Amerikaanse onderzoekers vonden de giftige stoffen in borstvoeding en bloed met een nieuwe analysemethode. Het gaat om brandvertragers die uit elektronica en textiel komen. De stoffen zijn al vanaf 2003 verboden voor het gebruik in producten uit Amerika en Europa. Dat schrijft Phys.org.

In één keer meten
De Amerikaanse wetenschappers keken in hun onderzoek naar “polybroomdifenylethers” (BDEs), broomhoudende brandvertragers. Tot voor kort was het erg lastig om die verbindingen op te sporen. Dit kwam met name omdat de stoffen door het menselijk lichaam, snel worden afgebroken. Die afbraakproducten zijn veel moeilijker traceerbaar. Opsporing was tot voor kort inefficiënt en kostbaar.

De Amerikaanse onderzoekers doken in twee van deze stoffen: de gehydroxyleerde vorm van BDE (OH-BDE) en de gemethoxyleerde vorm (MeO-BDE).
Met de nieuwe methode ‒ ook wel de “one-shot” analyse genoemd ‒ kunnen onderzoekers verschillende brandvertragers en hun afbraakproducten in één keer analyseren. Dit verkort de test van twee weken naar een paar dagen. “Uit onze nieuwe “one-shot” analyse is gebleken dat de concentratie OH-BDE in bloedserum van sommige vrouwen hoger is dan de totale hoeveelheid BDEs. Dat is zorgwekkend als je bedenkt dat OH-BDEs waarschijnlijk nog giftiger zijn”, aldus één van de onderzoekers, professor Diana Aga.

De bestaande onderzoeksmethode is gericht op BDEs en niet op hoeveelheden OH-BDEs bij de mens omdat de huidige methode de aanwezigheid in stoffen als melk of bloed slecht kan opsporen. De nieuwe methode biedt uitkomst, maar is nog beperkt tot 37 van de 239 soorten BDEs.

Brandvertragers: een onbekende risico
Broomhoudende brandvertragers zijn door de mens gemaakte chemische stoffen die de verspreiding en de duur van brand stoppen of vertragen. Ze worden in verband gebracht met een vertraagde ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. Verder hebben ze een negatief effect op de schildklier en lever. “De symptomen bij blootstelling lijken op die van attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), zegt professor Aga.

De VS en de Europese Unie hebben het gebruik van verschillende BDEs in 2003 verboden. Ze werden in heel uiteenlopende producten gebruikt, van mobiele telefoons en televisies tot meubels en kleding. Om die reden zijn de BDEs nog lang niet uit ons dagelijks leven verdwenen. Fabrikanten gebruiken inmiddels vaak andere (niet verboden) brandvertragers waarvan de (on)veiligheid nog onbekend is.

Kringloop
Brandvertragers hechten niet goed aan elektronica of stof en zodat ze gemakkelijk in het grondwater of de lucht terecht komen. Ze hechten wel gemakkelijk aan vetten, zodat we ze via het milieu weer binnenkrijgen via het eten van “besmet” vlees of andere voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte, zoals boter of kaas. De stoffen hebben een kringloop gekregen in de opname van vetten door plant, dier en mens.

Omdat moedermelk een hoog vetgehalte heeft, lopen pasgeborenen een potentieël risico. Omdat de concentraties gering zijn, is dat volgens professor James Olson is dat echter geen reden om geen borstvoeding meer te geven: “de voordelen wegen nog steeds op tegen de mogelijke nadelen, maar misschien is bewustwording goed”.

De Amerikaanse onderzoekers publiceerden hun resultaten in verschillende tijdschriften, onder meer in Analytical Chemistry.

Fotocredits: Moeder en baby temidden van stoffen, moppet65535
Dit artikel afdrukken