De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. ETENTJES MET VRIENDINNEN ZORGEN VOOR FRUSTRATIE
Uit onderzoek van Weight Watchers bij vrouwen tussen de 18-54 jaar blijkt dat uit eten gaan met frustratie gepaard gaat. Ruim 63% van de jonge vrouwen (18-29 jaar) ergert zich aan vriendinnen die weinig eten. Bij dertigers is dit nog ruim 41% en bij vrouwen tussen de 40 en 54 nog maar 29%. Verder laat 31% van de vrouwen de keus van het gerecht niet afhangen van haar eigen voorkeur, maar van de keuze van de vriendinnen en bijna 33% kiest niet voor lekker maar voor gezond. Vriendinnen die negatief over eten praten blijken ook een bron van ergernis voor ruim de helft van de vrouwen.

FL 2. JONGEREN WILLEN MEER TECHNOLOGIE EN 'HUMAN TOUCH' IN DE SUPERMARKT
Op basis van een onderzoek door Shopper Marketing Update onder 450 Nederlandse consumenten tussen de 25 en 35 jaar, is een wensenlijst voor de supermarkt van de toekomst opgesteld. Jonge consumenten wensen meer technologie terug te zien in de super. 74% van de ondervraagden wil meer informatie via hun smartphone, over bijvoorbeeld de voedingswaarde of de allergie-informatie van een product. Naast technologie willen de ondervraagden toch ook meer 'Human Touch'. 62% wenst meer aandacht voor de klant met supermarktpersoneel in de rol van gastheer of gastvrouw en bijna de helft wil graag meer persoonlijk advies.

FL 3. EU-PARLEMENT STEMT VOOR BAN OP KLOONVLEES
Het Europese Parlement nam vandaan een wetsvoorstel aan voor een permanent verbod op het klonen van dieren en verhandelen van het vlees van gekloonde dieren en hun nakomelingen, schrijft Global Meat News. Het voorstel werd met 529 stemmen voor, 120 tegen en 57 onthoudingen aangenomen. Overwegingen voor de strenge stellingname zijn vooral dierenwelzijn en algemene ethische gronden, onder andere de hoge sterftecijfers bij jonge dieren en de nog niet volledig ontwikkelde technieken. Het Europese Parlement zal nu onderhandelen met de lidstaten over de precieze inhoud van de uiteindelijke wet.

FL 4. VS: AHOLD TEST NIEUWE BUURT-SUPERFORMULE GERICHT OP FOODIES
Half september opent Ahold in de VS de deuren van een nieuw buurtsuper: ​bfresh. Het concept breekt met de traditionele Amerikaanse supermarkt en legt de nadruk op vers, veganistisch, glutenvrij en lokaal​ voedsel. De beoogde doelgroep van bfresh zijn de ​'neighbourhood foodies'​​, op zoek naar gezond en vers eten voor een schappelijke prijs. ​De groene buurtsuper krijgt ook een Nederlands tintje: het instore restaurant Little Kitchen lijkt op La Place. ​Het groene concept komt uit de koker van Aholds Fresh Format-divisie, die eerder het biologische buurtconcept Everything Fresh lanceerde. Met de innovatieve concepten probeert Ahold zich actief te onderscheiden in de Amerikaasne supermarktbranche, aldus De Levensmiddelenkrant.​

FL 5. OOK UNILEVER BETROKKEN BIJ WANTOESTANDEN OP INDIASE THEEPLANTAGES
Een reportage van de BBC over misstanden op Indiase theeplantages heeft de theewereld in rep en roer. Ook op plantages die thee produceren voor Unilevers merken PG Tips en Lipton blijken slechte arbeids- en leefomstandigheden voor te komen. Pijnlijk voor Unilever, dat duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. In het FD laat Unilever weten: "Wij nemen de kwestie rond de arbeidsomstandigheden op theeplantages in Assam serieus. We zien wel dat er vooruitgang is geboekt, maar dat er nog meer te doen is om de standaard te verhogen. We werken met onze leveranciers aan een verantwoorde en duurzame manier van werken." Unilever werkt samen met NGO Rainforest Alliance, die in de BBC reportage erkent dat het certificeringsproces niet waterdicht is. "Uiteraard kan een auditproces, dat op een jaarlijkse inspectie berust, niet perfect zijn."

