Voor een eenmalig te gebruiken tasje moet een Engelsman vanaf 5 oktober 5 pence 'plastic-heffing' per tasje afrekenen. Supermarkten mogen vanaf die datum geen gratis tasjes meer weggeven.

Per jaar komen er in Groot-Brittannië zo'n 8 miljard tasjes in omloop. Samen met andere plastic-verpakkingen levert dat jaarlijks een afvalberg op van 556.000 ton. Het grootste deel daarvan komt op de stort - en dus in het milieu - terecht.

Met de maatregel wil de Britse overheid de milieubelasting verminderen en recyclen stimuleren. In Wales en Schotland werd de plastic-heffing al in 2011 ingevoerd. Het gebruik van eenmalige plastic tasjes is daar met 70% gedaald.

Schotten en Welshmen gebruiken inmiddels 'bags for life', herbruikbare boodschappentassen. In The Guardian geeft journaliste Lucy Siegle advies welke boodschappentas het meest verantwoord is. Ze raadt Fairtrade jute aan. Bij normaal gebruik zal een juten tas zo'n 3 tot 4 jaar mee gaan, claimt groothandel Jutexpo.

Wie nog verantwoorder wil zijn, kiest herbruikbare tassen gemaakt van plastic flessen. Onyabags maakt een tas van PET-'zijde' die zo klein opvouwbaar is dat hij in een bijgeleverd sleutelhoesje - en dus ook in je handtas - past. De tas kan een behoorlijke last aan.

WIl je verantwoord én mooi, dan moet je nog even geduld hebben. Ontwerper Felix Conran en uitvinder Guy Jeremiah starten 30 september een kick-starter campagne voor een helemaal verantwoorde multipurpose tas. In een handomdraai maak je van de tablet-tas een laptopversie, rugzak of zelfs boodschappenplunjezak. En mocht je denken, waar ken ik die naam van? Guy Jeremiah is de man achter de Ohyo opvouwbare fles.

Fotocredits: 'A pile of used carrier bags', How can I recycle this
Dit artikel afdrukken