Bonen blijken even verzadigend als rundvlees. Mensen verwachten dat echter niet.
Uit klein onderzoek van de universiteit van Minnesota lijkt naar voren te komen dat bonen hun imago tegen hebben.
Achtentwintig proefpersonen kregen een lunch voorgeschoteld die bestond uit bonen of rundvlees. De rundvleesmaaltijd bevatte 26 gram eiwitten en 3 gram vezels. De lunch met bonen was rijk aan vezels en gemiddeld in eiwitten met 17 gram eiwitten en 12 gram vezels. Beide maaltijden bevatten evenveel calorieën en werden geserveerd met 400 ml water. Na de maaltijd bleven de deelnemers nog 3,5 uur op de testlocatie en kregen ze snacks aangeboden. Uit het aantal snacks dat de deelnemers gedurende de rest van de dag koos, bleek dat beide lunches even verzadigend waren. Als de deelnemers op een schaal van 0 tot 100 aan moesten geven hoe vol ze zaten, dachten de vleeseters dat ze meer verzadigd waren dan de boneneters.
Eiwitrijke bronnen, zoals vlees, staan bekend om hun verzadigende werking. Plantaardige eiwitbronnen kunnen net zo verzadigend zijn als dierlijke, door de combinatie van eiwit en vezels, aldus hoofdonderzoeker Angela Bonnema. De uitslagen van dit onderzoek zorgden voor een verrassend resultaat. Mensen die een bonenmaaltijd kregen, dachten dat ze minder verzadigd waren dan mensen die vlees aten. Uit de praktijk van hun snackgedrag bleek dat echter niet. Volgens Bonnema wijst dit op 'neofobie', angst voor nieuwe dingen. "Steeds meer mensen gaan op zoek naar alternatieven voor vlees, maar weten niet goed wat ze moeten verwachten van andere producten. Mensen hebben begeleiding nodig om hierin goede keuzes te maken."
Fotocredits: Bonen, Max Williams
Dit artikel afdrukken
Achtentwintig proefpersonen kregen een lunch voorgeschoteld die bestond uit bonen of rundvlees. De rundvleesmaaltijd bevatte 26 gram eiwitten en 3 gram vezels. De lunch met bonen was rijk aan vezels en gemiddeld in eiwitten met 17 gram eiwitten en 12 gram vezels. Beide maaltijden bevatten evenveel calorieën en werden geserveerd met 400 ml water. Na de maaltijd bleven de deelnemers nog 3,5 uur op de testlocatie en kregen ze snacks aangeboden. Uit het aantal snacks dat de deelnemers gedurende de rest van de dag koos, bleek dat beide lunches even verzadigend waren. Als de deelnemers op een schaal van 0 tot 100 aan moesten geven hoe vol ze zaten, dachten de vleeseters dat ze meer verzadigd waren dan de boneneters.
Volgens Bonnema wijst dit op 'neofobie', angst voor nieuwe dingen.Begeleiding nodig
Eiwitrijke bronnen, zoals vlees, staan bekend om hun verzadigende werking. Plantaardige eiwitbronnen kunnen net zo verzadigend zijn als dierlijke, door de combinatie van eiwit en vezels, aldus hoofdonderzoeker Angela Bonnema. De uitslagen van dit onderzoek zorgden voor een verrassend resultaat. Mensen die een bonenmaaltijd kregen, dachten dat ze minder verzadigd waren dan mensen die vlees aten. Uit de praktijk van hun snackgedrag bleek dat echter niet. Volgens Bonnema wijst dit op 'neofobie', angst voor nieuwe dingen. "Steeds meer mensen gaan op zoek naar alternatieven voor vlees, maar weten niet goed wat ze moeten verwachten van andere producten. Mensen hebben begeleiding nodig om hierin goede keuzes te maken."
Fotocredits: Bonen, Max Williams
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Aptoniem, weer wat geleerd vandaag, leuk, dank. Toen ik vorige week in Westbroek een cafe binnenstapte en vroeg of ze Henk Westbroek daar ook kenden, werden ze fel: Westbroek?? Als die hier nog een stap over de drempel durft te zetten!! In Wenen reed ik door een buurt die Pechtold heette, zou hij dat weten?(sorry, geen echte aptoniemen natuurlijk, maar je wordt wel met je neus op het kale woord gedrukt, het blijkt meer dan een naam, Dick heeft ook verdacht veel op met kippen). Nomen est omen.
Dirk, eventjes buitenom het onderwerp om mag vast wel van de redactie. Je vraagt er om. Boon en Haan inderdaad schitterend. Maar wat dacht je van slagerij Bloedjes in Medemblik zowel als in Haarlem? Bakkerij Slager in Staphorst? En slagerij Bakker lang geleden in Purmerend? Verkneukel je verder met nog meer Aptoniemen
@Theo en Albert en Ria: In Mexico is de basisregel bij bonenkoken ook: zout pas erbij op het laatst van het kookproces. Maar daar heb je heel andere bonen dan bij ons, zwarte en gespikkelde, misschien is dat het, dat bijv. de schaal ervan harder of zachter is dan onze bruine, en het maakt ook uit of je ze mooi stevig wilt houden (voor in salades) of juist kapot wilt koken voor puree of soep (bruine bonensoep, heb ik tijdenlang niet meer gegeten, en ook nergens meer gezien, hoort niet bij onze rijke tijden). Weken in 2.5% zoutoplossing en daarna afgieten vond ik ook in oude kookboek van mijn moeder. Joke Boon weet hier natuurlijk het naadje van de kous, zoals Hennie de Haan alles van pluimvee moet weten (onze prof bosbouw in Wageningen heette Boerboom, geen grap!).
Met (altijd volkoren) pasta voeg ik zout pas toe als het gaar is en afgegoten. Dan is er minder van nodig voor dezelfde ‘zoutbeleving.’
Zout aan het eind van de koooktijd toevoegen bij peulvruchten? Ik heb het ooit eens gelezen maar weet het niet meer en kan het nu nergens vinden. Misschien net zo’n urbane legende als dat een ei spinazie diende te vergezellen.
Ik doe het inmiddels zo: week (geen overjarige) pond bonen in 2 L water waaraan half ons zout is toegevoegd. Als de benodigde weektijd is verstreken de zaak afgieten. Spoelen, opzetten en gelijk een theelepeltje zout erbij.
Resultaat een consistenter boterzacht geheel zonder harde jongens of geëxplodeerde slappelingen er tussen. Ze blijven allemaal heel en zijn ook sneller gaar. Dit zout foefje zorgt er voor dat de calcium en magnesium ionen in de schil afbreken zodat die zachter wordt.
@Albert: zout pas na kooktijd toevoegen, dat hoor ik ook wel eens van spaghetti koken, wat zou daarvan de reden kunnen zijn? Temperatuur?