Dijksma houdt vast aan een herstructurering van de Nederlandse varkenssector. Hoe dat moet gebeuren, is onduidelijk.
Op verzoek van de provincie Noord-Brabant organiseert Foodlog op 8 oktober aanstaande in Den Bosch het slotgesprek van een proces dat vandaag start. Kunnen boeren, burgers, detailhandel, vleeshandel en vleesverwerkers zelf de uitweg vinden? Dat lukt alleen als er een concreet antwoord op deze vraag kan worden gegeven: hoe kan Noord-Brabant meer verdienen aan minder varkens?
Reserveer hier je plek in de zaal als je live wilt meepraten. Tot die tijd kun je hier ook online meepraten. Uit dat gesprek destilleren we drie centrale stellingen die we op 8 oktober 's avonds in Den Bosch met boeren, verwerkers, handelaren, supers en burgers live bespreken. Daar hopen we spijkers met koppen te kunnen slaan.
Formuleer in de Kwestie Hoe maak je omfietsvarkens? jouw antwoord op de vraag: hoe zorg je ervoor dat consumenten - en dus verwerkers en detaillisten - alleen nog maar een specifiek varken willen?
Zo'n varken concurreert immers niet meer met die hele massa roze dieren die iedere super en worstfabriek overal kan inkopen. En moet het per se veel duurder zijn, zoals iedereen denkt?
Datum: donderdag 8 oktober aanstaande
Plaats: HAS, Onderwijsboulevard 221, 5223 DE 's-Hertogenbosch (op loopafstand van NS)
Zaal open: 19.30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Einde: 22.00 uur
Borrel na
Aanmelden kun je via deze link. Print de bevestiging die je krijgt toegestuurd meteen. Het is tevens je toegangsbewijs.
Fotocredits: Boerenbond
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jaren 1970 was ik ooit op verlof in NL en werd door oude vriend (Brabander, zoals ik)uitgenodigd op de boerderij van zijn ouders. Wat hebben je ouders? Varkens! Hoezo, varkens? Alleen maar varkens?? Ik zat toen nog met varkens als afvalverwerkers en opruimers(van de wei, de te kleine aardappels, etc) in mijn hoofd, daar had je er dan 5 of 10, hoogstens 20 van, naast het echte vee en de andere zaken, zoals nu nog in China trouwens.
-Ja, neen, alleen varkens!!-.
Ik erheen! Zijn vader woonde in een prachtig huis (geen boerderij), met spiksplinternieuw duur bankstel, van echt leer! We gingen er door de voordeur naar binnen, dus niet achterom, nog nooit zoiets eerder meegemaakt in Brabant, een bankstel, het moest niet gekker worden! Na de koffie gingen we natuurlijk naar de stal, we liepen tussen 100en varkens door! Hoe kon dat? Waar haalden ze al dat nodige voer vandaan?? Voordat ik weer terugging las ik van het gat van Rotterdam, en de goedkope graanvervangers ( resultaat van politiek spelletje). En van de WIR investerings-steun (maffe maatregel, die al snel van de baan was). Ja die tijden lijken nu dus wel definitief en voorgoed voorbij. Maar gaat dat niet altijd zo met trends en hypes???
Ik vind de vraagstelling interessant, maar beperkt en eenzijdig. Moeten we niet eerst de vraag beantwoorden welk basisniveau van zelfvoorziening we in de EU met varkensvlees willen nastreven?
Ik weet wel, daar gaat Brabant niet over, maar ik heb altijd moeite met context-vrije discussies.
Omfietsvarkens, die zijn er toch al lang? Livar, Vair, en de mannen van Brandt&Levie; stoppen ze in hun worsten. Ik hoor altijd van sceptici dat dat leuke producten zijn voor de Amsterdamse grachtengordelniche. Wat heeft de gemiddelde varkensboer daar aan? En de Brabantse burger? Zou Brabant zich in de markt moeten zetten als bijzondere streek? Brabant Quality. Maar wat is dat dan - in Bretagne probeerden ze het ook, maar de consument, laat staan de echte foodie prikt er zo doorheen, waarom zou Franse bio-industrie van betere kwaliteit zijn dan niet-Franse bio-industrie...
Joris, je vergeet iets: het marktaandeel van dat soort concepten is minder .1%. Daar hoeven we het dus überhaupt niet over te hebben: het heeft nl. niets met varkenshouderij of voeding te maken. Het is slechts mode. Daarbij komt dat Brandt & Levie - voorzover ik weet - geen varkens (ja ook halve karkassen, maar let op waar de echte kilo's vandaan komen), maar technische delen verwerken. Slim, maar heeft weinig met de upstreamkant te maken. Het is voor de leuk en in Nederland te lang bezongen als 'oplossing' (waarvoor trouwens?). Commercieel is het buitengewoon knap. Knapper dan Livar, want dat zit ook met de shit.
Die foodie is perfect oninteressant. Dit gaat over wat echte mensen kopen en waarom.
Wouter, ik hield er vanavond een lezing over - zelfvoorziening; vertel welk nivo je zou willen en waarom? Kun je ook uitleggen hoe je het aantal absolute kilo's totaal zou willen bepalen?
Jij vindt dat een logische discussie, zeg je. Maar dat doe je vanuit jouw belevingswereld. De wereld van de handel vindt het volstrekt absurd (je kunt immers kopen, zegt de handel; logisch want dat is hun werk). Ik - malloot natuurlijk, die vanuit alle perspectieven tegelijk is gaan denken - denk dat geen van beide het complete beeld hebben van de context.
Ik zou het heel praktisch aanvaren, zoals we het twitten: een omfietsvarken voor iedere super.
Ik liet het de varkenshouders in de zaal vanavond uitrekenen: voor hoeveel van jullie is er plaats bij een super? 90% kan naar huis, zeiden ze. Daarmee vul je wel 75% van het maagaandeel in Nederland en dat allemaal zonder al te veel risico op prijspieken en -dalen. De varkenscyclus wordt erdoor geëlimineerd.
Je zou nog een heel andere vraag moeten stellen: is het elimineren van de varkensclycus wel gewenst?
En Joris, daar gaat het dus om: moet je de varkenscyclus willen elimineren, en zo ja, hoe? De rest is foodiegedoe. Leuk voor in Amsterdam. Maar hier niet het onderwerp.
NB: Brabant Quality is een vergissing. Net als het Holland Varken. Beide zijn net zoiets als water naar de zee dragen. Niet meer over hebben. Broddelwerk van volstrekte marketingamateurs.
Veerman, je draait nu ook als een blad aan een boom! Pas maar op dat het blad er niet af valt.