In een persbericht laat foodwatch vandaag weten:
Albert Heijn en Jumbo halen twee frisdranken met gebromeerde plantaardige olie uit hun winkelschappen. Dit hebben zij foodwatch laten weten. Het is in Europa verboden om deze emulgator in levensmiddelen te gebruiken. foodwatch ontdekte de verboden emulgator in de frisdranken Mountain Dew Voltage en Mountain Dew Red Code. Gebromeerde plantaardige olie hoopt op in het lichaam en onderzoeken wijzen erop dat consumptie zou kunnen leiden tot hartproblemen, gedragsproblemen en verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast zijn er meldingen dat bij hoge consumptie zenuwaandoeningen, geheugenverlies en ontstekingen kunnen optreden. Broomhoudende verbindingen staan ook wel bekend om het gebruik als vlamvertragers.

Foodwatch trof Mountain Dew Voltage en Mountain Dew Red Code in de schappen en bij Albert Heijn in de webwinkel aan. Na de melding ondernam Jumbo meteen actie: de super deed een recall en een kassablokkade bij 150 winkels die de frisdrank verkochten. Albert Heijn schakelde het CBL in, dat het volgende laat weten:

De betreffende varianten van Mountain Dew worden door een importeur vanuit de VS op de Nederlandse markt gebracht. Deze importeur is er op aangesproken en zal maatregelen treffen. Het gaat alleen om de twee varianten 'Mountain Dew volt charge with raspberry citrus gins' en 'Mountain Dew code red with a rush of cherry flavor'. Deze varianten worden door de supermarkten uit de handel genomen.

Het is verontrustend dat dit soort illegale producten kennelijk door de veiligheidschecks van de grootste supermarkten van Nederland komen en ongestoord in het winkelschap belanden
Deze varianten bevatten een hulpstof die in de VS is toegestaan, maar in Europa niet, hoewel de stof wel een e-nummer heeft. Een e-nummer betekent dat de stof een in Europa toegestane hulpstof is. Voordat zulke toevoegingen, ook additieven genoemd, mogen worden toegevoegd aan ons eten, worden ze uitgebreid onderzocht op veiligheid. Pas nadat de Europese Unie heeft besloten dat het additief veilig is, krijgt het een E-nummer. (Bron: Voedingscentrum.)


Tijdelijke toelating sinds 1970
Gebromeerde plantaardige olie is een emulgator die er voor zorgt dat oliën zoals in citrusvruchten in een drank opgelost blijven. Zonder emulgator gaat de olie drijven. De stof is als voedingsadditief in de hele EU verboden. In de VS haalden de autoriteiten de stof in 1970 van de lijst met stoffen die ‘generally recognised as safe’ (GRAS) zijn. Daarna kreeg de emulgator een tijdelijke toelating die nog altijd van kracht is.

'Verontrustend'
"Het is verontrustend dat dit soort illegale producten kennelijk door de veiligheidschecks van de grootste supermarkten van Nederland komen en ongestoord in het winkelschap belanden", zegt foodwatch.

Update 1 okt 2015, 15.00u:
Foodwatch attendeerde ons erop dat het CBL in zijn reactie de laatste alinea met een quote van het voedingscentrum weghaalde. foodwatch zegt ons hierover het volgende: ‘’Als zelfs CBL niet meer weet wat een toegestane hulpstof is en mensen/journalisten op het verkeerde been zet (zonder rectificatie), zet dat onze quote onder jullie artikel wel extra kracht bij.’’

Wij vroegen het na bij het CBL. De organisatie verwachtte dat de alinea voor de ‘leek’ voor verwarring zou kunnen zorgen. Wat er staat is wel degelijk waar, aldus het CBL. De stof had eerst een E-nummer, maar is nu niet meer toegestaan. 'Vervallen' E-nummers blijven bestaan, zodat geen verwarring kan ontstaan over de identiteit daarvan. Ze komen op een soort ‘banned list’ te staan, aldus het CBL.

Fotocredits: 'Mnt Dew', Mike Mozart
Dit artikel afdrukken