Denemarken boekt succes in het terugbrengen van voedselverspilling en doet dat door consumenten aan te spreken. Dat meldt NPR. In de afgelopen 5 jaar werd de voedselverspilling met 25% teruggebracht. Vandaag de dag gooit de gemiddelde Deen 104 pond voedsel per jaar weg.

In beweging brengen
De 35 jarige Selina Juul, een Russische die in haar tienerjaren naar Denemarken emigreerde, speelt een voortrekkersrol. Detaillisten en boeren krijgen als snel de schuld als het om voedselverspilling gaat. “Maar, zegt Juul, “ik dacht: ‘wie kan ik in beweging brengen?’ Nou, dan kom je al snel uit bij de consument”. Uit cijfers blijkt dat Deense consumenten verantwoordelijk zijn voor 36% van de voedselverspilling, retailers voor 23%, de voedselindustrie voor 19% en boeren voor 14%.

Wat Juul heeft veranderd, is volgens de woordvoerster dat het kopen van deze producten tegenwoordig met overtuiging en trots gedaan wordt, terwijl het vroeger een teken van armoede was
In 2008 begon Juul de Facebookpagina 'Stop Wasting Food' en al snel daarna werd ze een graag geziene gast in allerlei televisie- en debatprogramma’s. Samen met een bekende chef laat ze zien dat room die een dag over de houdbaarheidsdatum is en vlees dat licht verkleurd is nog prima te gebruiken zijn. Ze maakt oud voedsel eten hip. Volgens Juul hebben de acties van Stop Wasting Food ervoor gezorgd dat detaillisten, verwerkers en producenten zich nu ook roeren om voedselverspilling tegen te gaan. “Vergeleken met andere landen doen Deense supermarkten momenteel het meest om voedselverspilling terug te brengen” beweert ze.

Overtuiging en trots
Een woordvoerster van een belangrijke Deense supermarktketen vertelt dat supers al veel langer hun best doen om oudere producten te verkopen: “elke retailer wil zijn producten liever verkopen dan weggooien”. Al decennialang worden deze producten met korting verkocht. Wat Juul heeft veranderd, is volgens de woordvoerster dat het kopen van deze producten tegenwoordig met overtuiging en trots gedaan wordt, terwijl het vroeger een teken van armoede was.

Nederland doet het ook niet slecht: Nederlanders verspillen gemiddeld 100 pond per jaar en kent verschillende initiatieven om voedselverspilling terug te brengen. Op dit moment is de Nederlandse consument verantwoordelijk voor 50% van de voedselverspilling. De andere helft wordt verspild door producenten, handel, verwerkers, horeca en retailers.

Fotocredits: Selina Juul, Selina Juul
Dit artikel afdrukken