Nieuw onderzoek laat zien dat het deel van de hersenen dat we gebruiken voor leren, geheugen en mentale gezondheid kleiner is bij mensen die ongezond eten.
Australische onderzoekers hebben aangetoond dat mensen die een ongezond eetpatroon volgen een kleinere hippocampus hebben. De hippocampus is het gedeelte van de hersenen dat van belang is bij leerprocessen, het geheugen en de mentale gezondheid.
“Dit is het eerste onderzoek bij mensen dat het effect van ongezonde voeding op de mentale gezondheid aantoont”, zegt professor Felice Jacka op MedicalNewsToday.
MRI-scan
Wetenschappers van de Deakin University en de Australian National University onderzochten de grootte van de hippocampussen (de linker en rechter) met MRI-scans. Dit deden zij tweemaal bij 255 Australische mannen die tussen de 60 en 64 jaar oud waren. Tevens registreerden ze wat de proefpersonen aten. Hun analyse hield rekening met factoren die van invloed konden zijn op de grootte van de hippocampus, zoals geslacht, lichamelijke activiteit en roken.
Geen directe invloed
Bij de proefpersonen die meer ongezond voedsel aten, zoals hartige snacks, bewerkt vlees en frisdranken, bleek de linker hippocampus kleiner. Bij volwassenen die meer voedzame voedingsmiddelen aten, zoals groenten, fruit en vis, was de linker hippocampus juist groter. Effect op de rechter hippocampus zagen de onderzoekers niet.
Deelverklaring
Volgens hoofdonderzoeker Jacka werpt de studie licht op een belangrijke schakel in de werking van onze hersenen: “Veel onderzoek naar de relatie tussen voeding en mentale gezondheid bij mensen was gericht op depressie, angst en dementie. Daaruit bleek al dat voeding inderdaad van invloed is. Ons onderzoek verklaart deels het achterliggende mechanisme. Minder goede voeding kan dus zorgen voor cognitieve achteruitgang zoals bij dementie, en voor psychische stoornissen zoals depressie en angst bij ouderen. Maar aangezien de hippocampus een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling, benadrukt het onderzoek het belang van goede voeding voor alle leeftijden.”
Hoeveel IQ een leven vol junkfood uiteindelijk scheelt, weten we echter nog steeds niet.
Het onderzoek verscheen deze week in het tijdschrift BMC Medicine.
Fotocredits: schaalmodel van de hersenen, Franklin Heijnen.
Dit artikel afdrukken
“Dit is het eerste onderzoek bij mensen dat het effect van ongezonde voeding op de mentale gezondheid aantoont”, zegt professor Felice Jacka op MedicalNewsToday.
MRI-scan
Wetenschappers van de Deakin University en de Australian National University onderzochten de grootte van de hippocampussen (de linker en rechter) met MRI-scans. Dit deden zij tweemaal bij 255 Australische mannen die tussen de 60 en 64 jaar oud waren. Tevens registreerden ze wat de proefpersonen aten. Hun analyse hield rekening met factoren die van invloed konden zijn op de grootte van de hippocampus, zoals geslacht, lichamelijke activiteit en roken.
Geen directe invloed
Bij de proefpersonen die meer ongezond voedsel aten, zoals hartige snacks, bewerkt vlees en frisdranken, bleek de linker hippocampus kleiner. Bij volwassenen die meer voedzame voedingsmiddelen aten, zoals groenten, fruit en vis, was de linker hippocampus juist groter. Effect op de rechter hippocampus zagen de onderzoekers niet.
Bij volwassenen die meer voedzame voedingsmiddelen aten, zoals groenten, fruit en vis, was de linker hippocampus juist groter.De voeding die de proefpersonen tijdens de looptijd van de studie (4 jaar) aten, leek geen effect te hebben op het krimpen van de hippocampus. De krimp die de scans lieten zien, is een normaal verschijnsel bij mensen van deze leeftijd. Ongezonde voeding heeft dus waarschijnlijk geen direct effect, maar leidt op de lange termijn mogelijk wel tot de geconstateerde verschillen.
