Huishoudjournalist Wouter Klootwijk kan het niet laten. Een ware supermarkthanger. Wat er verschuift op de supermarktschappen heeft zijn belangstelling. Hij deed een ontdekking. Wereldnieuws?
Zoveel weet je van biologisch, het kost altijd meer. Heb je vrede mee want het is, denk je, gezonder of lekkerder en als dat niet zo is is het nog altijd beter voor het leven op aarde.
Biologisch (organic) kan nooit goedkoper worden dan vuil werk.
O nee?
Vandaag ontdekt in een Lidl. Spaghetti voor 90 cent, 500 gram. Naast ongeveer net zulke spaghetti voor een euro, ook 500 gram. Het verschil is tien procent. Een van de twee is biologisch. En dus? Nee. Stop de persen. De omgekeerde wereld is begonnen. De gewone, die gangbaar wordt genoemd, is duurder dan de biologische.
Een sensationele doorbraak. Ja toch?
Er is ietsje af te dingen op zo een wonderlijk nieuws.
De tien cent duurdere spaghetti is gemaakt met scharreleieren (want dat staat op de verpakking). In de biologische is geen ei verwerkt, het is pasta van alleen ‘harde’ tarwe.
Dan nog. Het blijft verbijsterend. Bio wint van gangbaar.
Hoe kan dat nou?
Op de verpakking staat het officiële Europese keur voor organic. Een plantenblad met een nerf en sterretjes op de randen. Maar er staat iets bij. Dit agrarische product is niet afkomstig van Europese landbouw. De biologico’s verderop kunnen het goedkoper. Of moet Max Havelaar er nodig even langs?
Wie er wat van weet zou het hier kunnen uitleggen.
Fotocredits: Wouter Klootwijk
Dit artikel afdrukken
Biologisch (organic) kan nooit goedkoper worden dan vuil werk.
O nee?
Vandaag ontdekt in een Lidl. Spaghetti voor 90 cent, 500 gram. Naast ongeveer net zulke spaghetti voor een euro, ook 500 gram. Het verschil is tien procent. Een van de twee is biologisch. En dus? Nee. Stop de persen. De omgekeerde wereld is begonnen. De gewone, die gangbaar wordt genoemd, is duurder dan de biologische.
Een sensationele doorbraak. Ja toch?
Er is ietsje af te dingen op zo een wonderlijk nieuws.
De tien cent duurdere spaghetti is gemaakt met scharreleieren (want dat staat op de verpakking). In de biologische is geen ei verwerkt, het is pasta van alleen ‘harde’ tarwe.
Dan nog. Het blijft verbijsterend. Bio wint van gangbaar.
Hoe kan dat nou?
Op de verpakking staat het officiële Europese keur voor organic. Een plantenblad met een nerf en sterretjes op de randen. Maar er staat iets bij. Dit agrarische product is niet afkomstig van Europese landbouw. De biologico’s verderop kunnen het goedkoper. Of moet Max Havelaar er nodig even langs?
Wie er wat van weet zou het hier kunnen uitleggen.
Fotocredits: Wouter Klootwijk
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Deze ei-vrije spaghetti die Wouter Klootwijk heeft ontdekt, is heel geschikt voor de veganistische pasta van Ellen Mookhoek.
Geen antwoord op Wouter zijn vraag, maar toch interessant, hoop ik.
Ik stelde enkele maanden geleden voor mijn blog de vraag aan ALDI België hoe ze dat doen, hun biofairtradechocolade verkopen aan zulke scherpe prijzen. Deze week vult die chocolade de voorkant van hun klantenblad. Aldi heeft geen geheimen. Lidl wellicht ook niet.
antwoord ALDI
U maakt een pertinente opmerking: “Bio en fair heeft de naam duur(der) te zijn”. Dat is in veel gevallen zo, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Dat is precies wat wij willen bereiken: bio en fair betaalbaar maken voor iedereen. Wij betalen aan onze leveranciers met veel plezier de meerprijs voor bio en fair, maar zelf willen wij op deze producten geen bovengemiddelde marges nemen. Door onze optimale kostenstructuur kunnen wij met lagere marges dan de klassieke retailers werken. Dat verklaart meteen waarom wij de biofairtradechocolade voor 1,19 euro kunnen verkopen. Dat is inderdaad scherp in vergelijking met andere aanbieders van bio- en/of fairtradechocolade, maar nog altijd duurder dan onze eigen conventionele chocolade. Uw suggestie om de factor “mens” toe te voegen aan onze duurzaamheids- en kwaliteitsbelofte nemen wij in dank aan.
