De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. NIEUW EIWIT LAAT IJS LANGZAMER SMELTEN
Onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh en Dundee ontdekten een nieuw eiwit, dat bindt aan water, vet en lucht. Het eiwit, BslA, is daardoor bij uitstek geschikt om toe te passen in ijs. De stevige structuur die ontstaat, zorgt ervoor dat roomijs langzamer smelt, schrijft The Guardian. Daarnaast voorkomt het eiwit de vorming van zanderige ijskristallen. IJs krijgt daardoor een zachte en luxueuze structuur. Zo wordt het ook mogelijk ijs met minder verzadigd vet te maken. De onderzoekers ontwikkelden een methode om het eiwit te maken met behulp van bacteriën. Ze verwachten dat er binnen drie tot vijf jaar ijs met het nieuwe eiwit op de markt komt.

FL 2. IKEA ZOEKT NIEUW GERECHT VIA FOOD CHALLENGE
Woonwarenhuis IKEA is op zoek naar een nieuw gerecht en organiseert daarvoor een ' Food Challenge'. Iedereen kan met een van de geselecteerde producten uit IKEA's Swedish Food Market een gerecht maken, dit fotograferen en op Instagram plaatsen met #IKEAfoodchallenge en een korte toelichting erbij. Een jury, onder leiding van chef-kok Robert Kranenborg, kiest uit alle inzendingen 13 finalisten die hun gerecht voor de jury thuis mogen klaarmaken. De vier mensen die het beste gerecht op tafel zetten, krijgen in een masterclass de gelegenheid het te perfectioneren. De uiteindelijke winnaar krijgt een nieuwe keuken en het winnende gerecht komt vanaf 2 januari op de menukaart van IKEA.

FL 3. SNELLER VERKOUDEN DOOR SLAAPGEBREK
We krijgen steeds beter door hoe belangrijk genoeg slaap is. Toch zijn er nog altijd veel mensen die zeggen 'te druk' te zijn om lang genoeg te slapen. Uit nieuw onderzoek, verschenen in het tijdschrift Sleep, blijkt dat minder dan 6 uur slaap per nacht de kans op een eenvoudige verkoudheid al verviervoudigt, vergeleken met mensen die 7 of meer uur slapen.
Onderzoekers observeerden van 164 mensen een week lang het slaappatroon. Ze stelden hun proefpersonen bloot aan het rhinovirus, dat een gewone verkoudheid veroorzaakt. De proefpersonen die minder dan 5 uur sliepen bleken 4,5 keer zoveel kans hebben om verkouden te worden. Hoofdonderzoeker Aric Prather stelt dat slaapgebrek de fysieke gezondheid negatief beïnvloedt. “Slaap heeft meer invloed dan alle andere gemeten factoren zoals leeftijd, stressniveau, inkomen, opleiding of rookgedrag." Prather hoopt dat er meer onderzoeken komen naar de invloed van slaap op de gezondheid, om mensen zo meer bewust te maken van de positieve effecten hiervan.

FL 4. GEEN MARGARINE MAAR ECHTE BOTER IN MCBREAKFAST
McDonald's wijzigt opnieuw zijn menu. Na een aantal slechte kwartalen met dalende verkopen in de VS, voelt de keten zich gedwongen om actie te ondernemen.
Dit keer is het ontbijt aan de beurt. De fastfoodketen verruilt margarine voor echte boter bij de bereiding van de Engelse muffins, koekjes en bagels, meldt Time.
Een aantal vestigingen adverteert al met de verandering. Het moet klanten verlekkeren en lactose-intolerante mensen waarschuwen. McDonald's heeft niet gereageerd op verzoeken om bevestiging of commentaar.

FL 5. ‘VOEDINGSWETENSCHAP KAN WEINIG MET ZEKERHEID ZEGGEN’
Dat zegt professor Frans Kok (WUR) ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar Voeding en Gezondheid. In een interview met Nieuws voor Diëtisten vertelt hij dat wat gisteren waar was het vandaag niet meer is. Het ei is door de wetenschap ooit in de ban gedaan. Onterecht, blijkt nu. Ook verzadigd vet trof dat lot. Het werd met zoveel geweld uit ons menu verbannen dat het aandeel koolhydraten in ons menu te groot is geworden en zelfs light menu's voornamelijk uit insuline-resistent makend voedsel bestaan. Letterlijk zegt Kok: "in de voedingswetenschap is het lastig om iets met 100% zekerheid te zeggen." De voorbeelden laten zien tot welke consequenties 'minder dan 100% zekerheid' kan leiden.

