Tijdens het paardenvleesschandaal dat zich in de loop van 2013 over heel Europa verspreidde, blijken in totaal 50.000 paarden spoorloos verdwenen. Vermoedelijk zijn de dieren illegaal geslacht en als gehakt door rundergehakt bijgemengd. Zo kwamen ze terecht in hamburgers, kant-en-klaarmaaltijden en andere levensmiddelen.

Bij het paardenvleesschandaal liep het publiek geen gevaar, maar dat kan een volgende keer best eens anders uitpakken
Dat zegt Chris Elliott, hoogleraar voedselveiligheid aan het universiteit van Belfast. In opdracht van de Engelse regering heeft hij het paardenvleesschandaal onderzocht. Elliott denkt dat het voornamelijk hobbypaarden gaat, die werden geslacht omdat de eigenaren de verzorging van de dieren na het uitbreken van de financiële crisis niet meer konden betalen.

Herhalingen niet ondenkbaar
''Dat 50.000 paarden zo maar kunnen verdwijnen lijkt ongelofelijk, maar de schaal waarop bendes in de voedingsindustrie opereren is enorm", zegt Elliott. Daarmee geeft hij aan hoe krachtig maffieuze activiteiten binnen de voedselketen kunnen worden georganiseerd. Hij vreest dan ook dat herhalingen niet ondenkbaar zijn. Elliot waarschuwt zelfs voor volksgezondheidsrisico's als gevolg van falend optreden tegen de organisatiegraad van de onderwereld die zich volgens hem in de voedselketen heeft genesteld. Elliott: "Voedselfraude is een goed georganiseerde en wereldwijde onderneming van bendes zoals de maffia en Amerikaanse drugkartels. Bij het paardenvleesschandaal liep het publiek geen gevaar, maar dat kan een volgende keer best eens anders uitpakken.''

Fotocredits: 'Cows and horses II', Till Westermayer
Dit artikel afdrukken