Verzuring en opwarming van de oceanen bedreigen de diversiteit van het het waterleven in de oceanen. Deze ‘versimpeling’ heeft consequenties voor mensen die van de visserij leven.
De wereldwijd toenemende CO2-uitstoot heeft twee gevolgen voor de oceanen. Het zeewater verzuurt en de oceanen warmen op. Voor het eerst onderzochten wetenschappers in een metastudie welke gevolgen deze twee verschijnselen hebben op de vele ecosystemen in 's werelds wateren, van tropisch tot arctisch. De mariene biologen van de Universiteit van Adelaide analyseerden de data van 632 gepubliceerde experimenten.
Oceaanleven
Voor bijna alle soorten vissen en plankton pakken verzuring en opwarming negatief uit. Hierdoor zullen deze soorten in aantal en verscheidenheid afnemen. De enige uitzondering hierop zijn de micro-organismen, die juist zullen groeien in hoeveelheid en diversiteit. Uit de metastudie blijkt ook dat er een schadelijk effect zal zijn op de zogenaamde habitat-vormende soorten, zoals koraal, oesters en mosselen. Elke kleine verandering in de gezondheid van een leefomgeving heeft een groot effect op de variëteit aan soorten die in deze riffen leven.
Voedselketen
Hoewel de kleinste soorten plankton goed gedijen in warmere waters, verwachten de onderzoekers niet dat de volgende lagen in de voedselketen zullen meegroeien. Zoöplankton en kleinere vissen zijn juist minder productief in zure wateren. Dit heeft gevolgen voor de gehele voedselketen.
Onderzoeker Ivan Nagelkerken legt uit dat dieren een snellere stofwisseling hebben in warmer water. Dat zorgt ervoor hebben ze meer voedsel nodig hebben. Daardoor zullen vooral de grotere viseters bovenin de voedselketen minder eten kunnen vinden. Deze onderlinge effecten zorgen er volgens de wetenschappers voor dat de voedselketen in de oceanen van boven naar beneden instorten.
De grotere vissen vormen de basis van de visserij en vis-industrieën wereldwijd. De Australische onderzoekers constateren dan ook dat de voedselvoorziening en het economisch voortbestaan van mensen die aan de kust wonen en van vis leven in het gedrang te komen.
Het onderzoek is verschenen in PNAS.
Fotocredits: 'Small blue fish', Paolo Gamba
Dit artikel afdrukken
Oceaanleven
Voor bijna alle soorten vissen en plankton pakken verzuring en opwarming negatief uit. Hierdoor zullen deze soorten in aantal en verscheidenheid afnemen. De enige uitzondering hierop zijn de micro-organismen, die juist zullen groeien in hoeveelheid en diversiteit. Uit de metastudie blijkt ook dat er een schadelijk effect zal zijn op de zogenaamde habitat-vormende soorten, zoals koraal, oesters en mosselen. Elke kleine verandering in de gezondheid van een leefomgeving heeft een groot effect op de variëteit aan soorten die in deze riffen leven.
Voedselketen
Hoewel de kleinste soorten plankton goed gedijen in warmere waters, verwachten de onderzoekers niet dat de volgende lagen in de voedselketen zullen meegroeien. Zoöplankton en kleinere vissen zijn juist minder productief in zure wateren. Dit heeft gevolgen voor de gehele voedselketen.
Onderzoeker Ivan Nagelkerken legt uit dat dieren een snellere stofwisseling hebben in warmer water. Dat zorgt ervoor hebben ze meer voedsel nodig hebben. Daardoor zullen vooral de grotere viseters bovenin de voedselketen minder eten kunnen vinden. Deze onderlinge effecten zorgen er volgens de wetenschappers voor dat de voedselketen in de oceanen van boven naar beneden instorten.
De grotere vissen vormen de basis van de visserij en vis-industrieën wereldwijd. De Australische onderzoekers constateren dan ook dat de voedselvoorziening en het economisch voortbestaan van mensen die aan de kust wonen en van vis leven in het gedrang te komen.
Het onderzoek is verschenen in PNAS.
Fotocredits: 'Small blue fish', Paolo Gamba
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik bespeur dat in de aanloop van internationale klimaatconferenties de frequentie en de intensiteit van doem-publikaties toeneemt. Zou er een causaal verband zijn?
Enno
Hoe bedoel je, dat het allemaal wel mee zou kunnen vallen? Vergeet het! De meeste mensen hebben geen flauw idee.
Heb jij informatie uit geheime bronnen?
Enno
Welk insinuerend commentaar Enno. Heb jij (geheime) informatie dat het allemaal wel meevalt? In tegenstelling tot bijna ontelbare wetenschappelijk inhoudelijke publicaties over achteruitgangen in velerlei opzicht?
Zie onder de vele te vinden beschouwingen dit commentaar. Een 'samenzwering' van NGO's? Laat me niet lachen en huilen... dat deed ik ook al bij hetzelfde soort commentaren van die zogenaamde 'wetenschappelijke klimaatsceptici', die nu in hun hemd staan met hun inhoudsloze onwetenschappelijkheid. Vaak bleken dit soort publicaties gefinancierd door bijv. oliemaatschappijen... die ten koste van alles hun manieren (energielevering) en macht willen handhaven. TTIP is de nieuwste zet hierin.
De rol van vrijkomende gifgassen uit de oceaanbodem, die nu (nog) afgesloten worden door koelwaterlagen is al in verband gebracht met plotseling en in korte tijd uitsterven van bijna alle leven op aarde in de prehistorie.
En heb je al eens recent gedoken in de Middellandse Zee - waar 25 jaar geleden nog bloeiende koraalriffen waren met een schat aan kleurrijk leven? Hier en daar kun je ze deels nog vinden... zoals bij Tunesië. De Turkse zijn bijna allemaal grijs-dood intussen.
@1 Het verband lijkt me wel aannemelijk E Veerman. Niks mis mee. Je gebruik van het woord DOEM geeft mij de indruk dat je als een der laatsten nog middenin de struisvogelsfeer zit. ‘Onderzoeker’? Waarvan dan wel?