Een nadeel van verse producten is dat ze snel achteruitgaan in kwaliteit of zelfs bederven. Dat is zonde van je lekkere bessen of knapperige sla. Daarom komt hln.be met deze handige trucs waarmee je groente en fruit langer bewaart.

Keukenrol bij je salade
Vocht zorgt ervoor dat groene sla al na een paar dagen bruin en slap is. Stop je sla daarom in een plastic zak met een stukje keukenrol of papieren zakdoekje. Het papier absorbeert het vocht en je krop sla blijft langer knapperig.

Bananen vastbinden
Bananen krijgen sneller een bruine kleur als je ze los van elkaar bewaart. Houd de tros dus bij elkaar en bind steeltjes samen met zilverpapier of vershoudfolie.

Een appel bij je aardappels
Op aardappelen ontstaan snel nieuwe scheutjes. Het gas ethyleen voorkomt dit en houdt je aardappelen langer vers. Omdat appels dit gas produceren, doet een appel bij je aardappels wonderen. Ditzelfde gas zorgt er ook voor dat ander fruit sneller rijpt, dus houd je appels daarbij uit de buurt!

Azijn over je bessen
Bessen bederven relatief snel door schimmels en bacteriën. Het zuur van azijn kan dit makkelijk voorkomen. Was je bessen in een mix van één kopje azijn en drie kopjes water voordat je ze in de koelkast bewaart. Wel goed afdrogen!

Uien in een panty
Als er één ui rot is, worden ze dat al snel allemaal. Stop daarom de pijpen van een panty vol met uien, van elkaar gescheiden met een knoop, touwtje of elastiek. Hierdoor komt er genoeg lucht bij de bollen en rotten ze minder snel. Als er dan toch een ui schimmelt, verspreidt de schimmel zich niet over je hele voorraad, omdat de uien elkaar niet aanraken.

Selderij in aluminiumfolie
Selderij produceert een gas dat ervoor zorgt dat de groente verlept. De plastic zak waar de selderij vaak in zit houdt dit gas vast. Vervang het plastic door aluminiumfolie, dat het gas laat ontsnappen. De stengels blijven een stuk langer knapperig. Dit werkt ook voor broccoli en sla.

Champignons in een papieren zak
Het plastic bakje waar champignons vaak in zitten houdt vocht vast en daardoor kunnen de paddenstoelen bederven. In een papieren zak blijven de paddenstoelen langer goed.

Fotocredits: ‘Exquisa unwrapped’, Tony Austin

Dit artikel afdrukken