongen tot de autochtone tafel.