Mensen met de eetstoornis 'orthorexie' willen zó gezond eten dat ze belangrijke voedingsstoffen niet meer binnenkrijgen. Het aantal patienten stijgt. Loop jij gevaar? Doe de test.
De Amerikaanse psychologe Charlotte Markey maakt zich zorgen over de toename aan ‘orthorexia nervosa’, de eetstoornis die mensen als het ware hypercorrect laat eten. Ze doen er alles voor om steeds gezonder te eten, maar schrappen uiteindelijk teveel belangrijke voedingsstoffen uit hun dieet. Ze spiegelen zich aan tijdschriften, gezondheidsblogs en Instagram waar ze beroemdheden zien poseren met hun groene smoothies, boerenkoolsalades en suikervrije heerlijkheden.
Tekorten en ondervoeding
"Voor ze het weten, volgen ze een zeer beperkt voedingspatroon", zegt Markey. "Ze denken dat het beter kan en dat ze steeds 'nog gezonder' kunnen eten. Ze schrappen de suiker, dan zout, dan granen, dan zuivel en ga zo maar door. Ze raken geobsedeerd door wat ze niet zouden moeten eten en beperken de voedingsmiddelen die ze nog wel 'mogen' eten steeds verder. Vaak heeft dat ook sociale gevolgen, omdat eten zo'n grote rol speelt in ons sociaal leven. [..] Uiteindelijk leidt het tot depressie, lage energieniveaus en in extreme gevallen zelfs tot ondervoeding”.
Zelftest
Ben jij, omdat eten je aandacht heeft, ongemerkt ook al een beetje op weg naar othorexie? De holistische arts en uitvinder van de term orthorexie Steven Bratman stelde een zelfdiagnose-test op met 10 vragen. Scoor je een 'ja' op 4 of 5 van onderstaande vragen, dan zou je moeten overwegen wat relaxter met eten om te gaan. Scoor je op alle 10 'ja', dan heb je te kampen met een uit de hand gelopen obsessie met gezond eten.
- Ben je meer dan 3 uur per dag bezig met nadenken over je eten?
- Plan je je maaltijden meerdere dagen vooruit?
- Is de voedingswaarde van je maal belangrijker dan het genoegen dat je eraan beleeft?
- Is de kwaliteit van je leven minder geworden sinds je beter bent gaan eten?
- Ben je de laatste tijd strenger voor jezelf geworden?
- Knapt je gevoel van eigenwaarde op van gezond eten?
- Eet je bepaalde voedingsmiddelen die je lekker vond niet meer om de 'goede' dingen te eten?
- Maakt je voedingspatroon het lastig voor je om buiten de deur te eten, waardoor je verder van je familie en vrienden komt te staan?
- Voel je je schuldig als je tegen je dieet zondigt?
- Ben je tevreden over jezelf en heb je alles onder controle wanneer je gezond eet?
Goed te behandelen
Markey hanteert een nog eenvoudiger criterium. Volgens haar is het tijd om aan de bel te trekken wanneer mensen zich door hun eetgewoonten in hun sociale leven laten beperken. Bijvoorbeeld door niet meer uit te willen gaan eten of te willen eten wat anderen voor hen hebben klaargemaakt.
Fotocredits: 'Green Goddess Smoothie', Jennifer
Dit artikel afdrukken
Tekorten en ondervoeding
"Voor ze het weten, volgen ze een zeer beperkt voedingspatroon", zegt Markey. "Ze denken dat het beter kan en dat ze steeds 'nog gezonder' kunnen eten. Ze schrappen de suiker, dan zout, dan granen, dan zuivel en ga zo maar door. Ze raken geobsedeerd door wat ze niet zouden moeten eten en beperken de voedingsmiddelen die ze nog wel 'mogen' eten steeds verder. Vaak heeft dat ook sociale gevolgen, omdat eten zo'n grote rol speelt in ons sociaal leven. [..] Uiteindelijk leidt het tot depressie, lage energieniveaus en in extreme gevallen zelfs tot ondervoeding”.
Zelftest
Ben jij, omdat eten je aandacht heeft, ongemerkt ook al een beetje op weg naar othorexie? De holistische arts en uitvinder van de term orthorexie Steven Bratman stelde een zelfdiagnose-test op met 10 vragen. Scoor je een 'ja' op 4 of 5 van onderstaande vragen, dan zou je moeten overwegen wat relaxter met eten om te gaan. Scoor je op alle 10 'ja', dan heb je te kampen met een uit de hand gelopen obsessie met gezond eten.