FL 6. BOERENPROTESTEN MAKEN MAANDAG 'MESTHOOP' VAN VERKEER IN BRUSSEL
Maandag 7 september komen de landbouwministers van de EU bijeen om in Brussel te spreken over de klad die met name in de melkveehouderij en de varkenshouderij is geslopen. De Vlaamstalige beurskrant De Tijd schrijft dat vele duizenden protesterende boeren van het verkeer in de Europese hoofdstad een 'mesthoop' zullen maken. Naar verwachting zullen 10.000 boeren naar Brussel optrekken.

FL 7. AMAZON START PROEF MET BOERENMARKT
In de hippe staat California start Amazon met het opnemen en afleveren van bestellingen die normaal gesproken alleen op boerenmarkten kunnen worden gekocht. Zulke markten hebben als nadeel dat ze maar een paar uur in de week open zijn. Amazon's Farmers Market Direct wordt opgezet in partnership met Fresh Nation, het bedrijf van Tony Lee dat voor directe leveringen van boer naar consument zorgt. Lee verzorgt de logistiek. Amazon functioneert als het gemakkelijk voor aanbieders en vragers te vinden platform.
De 'boerenmarkt' van Amazon is vooralsnog een proef, meldt de Los Angeles Times.

FL 8. NIEUW CONCEPT: ONBEMAND QUINOA-RESTAURANT
In San Francisco opent vandaag een high-tech restaurant dat alleen gerechten op basis van quinoa serveert, Eatsa. Je bestelt op een klaarstaande iPad en betaalt per mobiel of creditcard. Vervolgens pak je zelf je eten - gebaseerd op quinoa - uit een doorzichtige doorgeefkast waar je naam op verschijnt als je bestelling klaar staat. David Friedberg, de initiatiefnemer, wil met de combinatie van gezonde, eiwitrijke quinoa en tech de manier waarop we eten veranderen. Hij denkt aan kortingen die oplopen naarmate je vaker bij Eatsa eet en aan in scheepscontainers gebouwde Eatsa-filialen die overal neergezet kunnen worden waar weinig gezond eten te krijgen is. TechCrunch laat in een filmpje zien hoe het concept eruit ziet.

FL 9. POOLSE REGERING COMPENSEERT TELERS VOOR DROOGTE
Polen gaat meer dan 500 miljoen Zloty (€32 miljoen) uitkeren aan telers die deze zomer getroffen zijn door droogte en ongewoon hoge temperaturen, meldt AGF.
Volgens de Poolse autoriteiten gaat het om tienduizenden telers die gezamenlijk een areaal van circa 800.000 hectare bebouwen. Zij hebben minstens 30% van hun gewassen verloren. De hoge temperaturen in juli verhinderden de rijping van tarwe, maïs, groenten en fruit. Volgens waterexperts zal het niveau van grond- en rivierwater pas komend voorjaar weer op peil komen. Ook in Tsjechië en Roemenië waren de verliezen in de agrarische sector groot.

FL 10. VARKENSHOUDERS GEVEN BROODJE BEENHAM WEG BIJ START ACTIE '20 CENT'
De Nederlandse varkenshouders waren boos op staatssecretaris Dijksma en kondigden aan met acties te zullen komen. Die blijken te bestaan uit het weggeven van een gratis broodje beenham donderdag a.s. in Den Haag. Wie toch iets terug wil doen kan minimaal 20 cent doneren aan de Voedselbanken in Nederland. "Wij hebben gekozen voor een goed doel als de Voedselbank, omdat varkenshouders heel goed weten hoe het is om geen brood op de plank te hebben”, zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en waarnemend voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij. Deze campagne zal de komende maanden verder onder de aandacht worden gebracht via de (digitale en sociale) media.
De boeren claimen in Nederland 20 cent duurder uit te zijn door strenge wetgeving in Nederland en daarom op een concurrentie-achterstand te staan. Dat schrijft PigBusiness.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: whoohoo120
Dit artikel afdrukken