Frisdrank kan het cholesterol-en vetgehalte in het bloed van kinderen verhogen. Eén glas minder per week vermindert de kans op hart- en vaatziekten van het kind op latere leeftijd.
Het drinken van frisdrank door volwassenen kan leiden tot obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Er lijkt een verband te zijn tussen de inname van suikers en een toename van de niveaus aan cholesterol en vetten (triglyceriden) in het bloed. Een nieuwe studie in The Journal of Nutrition onderzocht of dit ook geldt voor schoolkinderen tussen de 8 en 15 jaar.
Hoger niveau aan 'goede' cholesterol
De onderzoekers bekeken het voedingspatroon en bloedwaarden van 613 kinderen. Kinderen die meer frisdrank dronken bleken hogere triglyceridenwaarden in het bloed te hebben. Door het drinken van frisdrank krijgt het lichaam meer calorieën binnen dan het kan verbruiken. De energie die niet direct verbrand kan worden, wordt omgezet in triglyceriden, vetten. Een te hoog niveau triglyceriden geeft een sterk vergroot risico op gezondheidsproblemen. De kinderen die gedurende het jaar gemiddeld één glas per week minder frisdrank gingen drinken, hadden na een jaar hogere niveaus HDL cholesterol. HDL cholesterol is het ‘goede’ cholesterol dat juist beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Voeding aanpassen
Volgens hoofdonderzoeker Maria Van Rompay, promovenda aan Tufts University, dragen verschillende factoren bij aan het ontstaan van cardiovasculaire ziektes. “Hoge triglyceridenwaarden, laag HDL cholesterol, insulineresistentie en obesitas geven een sterk verhoogd risico op toekomstige hart- en vaatziekten, zeker wanneer dat in de jeugd al begint. Voeding is een factor die aan te passen is om ziektes te voorkomen.”
Senior onderzoeker Jennifer Sacheck voegt daaraan toe dat frisdrank niet alleen veel suikers bevat, maar ook voedingsmiddelen verdringt die van groot belang zijn voor de groei en ontwikkeling van het kind.
Fotocredits: ‘Coca Cola’, Ali Bindawood.
Dit artikel afdrukken
Hoger niveau aan 'goede' cholesterol
De onderzoekers bekeken het voedingspatroon en bloedwaarden van 613 kinderen. Kinderen die meer frisdrank dronken bleken hogere triglyceridenwaarden in het bloed te hebben. Door het drinken van frisdrank krijgt het lichaam meer calorieën binnen dan het kan verbruiken. De energie die niet direct verbrand kan worden, wordt omgezet in triglyceriden, vetten. Een te hoog niveau triglyceriden geeft een sterk vergroot risico op gezondheidsproblemen. De kinderen die gedurende het jaar gemiddeld één glas per week minder frisdrank gingen drinken, hadden na een jaar hogere niveaus HDL cholesterol. HDL cholesterol is het ‘goede’ cholesterol dat juist beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Voeding aanpassen
Volgens hoofdonderzoeker Maria Van Rompay, promovenda aan Tufts University, dragen verschillende factoren bij aan het ontstaan van cardiovasculaire ziektes. “Hoge triglyceridenwaarden, laag HDL cholesterol, insulineresistentie en obesitas geven een sterk verhoogd risico op toekomstige hart- en vaatziekten, zeker wanneer dat in de jeugd al begint. Voeding is een factor die aan te passen is om ziektes te voorkomen.”
Senior onderzoeker Jennifer Sacheck voegt daaraan toe dat frisdrank niet alleen veel suikers bevat, maar ook voedingsmiddelen verdringt die van groot belang zijn voor de groei en ontwikkeling van het kind.
Fotocredits: ‘Coca Cola’, Ali Bindawood.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoe minder frisdrank hoe beter - maar "HDL cholesterol is het ‘goede’ cholesterol dat juist beschermt tegen hart- en vaatziekten" is jammer... Het hele cholesterolverhaal in relatie tot (het voorkomen van) hart- en vaatziekten is apekool, dat weet toch onderhand iedereen?
Voor wie het gemist heeft: lees Dr Brownstein's en Dr. Goodman's reactie op een recent artikel in de New York Times. U vind het hier.
Lees het goed, Brownstein en en Goodman hebben het niet specifiek over de "nieuwe" cholesterolverlagers. ALLE cholesterolverlagers zijn schadelijk, voor vrijwel iedereen.
Spread the word en red het leven van je naasten, want een LAAG cholesterol is levensgevaarlijk!
Wat een inconclusive onderzoek weer. In cross-sectionele analyse (vergelijking tussen deelnemers) werd een associatie gezien, maar in longitudinale analyse (vergelijking van ene meting van een deelnemer met een andere meting van dezelfde deelnemer) werd dat níet gevonden. Dat lijkt meer te wijzen in de richting van confounders dan een heldere associatie.