Uit een vanmorgen gepubliceerd rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) blijkt dat het Oekraïense Myronivsky Hliboproduct (MHP) is gefinancierd door Rabobank en ING Bank. De eerste bank zou in de loop der jaren € 127,1 miljoen in MHP hebben gestoken. De tweede € 42,8 miljoen.

Het bedrijf is in handen van miljardair Yuriy Kosiuk, een van de rijkste mannen van Oekraïne. Hij beschikt over 380 duizend hectaren land ten zuid-westen van Kiev waarop hij in een gesloten keten zijn eigen graan verbouwt. Jaarlijks slacht hij 332 miljoen kippen. Ze worden geslacht, ingevroren, verpakt en geëxporteerd. Het volume van het bedrijf dekt bijna 70% van de totale Nederlandse kippproductie.

Wakker Dier reageerde vanmorgen verbolgen.



De Volkskrant schrijft: "Vooral in het geval van Rabobank is dat saillant. De voormalige Boerenleenbank steunt op deze manier een directe concurrent van de Nederlandse kippenboeren."

Volgens SOMO zorgt het bedrijf voor overlast voor omwoners en is er geen controle, terwijl het zich heeft kunnen ontwikkelen dankzij Nederlands geld, technologie op het gebied van genetica en stallenbouw.

Strategieën waar we het niet over willen hebben
Voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders vroeg ons waarom we het nieuws niet brachten. Zo kunnen haar boeren immers niet overleven. Wij antwoordden haar: omdat het oud nieuws is voor wie weet wat het beleid is en omdat we het wel kunnen blijven herhalen.




We hebben er in het verleden al zoveel over geschreven. Europa wil alles wat ploft en snel groeit naar het Oosten van Europa omdat het in het rijke Westen geen toekomst heeft en niet van toegevoegde waarde is voor het exportvolume van de EU. Daarnaast deden we als EU met de VS mee aan het uitbreiden van onze invloedssfeer naar het Oosten. Na MH-17 en de Russische boycot en de bekentenis van Joe Biden dat de VS de EU een nieuwe Koude Oorlog in gerommeld hebben, zijn we daar gewoon mee doorgegaan. Of die strategieën opportuun zijn, daar wil toch niemand het over hebben.

Kennelijk vergisten we ons daarin. Daarom maar meteen een stap verder. Diezelfde goedkope kippen komen straks onder TTIP uit de VS en onder het vrijhandelsverdrag met Mercosur uit Z-Amerika. Of die dieren het slechter hebben dan de onze valt nog te bezien. Er bestaat een geheim LEI rapport waaruit blijkt dat Zuid-Amerikaanse kip er prima bij zit. De vraag die De Haan stelt, is dan ook een andere: als wij een betere kip willen en daar beter aan willen verdienen, waarom zorgt de EU dan juist voor het onmogelijk maken daarvan?

Fotocredits: cover, SOMO
Dit artikel afdrukken