Het Franse Synhorcat (Syndicat national des hôteliers, restaurateurs, cafetiers et traiteurs) zegt vandaag zich grote zorgen te maken over 'clandestiene restaurants' die overal de kop opsteken.

De organisatie doelt op de door particulieren in het kader van de sharing economy gedreven huiskamerrestaurants. Zij hoeven zich niet aan richtlijnen te houden die gelden voor de reguliere horeca, zoals vergunningen, hygiëne- en voedselveiligheidsmaatregelen of belastingen af te dragen over hun inkomsten.

'Zakenpropositie' die niets van doen heeft met de deeleconomie
"Internetsites staan bol van de aanbiedingen voor een met muziek omlijste maaltijd die bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, een dessert en alle drankjes inbegrepen voor 80 euro. Dan heb je het niet meer over een voorbeeld van kosten delen door samen te eten, maar over een zakenpropositie die zich volledig onttrekt aan de regels die gelden ten aanzien van hygiënische maatregelen, belastingen of bijvoorbeeld het schenken van alcohol", meldt Synhorcat. Als er niet ingegrepen wordt om deze praktijken aan banden te leggen, zou het aantal illegale restaurants in Frankrijk over 3 jaar kunnen oplopen tot 20.000, beweert Synhorcat. De organisatie verwijst naar het succes van Airbnb. In 2013 telde Frankrijk volgens FranceAgriMer 110.000 restaurants en 35.000 fastfoodrestaurants.

De brancheorganisatie heeft in een gesprek met Martine Pinville, staatssecretaris van Commerce et de la Consommation duidelijk gemaakt dat de horeca niet uit is op nieuwe regels. Wel zouden aanbieders op Airbnb of huiskamerrestaurants hun activiteiten 'systematisch en verplicht' bij de overheid en de fiscus moeten melden.

Ongelijk speelveld
"Wij leven in een wereld vol gekken waar de traditionele horecaspelers steeds meer regels opgelegd krijgen om de consument maar beter te beschermen, terwijl ondertussen sharing-economy-initiatieven ons beconcurreren zonder dat de wet ze een vingerbreed in de weg legt", zegt Didier Chenet, voorzitter van Synhorcat in Le Point. Er moet wet- en regelgeving komen voor huiskamerrestaurants, anders is de overheid unfair naar de horeca. Precies diezelfde kritiek was in Nederland te horen bij de lancering van AirDnD, het platform initiatief voor shared dining dat recent werd gelanceerd.

Fotocredits: 'Benodigde vergunning en hoe die te verkrijgen', www.ouvrir-un-restaurant.com
Dit artikel afdrukken