De Rabobank presenteerde op de World Expo in Milaan zijn nieuwe rapport: "'Building a Smarter Food System". Volgens de bank moeten landbouw en food 'slimmer' gaan werken om de wereld te kunnen blijven voeden.
Volgens de Wereldvoedselorganisatie van de VN, de FAO, gaat de dagelijkse vraag naar voedsel de komende 10 jaar met 30% stijgen. De manieren waarop de landbouw de afgelopen jaren zijn productiviteit heeft weten op te voeren, zijn zo goed als uitgewerkt. Vergroten van het areaal gaat ten koste van het milieu en conventionele landbouwtechnieken - betere zaden en kunstmest - zorgen nauwelijks nog voor meer productiviteit. Hoe kunnen we dan toch de wereld blijven voeden? Volgens de Rabobank door 'een slimmer mondiaal voedselsysteem'.
Smarter Food System
"Een slimmer systeem werkt efficiënter, leidt tot minder voedselverspilling en levert meer winst op", zegt Fred van Heyningen, Global Head Food and Agri Banking van de Rabobank. "Het combineert technologie en data om de manier waarop en de snelheid waarmee beslissingen genomen worden te veranderen en de inzet van hulpbronnen te optimaliseren zodat het voedsel dat consumenten nodig hebben geproduceerd en afgeleverd wordt waar en wanneer ze het nodig hebben."
Technologie, data, algoritmes
Het rapport voorziet daarbij een belangrijke rol voor technologie, data en algoritmes. "Technologie automatiseert processen, big data vertellen ons wat er gebeurt, algoritmes zetten die data om in beslissingen en maken de productie, verwerking en distributie van voedsel sneller en nauwkeuriger", legt Rabo-strateeg Justin Sherrard uit.
Bij nieuwe technologieën denkt Rabobank onder meer aan de inzet van drones, die vee en gewassen kunnen monitoren en op termijn arbeid kunnen besparen. 'Big data', zoals gegevensstromen over aankopen, kwaliteit en controles kunnen de productiviteit met 5% doen stijgen, voorspelt de bank. Daarnaast kan de landbouw 'big data' uit bijvoorbeeld weerinformatie, bodemobservaties en GPS-gestuurde bemonstering door landbouwmachines gaan gebruiken om bijvoorbeeld 'smart' te gaan irrigeren.
Drie 'key' factoren
Rabobank voorziet 3 factoren die essentieel zijn voor het welslagen van een slimmer voedselsysteem:
1. Versterken van de leveranciersketen. Een slimmer voedselsysteem vraagt investeringen van afnemers en leveranciers waarbij het succes afhankelijk is van de verbindingen tussen beide en de mate waarin ze data delen en samen besluiten nemen
2. Bevorderen van investeringen door het creëren van begrip bij investeerders en toezichthouders voor nieuwe technologieën en data-inzet en de daarmee samenhangende kansen en risico's
3. Maatschappelijke acceptatie; de zorgen die leven bij consumenten over genetische modificatie, klonen, privacy van data, voedselverspilling en voeding moeten weggenomen worden. Volgens Rabobank is het belangrijk consumenten al in een vroeg stadium voor te lichten en te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën, om onbegrip in een later stadium van ontwikkeling te voorkomen.
Fotocredits: Rabobank
Dit artikel afdrukken
Smarter Food System
"Een slimmer systeem werkt efficiënter, leidt tot minder voedselverspilling en levert meer winst op", zegt Fred van Heyningen, Global Head Food and Agri Banking van de Rabobank. "Het combineert technologie en data om de manier waarop en de snelheid waarmee beslissingen genomen worden te veranderen en de inzet van hulpbronnen te optimaliseren zodat het voedsel dat consumenten nodig hebben geproduceerd en afgeleverd wordt waar en wanneer ze het nodig hebben."
Technologie, data, algoritmes
Het rapport voorziet daarbij een belangrijke rol voor technologie, data en algoritmes. "Technologie automatiseert processen, big data vertellen ons wat er gebeurt, algoritmes zetten die data om in beslissingen en maken de productie, verwerking en distributie van voedsel sneller en nauwkeuriger", legt Rabo-strateeg Justin Sherrard uit.
Bij nieuwe technologieën denkt Rabobank onder meer aan de inzet van drones, die vee en gewassen kunnen monitoren en op termijn arbeid kunnen besparen. 'Big data', zoals gegevensstromen over aankopen, kwaliteit en controles kunnen de productiviteit met 5% doen stijgen, voorspelt de bank. Daarnaast kan de landbouw 'big data' uit bijvoorbeeld weerinformatie, bodemobservaties en GPS-gestuurde bemonstering door landbouwmachines gaan gebruiken om bijvoorbeeld 'smart' te gaan irrigeren.
Drie 'key' factoren
Rabobank voorziet 3 factoren die essentieel zijn voor het welslagen van een slimmer voedselsysteem:
1. Versterken van de leveranciersketen. Een slimmer voedselsysteem vraagt investeringen van afnemers en leveranciers waarbij het succes afhankelijk is van de verbindingen tussen beide en de mate waarin ze data delen en samen besluiten nemen
2. Bevorderen van investeringen door het creëren van begrip bij investeerders en toezichthouders voor nieuwe technologieën en data-inzet en de daarmee samenhangende kansen en risico's
3. Maatschappelijke acceptatie; de zorgen die leven bij consumenten over genetische modificatie, klonen, privacy van data, voedselverspilling en voeding moeten weggenomen worden. Volgens Rabobank is het belangrijk consumenten al in een vroeg stadium voor te lichten en te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën, om onbegrip in een later stadium van ontwikkeling te voorkomen.
Fotocredits: Rabobank
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Daar valt weinig op af te dingen...
Misschien moet de RABO het FAO/Trucost-rapport eens lezen?
$3.33 trillion environmental cost of farming.
Dat is dan dus nog exclusief o.m. de kosten van dierziekten als varkenspest en zoönosen,
en de kosten van bacteriële resistentie door de bijdrage van het antibioticamisbruik in de veehouderij.
“The high environmental cost of industrialized farming practices is not reflected in food prices, leaving us vulnerable to supply disruption and price shocks as the effects of climate change worsen,” said Richard Mattison, chief executive officer of Trucost.
“Our research for the FAO shows how alternative approaches to agriculture can benefit farmers and the environment, ensuring sustainable and affordable food supplies for all.”
Vraagje, opnieuw, aan Krijn Poppe: wanneer kunnen we het eerste
écht integrale kosten/baten-plaatje van het LEI voor de Hollandse foodsector tegemoet zien, ook zonder "koopkrachtige vraag"?
Dick #2, ik ben het met je eens dat dat wel het 4de punt had mogen zijn in hun 'key' factoren. Want het is niet zo dat high tech dit per definitie uitsluit.
Maar duurzaam is niet zo het ding van de Rabo.
Verrassend genoeg vindt de bank dat vooral veel investeringen nodig zijn.
Uiteraard, Henric: de steeds verdergaande financialisering van de maatschappij.
Met de door de - mede door de banken gepropageerde - deregulering en liberalisering toegenomen volatiliteit van agrarische markten wordt elke boer voor zijn "liquiditeitsmanagement" afhankelijk van externe financiering door de banken die daarvoor na 2008 ook qua risicomanagement wel als ons ultieme rolmodel zijn gaan gelden. Destabilisatie alom.
En als je niet wilt uitbreiden, niet aan de GPS of de drone wilt, ben je dom, wordt je "te klein", en wordt je rente verhoogd.