De Amerikaanse psychologe Charlotte Markey maakt zich zorgen over de toename aan ‘orthorexia nervosa’, de eetstoornis die mensen als het ware hypercorrect laat eten. Ze doen er alles voor om steeds gezonder te eten, maar schrappen uiteindelijk teveel belangrijke voedingsstoffen uit hun dieet. Ze spiegelen zich aan tijdschriften, gezondheidsblogs en Instagram waar ze beroemdheden zien poseren met hun groene smoothies, boerenkoolsalades en suikervrije heerlijkheden.

Tekorten en ondervoeding
"Voor ze het weten, volgen ze een zeer beperkt voedingspatroon", zegt Markey. "Ze denken dat het beter kan en dat ze steeds 'nog gezonder' kunnen eten. Ze schrappen de suiker, dan zout, dan granen, dan zuivel en ga zo maar door. Ze raken geobsedeerd door wat ze niet zouden moeten eten en beperken de voedingsmiddelen die ze nog wel 'mogen' eten steeds verder. Vaak heeft dat ook sociale gevolgen, omdat eten zo'n grote rol speelt in ons sociaal leven. [..] Uiteindelijk leidt het tot depressie, lage energieniveaus en in extreme gevallen zelfs tot ondervoeding”.

Zelftest
Ben jij, omdat eten je aandacht heeft, ongemerkt ook al een beetje op weg naar othorexie? De holistische arts en uitvinder van de term orthorexie Steven Bratman stelde een zelfdiagnose-test op met 10 vragen. Scoor je een 'ja' op 4 of 5 van onderstaande vragen, dan zou je moeten overwegen wat relaxter met eten om te gaan. Scoor je op alle 10 'ja', dan heb je te kampen met een uit de hand gelopen obsessie met gezond eten.

- Ben je meer dan 3 uur per dag bezig met nadenken over je eten?
- Plan je je maaltijden meerdere dagen vooruit?
- Is de voedingswaarde van je maal belangrijker dan het genoegen dat je eraan beleeft?
- Is de kwaliteit van je leven minder geworden sinds je beter bent gaan eten?
- Ben je de laatste tijd strenger voor jezelf geworden?
- Knapt je gevoel van eigenwaarde op van gezond eten?
- Eet je bepaalde voedingsmiddelen die je lekker vond niet meer om de 'goede' dingen te eten?
- Maakt je voedingspatroon het lastig voor je om buiten de deur te eten, waardoor je verder van je familie en vrienden komt te staan?
- Voel je je schuldig als je tegen je dieet zondigt?
- Ben je tevreden over jezelf en heb je alles onder controle wanneer je gezond eet?

Goed te behandelen
Markey hanteert een nog eenvoudiger criterium. Volgens haar is het tijd om aan de bel te trekken wanneer mensen zich door hun eetgewoonten in hun sociale leven laten beperken. Bijvoorbeeld door niet meer uit te willen gaan eten of te willen eten wat anderen voor hen hebben klaargemaakt.

Fotocredits: 'Green Goddess Smoothie', Jennifer
Dit artikel afdrukken