De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. VROEGE SCHOOLTIJDEN SCHADEN LEERLINGEN
Wetenschappers van Oxford, Harvard Medical School en de Universiteit van Nevada hebben vastgesteld dat de huidige aanvangstijden van scholen en universiteiten de gezondheid en het leervermogen van leerlingen schaden. Ze beginnen te vroeg. Volgens de onderzoekers start de schooldag voor 10-jarigen op z'n vroegst om 8.30 uur. Die van 16-jarigen begint niet voor 10.00 uur en voor 18-jarigen is 11.00 uur nog beter. Tussen het circadiaanse ritme van kinderen en adolescenten en dat van volwassenen blijkt een verschuiving van wel 3 uur op te treden. Later beginnen optimaliseert het leervermogen en vermindert chronisch slaaptekort dat de gezondheid ondermijnt. Het onderzoek is verschenen in Learning, Media & Technology.

FL 2. SYNGENTA ZET GROENTEZADENDIVISIE TE KOOP
Na het afketsen van de fusie met Monsanto zet de Zwitserse onderneming Syngenta nu zijn divisie groentezaden te koop. Met de verkoop hoopt de pesticidenfabrikant enkele miljarden dollars te kunnen genereren. Als mogelijke kopers worden chemieconcerns als Bayer en Basf genoemd. Bayer is al actief in de groentezadensector. In de top van de internationale groenteveredelingsmarkt zijn ook Nederlandse zaadbedrijven als Rijk Zwaan en Enza Zaden actief. De groentezadendivisie van Syngenta lijkt echter voor hen een maatje te groot: Syngenta geeft aan een bod van 3 tot 6 keer de jaaromzet van $ 663 miljoen te verwachten, schrijft het FD.

FL 3. VITAMINES VOOR GEVANGENEN OM AGRESSIE TE BEPERKEN
De Volkskrant meldt vandaag dat het ministerie van Justitie gedetineerden voedingssupplementen gaat verstrekken, in de hoop agressie te verminderen. Eerder onderzoek wijst uit dat gedetineerden die extra vetzuren, vitamines en mineralen innamen minder geweld plegen. De voedingssupplementen kosten minder dan een euro per persoon per dag, terwijl een incident gemiddeld 80 euro kost. Neuropsycholoog Anke Schat: "Als voedingssupplementen leiden tot minder agressie of een kortere opnameduur, levert dat geld op." Volgend jaar starten vijf penitentiaire inrichtingen en twee jeugdinrichtingen met dit wereldwijd unieke experiment. Dan starten Leidse wetenschappers ook met een experiment of gezonde voeding invloed heeft op agressief gedrag bij langdurig opgenomen psychiatrisch patiënten.

FL 4. RESTAURANT 'THE JANE' VAN SERGIO HERMAN EEN VAN DE 17 MOOISTE RESTAURANTS TER WERELD
De Amerikaanse nieuwszender CNN roemt 17 restaurants in de hele wereld om hun mooie design. Het Belgische restaurant The Jane van Sergio Herman en Nick Bril is er één van. CNN meldt dat ‘de kapel van het vroegere militaire ziekenhuis door lokale designer Piet Boon is getransformeerd tot een aantrekkelijke ruimte’. Vooral de kroonluchter en het glas in lood vallen positief op. Eerder dit jaar prijkte The Jane al op de cover van een Duits kunstboek vanwege het unieke interieur.

FL 5. 'NEDERLAND GAAT VEEL TE NONCHALANT OM MET DRINKWATER'
In een interview in het FD stelt Lieve Declercq, directievoorzitter van drinkwaterbedrijf Vitens, dat Nederland veel te nonchalant om gaat met de wingebieden voor drinkwater. Ze noemt het 'onbegrijpelijk' dat waterwinning tot voor kort niet eens als een 'nationaal belang' gold. "Daardoor konden schaliegasvergunningen worden afgegeven zonder dat drinkwaterbedrijven daarbij geconsulteerd werden. Er werd überhaupt geen rekening gehouden met het drinkwater." Zelfs nu die wettelijke erkenning wel is toegekend, is de drinkwaterwinning nog niet veilig. "Tweederde van het drinkwater wordt gemaakt uit grondwater en de helft van onze bronnen voldoet al niet meer aan de richtlijnen van de Europese Commissie vanwege verontreiniging. Je moet dan denken aan restanten van industrie, pesticiden, kunstmest en geneesmiddelen en de oprukkende verstedelijking." Declercq besluit: "Nederland zou water moeten exporteren in plaats van gas. Men dient zich te realiseren dat er blauw goud onder de grond zit. Maar die schat is heel kwetsbaar."

