Wetenschappers van de Universiteit van Tokyo ontdekten een verband tussen een verhoogd risico op diabetes 2 ('ouderdomsdiabetes') bij mensen die overdag extreme slaperigheid ervaren en dutjes doen van meer dan een uur.

Voor hun meta-analyse gebruikten de onderzoekers 10 studies die de gegevens van ruim 260.000 mensen combineerden. De respondenten hadden middels self-reporting informatie gegeven over hun slaappatroon, slaperigheid overdag en de dutjes die ze deden. Degenen die aangaven overdag extreem slaperig te zijn, bleken een 56% hoger risico op diabetes 2 te hebben. Dutjes van meer dan een uur bleken het risico op diabetes 2 met 46% te verhogen. Korte dutjes hadden geen risicoverhogend effect.

Powernaps en slaap-inertie
Slaperigheid overdag kan het gevolg zijn van te weinig of onrustig slapen. We komen er steeds meer achter dat het voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid belangrijk is genoeg te slapen. Een enkel keertje kort of slecht slapen kan je overdag slaperig maken. Dan is een kort dutje, een 'powernap' van een paar minuten of een half uurtje een manier om weer op te knappen. Je stemming, alertheid en functioneren gaan er op vooruit.
Maar duurt het dutje langer dan 10 à 20 minuten, kan dat tot 'slaap-inertie' leiden. "De diepe-slaap fase in gaan en dan de normale slaapcyclus niet afmaken, kan leiden tot het fenomeen slaap-inertie. Dat maakt iemand humeurig, gedesoriënteerd en nog slaperiger dan voor het dutten", zeggen de onderzoekers op Medical News Today.

Leefstijlfactor
De onderzoekers suggereren dat slaperigheid overdag en lange dutjes een leefstijlfactor kunnen zijn die het risico op diabetes type 2 verhoogt. Andere leefstijlfactoren die risicoverhogend blijken, zijn weinig bewegen, overgewicht of obesitas en een ongezond voedingspatroon.

Fotocredit: 'A well-deserved power nap', Chris Lawrence
Dit artikel afdrukken