Deelverklaring
Volgens hoofdonderzoeker Jacka werpt de studie licht op een belangrijke schakel in de werking van onze hersenen: “Veel onderzoek naar de relatie tussen voeding en mentale gezondheid bij mensen was gericht op depressie, angst en dementie. Daaruit bleek al dat voeding inderdaad van invloed is. Ons onderzoek verklaart deels het achterliggende mechanisme. Minder goede voeding kan dus zorgen voor cognitieve achteruitgang zoals bij dementie, en voor psychische stoornissen zoals depressie en angst bij ouderen. Maar aangezien de hippocampus een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling, benadrukt het onderzoek het belang van goede voeding voor alle leeftijden.”
Hoeveel IQ een leven vol junkfood uiteindelijk scheelt, weten we echter nog steeds niet.
Het onderzoek verscheen deze week in het tijdschrift BMC Medicine.
Fotocredits: schaalmodel van de hersenen, Franklin Heijnen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bij dingen die gelijktijdig optreden moet, als je dit artikel moet geloven, het een de oorzaak van het ander zijn. Hoe weten we dat niet het ander de oorzaak van het een is, of dat beide een andere, al dan niet gezamenlijke oorzaak hebben? de enig manie om oorzaak en gevolg met enige mate van zekerheid aan te tonen is dubbelblind, gerandomiseerd prospectief onderzoek. En in dit soort zaken is dat nauwelijks uitvoerbaar en mogelijk onethisch.
De enige conclusie die in dit soort empirisch onderzoek is te trekken is dat er een verband lijkt te zijn tussen beide zaken en dat mogelijk a b veroorzaakt, of b a veroorzaakt.
Helemaal raak, Gonneke.
Of, zoals een HBS-leraar van mij het eens karakteriseerde:
de aarde = rond
een sinasappel = rond
ergo: de aarde is een sinasappel
Dit is niet het eerste onderzoek in deze richting. Aantastingen van de hersenen (hippocampus)/zenuwstelsel zijn vaker geconstateerd agv verkeerde voeding (daarbij is er de combinatie met andere mogelijk cumulerende factoren - zoals luchtvervuiling, die behoorlijke hersenschade kan veroorzaken).
Daarbij komt dat bepaalde 'gezonde voeding' een extra krachtige positieve invloed kan hebben op de hersenen (bijv. blauwe bessen). Naast individueel/ lokaal verschillend DNA -zoals besproken in een andere nieuwe draad hier. De lokale factor speelt ook andere rollen (naast DNA en vervuiling): iemand die in centrum Rotterdam woont zal minder in de natuur zijn (bewegen?), minder contact voelen met natuurlijke producten uit de streek... (meer kant-en-klare voeding of junk consumeren?) terwijl juist in deze omgeving de behoefte aan compenserende positieve zaken hoger ligt.
Er is een directe relatie tussen darm- en hersenprocessen. Die darmprocessen worden gedeeltelijk genetisch bepaald. Het optimale dieet is voor een Japanner daarom deels anders (bijv. meercellig zeewier) dan voor een Nederlander. En voor iemand met glutenintolerantie anders dan voor iemand zonder (waarbij ook de vraag is of intoleranties niet ontstaan door voortdurende overschotten) .
Toevallig vanochtend op het journaal oid(ik weet niet precies wat mijn ouders op hadden staan, sorry)een onderwerp meegepikt over het "Alzheimer-eiwit". Iedereen heeft het, maar men weet nog niet waarom/waardoor het bij dementerende mensen 'aangezet' is. Ik zou zeggen: laat hen dit artikel lezen....................Alleen al tekorten aan vitamines omdat je onvoldoende groente en fruit eet veroorzaakt al veel problemen in ons lijf en op de langere termijn...........
Dit probleem en de oorzaak ervan is al 80 jaar geleden uitvoerig beschreven door Weston Price.
Suiker, geraffineerde granen en een groot gebrek aan vitaminen en mineralen waren volgens hem de oorzaak.