Wolfkamp verliet de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij omdat hij ontevreden is over de geringe actiebereidheid die het verbond van NVV en LTO Varkenshouderij aan de dag leggen. Daarom richtte hij de Actiegroep Eerlijke Prijs Agra op die afnemers onder druk zet om beter prijzen te bieden voor varkens. Wolfskamp ging onverrichter zake op de koffie bij slachter Vion en stelde een ultimatum aan de Nederlandse supermarkten. Bij Jumbo werd hij ontvangen. Naar tevredenheid, zoals blijkt.
Bij Albert Heijn bleef het bij een telefonisch onderhoud. Hij geeft de Zaanse super nog een maand om met een betere benadering te komen.
Wat oogstte hij?
Slechts twintig procent van de Nederlandse varkenshouderij voor Nederland
Ik reken het grofweg voor. Nederlandse supermarkten verkopen ongeveer tachtig procent van het vlees dat we eten. Ongeveer een vijfde van het varkensvlees dat we in Nederland produceren wordt in Nederland gegeten. Dat betekent dat we 80% maal 20% van ons in Nederland geproduceerde varkensvlees eten. In totaal is via supermarkten dus maar 16% (rond het voor mijn part naar boven af op 20%) van de Nederlandse varkenshouderij nodig. Daar zitten nog wat haken en ogen aan, want we eten niet het hele varken. Dat is het 'verwaardingsprobleem' - er moeten delen geëxporteerd worden die we in Nederland niet eten, of er moeten nieuwe vleesproducten worden verzonnen en gemarket om het hele beest in eigen land op te kunnen maken - waar Wolfkamp het over heeft. Dat is - zo legde ik onlangs de lezers van Trouw uit - bij kip niet echt kleiner dan de actievoerende varkenshouder lijkt te denken.
Stel dat iedere Nederlandse supermarkt gaat doen waar Jumbo nu mee zegt te beginnen én dat al die supers bereid zijn het verwaardingsprobleem op te lossen (zoals Jumbo - en de andere supers die stoppen met 'ploffen' - dat nu ook al voor kip doet), waar blijven dan die andere varkenshouders waar Wolfkamp en NVV/LTO Nederland een prijs voor proberen te krijgen die hun kosten dekt?
Allemaal een varken uit eigen land
Dat lijkt een moeilijke vraag, maar hij is niet zo ingewikkeld.
Diezelfde vraag moet gesteld worden aan NVV en LTO Varkenshouderij. Ze kregen vorige week vrijdag van staatssecretaris Dijksma Europees geld om er een antwoord op te verzinnen.Onze buurlanden maken veel meer varkens dan ze zelf opkunnen en de supers daar halen straks dezelfde truuk uit, want ze willen natuurlijk wel een varken uit eigen land. Duitse supers willen een Duits varken. Belgische een Belgisch, Deense een Deens, Engelse een Engels, Spaanse een Spaanse en Italiaanse een Italiaans. Daarmee hebben we 80% van onze afzet wel zo'n beetje te pakken. Van die landen hebben alleen Italië en Engeland niet genoeg eigen varkens. Zij kunnen echt ruimschoots bediend worden door andere landen die zich allemaal op prijs aan hun deuren verdringen. Dat betekent dus dat er varkens en varkenshouders uit moeten. De duurste die bovendien in een land wonen dat de minst lekkere vleeswaren maakt het eerste. Vleeswaren, kant-en-klare gehaktballen en andere verwerkte vleesproducten kun je beter exporteren dan varkens, maar dan moeten ze niet alleen niet te duur, maar ook nog lekker zijn.
Vraag aan Willy als voorbereiding op 8 oktober in Den Bosch
Stel er komen een Jumbo-, AH-, Plus- en Lidl-varken, Willy, wat is dan vervolgens je plan voor de boeren die hun varken niet in de holle kies van Europa aan de Noordzee kunnen stoppen? Diezelfde vraag moet gesteld worden aan NVV en LTO Varkenshouderij. Ze kregen vorige week vrijdag van staatssecretaris Dijksma Europees geld om er een antwoord op te verzinnen.