FL 6. HEINEKEN STAPT IN 'CRAFT BREWERY' LAGUNITAS
Heineken neemt een belang van 50 procent in de op 4 na grootste ambachtelijke brouwerij in de VS, Lagunitas Brewing Company. Lagunitas is bekend van onder meer Lagunitas IPA en Little Sumpin' Sumpin'. Het is een van de meest bekende en snelstgroeiende 'craft breweries' in de VS. De bloeiende craft-brewery beweging trekt al langer de belangstelling van traditionele brouwerijen. Reuters meldt dat de financiële voorwaarden van de deal niet bekend zijn gemaakt. Tony Magee blijft Lagunitas leiden en het bedrijf zal opereren als een onafhankelijke entiteit.

FL 7. 'GROTBEWONERS IN DE STEENTIJD ATEN AL HAVERMOUTPAP'
Wetenschappers troffen resten van Avena (haver) aan op een 32.600 jaar oude vijzel in een Italiaanse grot. De Grotta Paglicci werd waarschijnlijk bewoond door jager-verzamelaars. De sporen wijzen er op dat het graan werd verhit (om het te drogen) en vermalen. De onderzoekers denken dat onze voorouders het meel daarna mengden met water en kookten. Het via meerdere stappen kunnen verwerken van granen tot meel was mogelijk een cruciale vaardigheid in een klimaat dat aanmerkelijk kouder was dan het huidige.

FL 8. WEDSTRIJD OM GROOTSTE TOMAAT ZET DNA-TECHNOLOGIE IN TEGEN VALSSPELERS
De Britse Harrogate Autumn Flower Show roept de hulp in van specialisten van Naktuinbouw in Roelofarendsveen. Een populair onderdeel van de show zijn de speciaal gekweekte reuzengroenten. De Nederlandse experts zullen hun Variety Tracer technologie inzetten om vast te stellen of de winnende reuzentomaat een raszuivere Gigantomo is. De winnaar gaat naar huis met €1.400. Mocht zijn Gigantomo het huidige wereldrecord verbreken, komt daar nog eens €7.000 extra bij. Het wereldrecord staat op 3,52 kilo.

FL 9. 'BELGIË MOET FUSIE AHOLD EN DELHAIZE ZELF KUNNEN ONDERZOEKEN'
Dat stelt de Belgische Minister van Consumenten Kris Peeters in een brief aan de Europese Commissie. 'Het samengaan van Delhaize en Ahold kan de concurrentie beïnvloeden specifiek op de Belgische interne markt en heeft niet meteen een pan-Europese impact. Daarom is het van belang de impact van op de Belgische markt in het bijzonder te laten onderzoeken door de Belgische Mededingingsautoriteit', redeneert Peeters, aldus de Tijd. Ahold en Delhaize zijn in België concurrenten aangezien AH daar al meer dan 30 winkels heeft. Op dit moment bekijkt de Europese Commissie welke overheid moet nagaan wat de gevolgen zullen zijn van de fusie voor de Europese consumenten.

FL 10. MEER VROUWTJESKIKKERS IN STEDELIJKE VIJVERS
Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat in vijvers en meertjes in verstedelijkte gebieden meer vrouwtjeskikkers voorkomen dan mannetjes, soms wel twee keer zoveel. Dat zou komen doordat er in 'verstedelijkt' water meer endocriene verstoorders voorkomen. De onderzoekers troffen tot hun verrassing echter geen synthetische estrogenen aan, zoals die uit de anticonceptiepil. Ze verklaren de vrouwtjesmeerderheid uit natuurlijke estrogene stoffen uit planten als klaver en peulvruchten. Volgens de onderzoekers raakt het hormoonevenwicht verstoord door bijvoorbeeld het aanleggen van een grasveld en verwijderen van de natuurlijke beplanting. In beboste gebieden was de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke kikkers normaal.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Spiegel on Line News', Dominic Eltjens
Dit artikel afdrukken