- einde -
Onlangs hoorde ik ervan dat ze nu al hun chocolades van duurzame cacao gaan maken. En dus vroeg ik of - de redenering in hun eerste antwoord over het prijsverschil tussen bio/ft en conventioneel volgende - of de chocolade nu duurder gaat worden in de ALDI.
antwoord
1. bij Aldi België zijn we volop bezig met de omschakeling naar duurzame cacao (UTZ, Rainforest Alliance of Fairtrade certified) bij de aankoop van cacao bevattende eigenmerkartikelen uit de productgroepen chocolade, ijs, ontbijtgranen, etc. Komende weken zullen wij hieromtrent concrete doelstellingen formuleren en bekendmaken via onze website.
2. We zullen onze verkoopprijzen voor chocolade en andere cacao bevattende artikelen niet wijzigen ten gevolge van ons aankoopbeleid voor duurzame cacao. We vinden het belangrijk dat onze chocolade en andere cacao-artikelen betaalbaar zijn en blijven voor iedereen.
3. Wij bedanken u voor uw suggesties m.b.t. het vermelden van producentenorganisaties op de verpakking. Op dit moment hebben wij echter geen concrete plannen in die richting.
- einde antwoord -
Ik vroeg erover bij Max Havelaar: wordt chocolade misschien duurder naarmate een product transparanter/traceerbaarder wordt?
Maxima antwoordde:
We hebben de laatste tijd ook goede contacten met hen, de intenties zien er heel serieus uit.
Wij zijn er trots op dat veel bedrijven die Fairtrade chocolade aanbieden, zoals het 100% Fairtrade bedrijf Divine Chocolate en biologische Fairtrademerken (zoals Green & Blacks, Seed & Bean), een grotere fysieke traceerbaarheid bieden. Klanten die meer traceerbaarheid willen, kunnen dan ook voor die merken kiezen. Maar zelfs wanneer de oorspronkelijke Fairtrade-gecertificeerde cacaobonen tijdens de bereiding zijn vermengd, kunnen de consumenten er nog altijd zeker van zijn dat ons strenge certificatiesysteem garandeert dat de boerengroepen voor 100% kunnen genieten van het Fairtrade voordeel.
Opmerkelijk en mooi. Steven Schepers kreeg in Belgie een helder antwoord van Aldi.
Ik heb vragen. Er is niet voldoende biologisch kippenvoer om alle biologische kippen, zowel vleeskippen als legkippen mee te voeren. Er mag gesjoemeld worden van biologische keurmeesters.
Hoe kan het dan dat er wel voldoende biologisch graan is om biologische pasta van te maken? Waar komt dat vandaan?
Wouter, je vraag in #3 kan ik niet beantwoorden.
Wel kan ik me aansluiten bij je bevinding. Ik deed deze afgelopen week op het gebied van pasta 500gr penne volkoren. De biologische weer terug in het schap bij de plusmarkt. Goedkoper dan het hele brede schap A merk ook met een volkoren facingkje.
Enige wat mijn oog zag/ziet is dat ik biologische 9minuten mag/moet koken..
Verder kon ik ook niets ontdekken en heb met beide in de hand gestaan om te vergelijken; alsin zoek de verschillen...
Organic logo > check
Herkomst valt me oog nu pas op: Geproduceerd door de Damilie Barragallo op Sicilië.
eancode voor de liefhebber: 8718026420314; eh 87 da's een hollandse dan dus die eancode; hoe matcht dat met Sicilië?? merk Bio+
Hoe het kan dat bio goedkoper is dan niet-bio?
Ik weet niet van alle producten, maar met name bij zuivel - melk, yoghurt, karnemelk - ligt "gewoon" bio in exact dezelfde prijsklasse als de iets duurdere gangbare - A-merken - zuivel. Het verschil zal o.a. zijn dat je bij die laatste de goede naam er gratis bij krijgt. Nu ja, indirect betaal je de reclamegelden daarvoor.
Wouter, "Er is niet voldoende biologisch kippenvoer om alle biologische kippen, zowel vleeskippen als legkippen mee te voeren. Er mag gesjoemeld worden van biologische keurmeesters."
Waaruit bestaat dat gesjoemel dan? Is het omdat een deel van het voer van gangbare afkomst mag zijn? [Ik weet niet hoe inmiddels de regels hiervoor zijn]