- Ben je meer dan 3 uur per dag bezig met nadenken over je eten?
- Plan je je maaltijden meerdere dagen vooruit?
- Is de voedingswaarde van je maal belangrijker dan het genoegen dat je eraan beleeft?
- Is de kwaliteit van je leven minder geworden sinds je beter bent gaan eten?
- Ben je de laatste tijd strenger voor jezelf geworden?
- Knapt je gevoel van eigenwaarde op van gezond eten?
- Eet je bepaalde voedingsmiddelen die je lekker vond niet meer om de 'goede' dingen te eten?
- Maakt je voedingspatroon het lastig voor je om buiten de deur te eten, waardoor je verder van je familie en vrienden komt te staan?
- Voel je je schuldig als je tegen je dieet zondigt?
- Ben je tevreden over jezelf en heb je alles onder controle wanneer je gezond eet?
Goed te behandelen
Markey hanteert een nog eenvoudiger criterium. Volgens haar is het tijd om aan de bel te trekken wanneer mensen zich door hun eetgewoonten in hun sociale leven laten beperken. Bijvoorbeeld door niet meer uit te willen gaan eten of te willen eten wat anderen voor hen hebben klaargemaakt.
Fotocredits: 'Green Goddess Smoothie', Jennifer
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nummer 2 is voor mensen zoals ik die geen auto hebben, op het platteland wonen - in mijn geval meer dan 5 km. van de dichtstbijzijnde winkels- en slechts eens per week boodschappen doen een noodzaak. Het heeft niets te maken met orthorexia nervosa en alles met gezond verstand. Wie zijn hoofd niet gebruikt moet zijn benen gebruiken zoals mijn moeder zaliger al zei.
Blijk ik met 5 keer 'ja' pardoes in de gevarenzone te zitten. Maar: ook hier vervalt nummer twee vanwege het platteland - plus moestuin en die moet ook leeg.
En nr. 4 is een rare zeg: dus als de kwaliteit van je leven verbetert agv gezonder eten dan ben je een stap dichter bij orthorexia?
#1 en #2: er zitten idd vreemde vragen bij. 1 en 2 die ik idd, maar niet omdat ik een nerveuze piet ben. Met 1 denk ik idd over wat ik ga eten, maar dan wel wat voor lekkers ik wil gaan eten, recepten opzoeken voor ideetjes enz. Nr 2 doe ik ook, omdat het handig is voor mijn boodschappenlijstjes en ik het niet hoeft te onthouden en weer vergeten, weer verzinnen, weer vergeten enz, daar wordt ik knettergek van. Zeker als je groente in 1x voor de hele week haalt op de woensdag is het handig dat je wel weet wat je de dinsdag daarop gaat eten.
Ben je dan ineens een gevaar? Nee dus.
Het leven in de oertijd was ook gevaarlijk. Toen lagen er wellicht slangen verborgen onder bladeren en liep je risico dat je een dag geen voedsel vond. Nu heb je (misschien) vooral zorgen om welke "slang" in je voedsel kan blijken te zitten en loop je vooral risico dat je te veel eten tegen komt dat misschien geen voedsel kan blijken te zijn.
En de ene mens maakt zich meer zorgen dan de andere en probeert er in diverse gradaties wat van te maken of niet. Karakter kwestie?! Is dat een probleem? Alleen voor degenen die er een probleem van maken. En toch leuk dat er weer een aandoening is bedacht.
""Alleen voor degenen die er een probleem van maken. En toch leuk dat er weer een aandoening is bedacht."'
Precies Pauline, Bigpharma zal er vast wel een pilletje voor hebben of die zal eraan komen die psychiaters ons weer kunnen toeschuiven, meer zie ik er ook niet in.
Het is pas gevaarlijk/ongezond/een probleem als men er veel te mager door wordt, omdat ze alleen maar penen, broccoli en sinaasappels eten, omdat ze bang zijn dat de rest gevaarlijk/ongezond is om te eten.
Ik vraag me af of ze voor wildplukkers ook al een aandoening hebben verzonnen. Mijn man en ik zijn de afgelopen week op strooptocht, walnoten en hazelnoten, de hele zomer bramen, peren en appels die op gemeentegrond staan en we zitten gewoon ons schema in te plannen wanneer we waar gaan stropen. Zou dat ook iets ernstigs zijn?