Nederland staat op plaats 66 in de wereldranglijst van landen die aan watertekorten gaan lijden in de toekomst. Dat is geen plek om ons heel erg grote zorgen te maken. Toch is het opvallend. Onder de 155 landen in de wereld, steeg ons waterrijke land in de afgelopen 5 jaar van plaats 78 naar plaats 66 op de lijst van waterschaarse landen, volgens de toekomstvoorspellingen van het World Resources Institute (WRI).

Het WRI benadrukt dat conflicten tussen ondernemingen, boeren en burgers om het schaarse water te kunnen gebruiken zowel sociaal als economisch in korte tijd buitengewoon verstorend kunnen werken op de rust en orde in landen.
Vluchtelingen
Ernstig is echter de situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In die landen lijkt watertekort mede aanleiding te zijn voor de politieke onrust in die gebieden. Die onrust zorgt voor de vluchtelingenstroom waar Europa mee te maken heeft. Die uit zich reeds enkele jaren in de vorm van bootvluchtelingen in de Middellandse Zee, verstekelingen in vrachtwagens over de Alpen vanuit Italië en in de Kanaaltunnel naar Engeland.

Bedreiging sociale en economische orde
Ook de wereld- en bevolkingsmachten VS, China en India laten forse schaarste zien. Het WRI benadrukt dat conflicten tussen ondernemingen, boeren en burgers om het schaarse water te kunnen gebruiken zowel sociaal als economisch in korte tijd buitengewoon verstorend kunnen werken op de rust en orde in landen. Maatregelen om die te korten te voorkomen zijn dan ook cruciaal.

Omdat waterstress een gevolg is van klimaatverandering, beveelt het WRI aan watermanagement een centraal thema te laten zijn op de klimaattop die eind dit jaar in Parijs wordt gehouden.

Fotocredits: WRI
Dit artikel afdrukken