Foodlog heeft het over die vraag op 8 oktober in Den Bosch, de hoofdstad van de varkensprovincie van Nederland. Jumbo is erbij. Je kunt nu inschrijven. Print het formulier dat je ontvangt meteen. Het is je entreebewijs.
Fotocredits: 'I am Famous', een Livarvarken geportretteerd door de knapste Nederlandse dierenfotograaf, Gert van den Bosch
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Leuk rekenkundig trucje "van het vlees dat we eten."
(welk vlees bedoel je daarmee Dick? Vers vlees, vers vlees ontdooid, vers vlees + worst (bifi) of vers vlees + worst (bifi) + vleeswaren en pedfood?) (nb. waarom maakt wakker dier zich geen zorgen om de dierwelzijn aangaande de pedfood industrie? Of gaan ze ervan uit dat die ingrediënten vanzelfsprekend voldoen aan die van de humane consumptie artikelen?)
Dick, wat betreft je: "Slechts twintig procent van de Nederlandse varkenshouderij (wellicht bedoel je: wat betreft vers vlees (beenham, haas en karbonade is) voor Nederland bestemt" wil ik het volgende duiden:
"We" eten met z'n alle (baby's, bejaarde en de rest) gemiddeld 40 kg varken pppj. Is ongeveer 7,5 miljoen varkens op karkasbasis.
Nl productie is ongeveer 21 miljoen, dus dan kom ik al op een kleine 33%!
Terecht wijs je op de vierkantsverwaarding echter komt het getal dan al snel op 50% uit.
Ik zou zeggen welk concept je ook bedenkt het blijft een kwestie van, tracking & tracing!
Wanneer je echt een hard hebt voor de Nederlandse varkenshouders dan ga je niet de houderij-systeem ter discussie stellen maar meer de herkomst van ons eten uit de "laagste prijs garante" super!
Jarno, dat klopt. Kijk maar wat er gebeurt als je uitgaat van een zelfvoorzieningsgraad van 250, dan blijft er 40% voor Nederland over. Doe dat nog een keer maal 75% voor het maagaandeel van supers en je hebt zo'n 30% te pakken. Maar ... er is nu eenmaal importvlees op de markt omdat de landen om ons heen ook allemaal exporteren. En weet je nog waarom de Franse boeren zo boos zijn op Cochonou? Omdat daar jouw varken in zit en jouw slachter het daar flink onder de prijs verkoopt. En dat doen we weer om Europa met z'n allen teveel maakt.
En dan ook nog vasthouden aan dat 'verwaarden' buitenslands zodat de prijzen lekker laag blijven. Van mij mag het hoor! Ik koop graag bij Lidl die heerlijke Bacon fumé, desnoods dan toch maar eentje extra.
Bij jouw som blijft er de vraag 'wat doen we met de rest?' voor de helft over. Maakt het voor de aard van het antwoord heel veel uit of het om 80, 60 of 50% gaat? Om het anders te zeggen: waarom niet veel meer verwaarding dicht bij huis gezocht, net zoals nu met de kip gebeurt?
Dat is toch een interessante richting voor jou, of niet?
Dick voordat ik je "Dat is toch een interessante richting voor jou, of niet?" beantwoord, wat bedoel je met: "waarom niet veel meer verwaarding dicht bij huis gezocht, net zoals nu met de kip gebeurt?"
Er verwerkte of anders gepositioneerde producten van maken en die verkopen op basis van de meerwaarde die ze daardoor krijgen. Hoe vat jij verwaarden op?
Dick, je antwoord in #4
"Er verwerkte of anders gepositioneerde producten van maken en die verkopen op basis van de meerwaarde die ze daardoor krijgen."
is geen antwoord op mijn vraag!
Je was me voor voordat ik via bewerken mijn vraag kon specificeren, nl.: wat bedoel je met; "waarom niet veel meer verwaarding dicht bij huis gezocht, net zoals nu met de kip gebeurt?" Geef daar dan eens een vb van.