Wie denkt van de markt een vers en gezond visje mee te nemen, komt vaak bedrogen uit. Dat constateert de Consumentenbond.
De Consumentenbond kocht bij 18 viskramen op de markten van Den Haag, Leiden, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam verschillende porties zalm, pangasius en schol. In meer dan de helft van de gevallen bleek de vis niet vers, of zelfs bedorven.
'Bedorven'
De Bond liet de vis testen op bacteriële besmetting. Bij 6 kramen werd vis verkocht die als bedorven moest worden beschouwd. De vis bevat meer dan 1 miljoen bacteriën per gram, het criterium voor bedorven. Ook trof de bond E.coli-bacteriën aan. "De resultaten wijzen erop dat veel te veel viskramen hun zaakjes niet op orde hebben. De branche moet hier echt werk van maken. Ook moet de NVWA voldoende middelen krijgen om streng toezicht uit te kunnen oefenen en in te kunnen grijpen", schrijft de Consumentenbond in de Gezondgids.
Uit het onderzoek kwam ook dat zalmfilets over het algemeen verser zijn dan schol en panga. Een niet te onderschatten factor blijkt verder het weer. "Ik denk dat je geen vis op de markt moet willen kopen of verkopen als het warmer is dan 30 graden", stelt Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen.
Aanduidingen als 'vers uit zee' en 'kwaliteitsvishandel' blijken weinig tot niets te zeggen over de versheid van de verkochte vis. De meeste kans op verse vis hebben marktbezoekers bij de viskramen in Den Haag. De slechtste vis werd verkocht op de Afrikaandermarkt in Rotterdam.
Fotocredits: Viskraam (Albert Cuyp), Franklin Heijnen
Dit artikel afdrukken
'Bedorven'
De Bond liet de vis testen op bacteriële besmetting. Bij 6 kramen werd vis verkocht die als bedorven moest worden beschouwd. De vis bevat meer dan 1 miljoen bacteriën per gram, het criterium voor bedorven. Ook trof de bond E.coli-bacteriën aan. "De resultaten wijzen erop dat veel te veel viskramen hun zaakjes niet op orde hebben. De branche moet hier echt werk van maken. Ook moet de NVWA voldoende middelen krijgen om streng toezicht uit te kunnen oefenen en in te kunnen grijpen", schrijft de Consumentenbond in de Gezondgids.
Ik denk dat je geen vis op de markt moet willen kopen of verkopen als het warmer is dan 30 gradenZalm verser dan schol of panga
Uit het onderzoek kwam ook dat zalmfilets over het algemeen verser zijn dan schol en panga. Een niet te onderschatten factor blijkt verder het weer. "Ik denk dat je geen vis op de markt moet willen kopen of verkopen als het warmer is dan 30 graden", stelt Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen.
Aanduidingen als 'vers uit zee' en 'kwaliteitsvishandel' blijken weinig tot niets te zeggen over de versheid van de verkochte vis. De meeste kans op verse vis hebben marktbezoekers bij de viskramen in Den Haag. De slechtste vis werd verkocht op de Afrikaandermarkt in Rotterdam.
Fotocredits: Viskraam (Albert Cuyp), Franklin Heijnen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik had onlangs geleden een zware voedselvergiftiging gehad, door vis uit de plaatselijke markt. Ik ga nooit meer vis halen van de markt, dankzij deze ervaring helaas. Ik ben persoonlijk een fervent viseter dus heb ik andere alternatieven gevonden, dankzij het internet.
Tom Rosa waar ik zelf tegenwoordig vis koop is op onlinevismarkt
@19: het is maar welke vis - en hoe klaargemaakt - je eet denk ik dan. Mijn persoonlijke ervaring met (slip)tong (krab, garnalen, mosselen) is anders... misschien waardeer ik die 'metalen smaak' - die me nooit opgevallen is - wel;). Forel moet zo glibberig mogelijk zijn, dan is ie op z'n allerbest.
Nergens heb ik zoveel genoten als (letterlijk) op die kade-bergbeekrestaurants met vers gevangen vis - maar sentiment speelt hierbij misschien ook een rol. En rauwe zalm - zó of in de sushi? Dat is toch iets anders dan 'rauwe' haring, die juist mals wordt door de rijping.
Ik gebruik ook regelmatig gefermenteerde vissaus en 'stinkende' garnalenpasta.
En vlees moet (ook) besterven - zeggen ze... Toch genoot ik enorm van het voor mij bij de bergbeek ter plekke geslacht en vuur-gegrild lam. Goesting!.. en gratis dankzij de Islamitische gastvrijheid... die ik overal tegenkwam... en waar wij een Christelijk voorbeeld aan mogen nemen. Hier is alleen zo vers mogelijke vis welkom.
ps
ook karbonade's ed 'krullen op als je ze te lang eenzijdig bakt. Zodra een kant van de vis niet meer plakt omkeren (en event. na enig aanbakken aandrukken - of wok gebruiken waar je de vis schuin bewegend in kun laten bakken). En grillen/oven is ook een optie... al is bakken in roomboter bij platvis mijn favoriete methode... voor een lekker krokant gezond vel. Filet? Je geeft er een behoorlijke smaakervaring mee op (tenzij rauw). Juist de hele vis (graten!) gebruiken geeft extra smaak (over smaak - en goesting - gesproken)
Wat nog maar eens bewijst dat kwaliteit volledig afhangt van de honger en trek van de 'consument'. De ene zijn 'faisandage' is de ander zijn rottigheid:
"Goesting is koop"
Wouter zou je behalve van de groenlandse haai ook van andere vissoorten hákarl kunnen maken?
Deze is dan wel niet bedorven, eerder meer gefermenteerd, maar voor onze smaakcultuur denk ik toch dat de meeste mensen het als rotte vies zullen betitelen.
Vaak gehoord dat vis beter is na een paar dagen boven water. Niet zelf kunnen vaststellen en aarzel of het wel waar is. Vis, zo uit zee (ik at bijvoorbeeld heek een paar uur na de vangst, aan boord van een trawler) is weergaloos geweldig. Platvis ook. En opkrullen in de pan (cameraman die het filmde schrok, hij leeft nog, riep hij uit!) doen schol en tong dan wel, maar ze geven het snel op. Merkwaardig dan weer; nog maar net gevangen schar krult niet op in de pan.
Visbureau, is het waar dat we in het winterseizoen beter schar kunnen eten dan schol?