FL 6. WATER MET EXTRA ZUURSTOF VERVANGER VAN FRISDRANK
In Amerika en Japan is zuurstofrijk water al volop te koop, als alternatief voor frisdrank. De verkoop van calorierijke frisdranken loopt terug en daarvoor in de plaats koopt de consument gezondere producten. Ook het Nederlandse Future drinks ziet de verkoopcijfers van hun zuurstofrijke mineraalwater toenemen. O2life bevat 20x meer zuurstof dan gewoon kraanwater. Oprichter David Sulman: “Het extra zuurstof doet wat met de smaak, waardoor er minder suiker nodig is.” Waterbedrijf Vitens bevestigt dit: “Zonder zuurstof smaakt water muf. Wij noemen zuurstof wel het peper en zout van water”. Een fles van 75 centiliter zuurstofrijk water kost 1,25 euro.

FL 7. HISTORISCHE DATA KABELJAUWSTAND GEVEN INZICHT IN GEVOLGEN KLIMAATVERANDERING VOOR VISSTAND
De logboeken van het onderzoeksschip RV Ernest Holt zijn gedigitaliseerd. Dit poolschip bevoer in de jaren '30-'50 van de vorige eeuw de noordelijke Barentszzee en verrichtte metingen naar de kabeljauwstand. Net als nu was de Barentszzee toentertijd relatief warm. De kabeljauw profiteerde daarvan. Doordat de gegevens uit de logboeken nu digitaal beschikbaar zijn, kunnen wetenschappers veel beter inzicht krijgen in hoe kabeljauw reageert op veranderingen in zijn leefomgeving en voedselaanbod. "Deze historische metingen zijn gedaan toen de Barentszzee relatief warm was en de kabeljauwstand piekte", zegt dr. Steve Simpson. "Om te voorspellen hoe toekomstige klimaatverandering belangrijke visstanden gaat beïnvloeden, kunnen we leren door terug in de tijd te kijken". Het onderzoek is verschenen in PLOS One.

FL 8. AMERIKANEN HEBBEN 'PEAK BBQ' BEREIKT
Dat schrijft Bloomberg. In de VS blijkt het koken in de open lucht, na 20 jaar onafgebroken groei, het afgelopen jaar juist minder populair geworden te zijn. In 2009 gebruikte nog 40% van de Amerikanen tenminste 1 keer per 2 weken de BBQ voor de hoofdmaaltijd, vorig jaar was dat gedaald tot 35%.
Vooral de stijgende vleesprijzen maken het barbecuen minder populair. Rundvlees is de afgelopen jaren steeds duurder geworden en 'steaks' maken nu nog maar 21% uit van het vlees dat op de grill belandt, tegen 32% in 1985. Amerikanen kiezen voor goedkoper vlees: afgelopen juli kochten consumenten 15% meer varkensvlees dan een jaar geleden. Groothandelsprijzen voor varkensvlees liggen op dit moment 16% onder het niveau van vorig jaar en ook kip is goedkoper geworden.

FL 9. MEER DAN HELFT EUROPESE LEGKIPPEN IN VERRIJKTE KOOI
Europa telde in 2014 378,49 miljoen geregistreerde legkippen. Daarvan leefde 55,7% in verrijkte kooien, een daling van 1,7% ten opzichte van 2013. Het aandeel vrije uitloop nam met 1,7% toe tot 13,9%, scharrel was 26,6% en biologisch 3,8%, meldt Boerderij.
Sinds 2012 zijn traditionele kooistallen ('legbatterijen') in de EU verboden. De meeste landen zijn sindsdien overgestapt op verrijkte kooien. In een paar landen domineren de scharrelkippen: Oostenrijk (69%), Zweden (65%), Nederland (64%) en Duitsland (62%). De meeste biologische legkippen zijn in Denemarken te vinden: daar werd in 2014 22% van de legkippen biologisch gehouden.

FL 10. MIEREN EVEN EFFECTIEF ALS PESTICIDEN
Wetenschappers van de Aarhus University hebben vastgesteld dat mieren net zo effectief zijn voor ongediertebestrijding in de landbouw als pesticiden. Mieren zijn echter duurzamer en goedkoper. Op basis van een review van meer dan 70 studies naar ongediertebestrijding, bleek dat verschillende tropische gewassen, van cashewnoot en mango tot cacao en citrus, door met name weefmieren zeer goed kunnen worden beschermd. Zo was in Australië de opbrengst van cashewnoten in door mieren beschermde percelen 49 procent hoger dan in percelen waar pesticiden werden gebruikt. Ook bleek de kwaliteit van de noten hoger. De onderzoekers denken dat mieren ook in gematigde klimaatzones als insectenbestrijders ingezet kunnen worden. "Mieren zijn geweldige jagers en werken coöperatief. Wanneer een mier een prooi vindt, gebruikt hij feromonen om andere mieren uit het nest op te roepen. Door samen te werken, kunnen ze zelfs grotere plagen er onder krijgen", aldus hoofdonderzoeker dr. Joachim Offenberg op ScienceDaily.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Athens № 11', Sascha Kohlmann
Dit artikel afdrukken