Amerikaanse onderzoekers wilden weten welk effect verandering van spijs heeft op onze vertering en de werking van darmbacteriën. Ze keken naar de snelheid waarmee voedsel passeert door de darmen van muizen die werden gevoed met een 'reizigersdieet', eten uit verschillende landen.

Dat deden ze door muizen die waren grootgebracht in een steriele omgeving te voorzien van bacteriën van mensen uit verschillende landen. Zo ontstonden er zes groepen muizen: drie met Amerikaanse darmbacteriën en drie met bacteriën uit achtereenvolgens Bangladesh, Malawi en Venezuela. Eén van de drie Amerikaanse muizen, kreeg de bacteriën van een persoon die extra veel vet en eiwit had gegeten. De andere twee Amerikaanse donors hadden zich niet aan regels hoeven houden. Na van menselijke microben te zijn voorzien, gingen de muizen “op reis”.

"Juist de traditionele keuken met haar bijzondere kruiden is erg belangrijk voor onze gezondheid"
Boost van geelwortel
Buitenlands gaan eten bleek een enorm effect te hebben op de darmpassage. Dat effect was vooral merkbaar bij de Amerikaanse en Bengalese diëten en bacteriën. De onderzoekers zochten naar een verklaring. Die vonden ze in het gebruik van kurkuma, een Aziatische specerij.

Kurkuma zorgt in de darmen voor meer afgifte van galzuren. Galzuren worden in de lever geproduceerd en zijn nodig voor de vertering van vetten. De galzuren die uit de lever vrijkomen zijn nog inactief. Darmbacteriën produceren een stofje, bile acid hydrolase (BSH), dat de galzuren activeert. De ene darmbewoner produceert meer BSH dan de ander. Niet alleen de darmbacteriën zijn dus van belang voor een gezonde darmwerking, maar ook excentrieke componenten in het dieet. Kurkuma blijkt zelfs positieve effecten te hebben op de expressie van genen betrokken bij de verdediging tegen parasieten.

“Globalisatie bewerkstelligt een meer eentonige voeding, maar juist de traditionele keuken met haar bijzondere kruiden is erg belangrijk voor onze gezondheid” zegt onderzoeker Jeffrey I. Gordon. Overigens bleek de darmdoorgangssnelheid niet terug op het oude niveau te komen na de reis. Dat wijst erop dat verandering van spijs langdurige effecten heeft.

Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Cell.

Fotocredits: “Biblische Gewürze”, Joachim Schlosser.
Dit artikel afdrukken